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Registros recuperados : 62 | |
1. | | EMYGDIO, B. M.; FACCHINELLO, P. H. K.; BARROS, L. Efeito de diferentes condições de manejo sobre a produção de sorgo sacarino no município de Capão do Leão, RS. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 30.; SIMPÓSIO SOBRE LEPDÓPTEROS COMUNS A MILHO, SOJA E ALGODÃO, 1., 2014, Salvador. Eficiência nas cadeias produtivas e o abastecimento global: resumos expandidos. Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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2. | | EMYGDIO, B. M.; BARROS, L.; FACCHINELLO, P. H. Produção de caldo de cultivares de sorgo sacarino em função do método de extração, em diferentes condições de manejo. In: REUNIÃO TÉCNICA ANUAL DO MILHO, 59.; REUNIÃO TÉCNICA ANUAL DO SORGO, 42., 2014, Três de Maio. Atas e artigos. Três de Maio: EMATER/RS: FEPAGRO: SETREM, 2014. 182 p. Organização: Marcos Caraffa, Cinei Teresinha Riffel, Letícia dos Santos Holbig Harter. p. 109-110 Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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7. | | BARROS, L. M.; FACCHINELLO, P. H. K.; CARLI, R. de; EMYGDIO, B. M. Efeito da época de semeadura sobre a produção de sorgo sacarino, na Região Sul do RS, na safra 2012/2013. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 22.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUAÇÃO, 15., 2013, Pelotas. [Anais.]. Pelotas: UFPel, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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8. | | EMYGDIO, B. M.; ROSA, A. P. S. A. da; BARROS, L.; FACCHINELLO, P. H. Efeito de diferentes épocas de semeadura sobre o desempenho de cultivares de sorgo sacarino em condições de solos hidromórficos. In: REUNIÃO TÉCNICA ANUAL DO MILHO, 59.; REUNIÃO TÉCNICA ANUAL DO SORGO, 42., 2014, Três de Maio. Atas e artigos. Três de Maio: EMATER/RS: FEPAGRO: SETREM, 2014. 182 p. Organização: Marcos Caraffa, Cinei Teresinha Riffel, Letícia dos Santos Holbig Harter. p. 116-117 Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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10. | | EMYGDIO, B. M.; HIELLE, Z. C.; OLIVEIRA, L. N. de; BARROS, L.; FACCHINELLO, P. H. Produção de caldo de cultivares de sorgo sacarino em função do método de extração. In: SIMPÓSIO ESTADUAL DE AGROENERGIA, 4.; REUNIÃO TÉCNICA DE AGROENERGIA, 4., 2012, Porto Alegre, RS. Anais... Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2012. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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11. | | XAVIER, T. P.; FACCHINELLO, P. H.; STÖHLIRCK, L.; BRIZOLARA, D.; EMYGDIO, B. M. Avaliação do ensaio nacional de cultivares de milho, de ciclo precoce, em condições de solos hidromórficos. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 23.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUAÇÃO, 16., 2014, Pelotas. [Anais.]. Pelotas: UFPel, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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12. | | BARROS, L. M.; EMYGDIO, B. M.; FACCHINELLO, P. H. K.; OLIVEIRA, A. C. B. de. Avaliação de híbridos de milho no ensaio rede embrapa sul sob condições de solos hidromórficos, na safra 2010/2011. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 21.; MOSTRA CIENTÍFICA, 4., 2012, Pelotas. Anais... Pelotas: UFPelotas, 2012. 1 CD-ROM. CIC UFPelotas. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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14. | | STÖHLIRCK, L.; FACCHINELLO, P. H.; XAVIER, T.; BRIZOLARA, D.; BARROS, L. M.; EMYGDIO, B. M. Avaliação de diferentes épocas de semeadura sobre parâmetros agronômicos e industriais da cultivar de sorgo sacarino BRS 511. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 23.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUAÇÃO, 16., 2014, Pelotas. [Anais.]. Pelotas: UFPel, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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16. | | FACCHINELLO, P. H. K.; EMYGDIO, B. M.; BARROS, L. M.; DOROSZ, W. M.; OLIVEIRA, A. C. B. de. Avaliação de cultivares de sorgo granífero no ensaio sul riograndense em terras baixas na safra 2010/2011. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 21.; MOSTRA CIENTÍFICA, 4., 2012, Pelotas. Anais... Pelotas: UFPelotas, 2012. 1 CD-ROM. CIC UFPelotas. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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19. | | PEREIRA, R. R.; MACEDO FEIJÓ, M.; FACCHINELLO, P. H. K.; LONGARAY, M. B.; MAGALHAES JUNIOR, A. M. de. Desempenho agrônomico de genótipos de arroz irrigado da embrapa no ensaio de VCU -Capão do Leão - safra 2017/18. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 27.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUAÇÃO UFPEL, 20.; SEMANA INTEGRADA DE ENSINO, PESQUISA E EXTENSÃO, 4., 2018, Pelotas. Anais... Pelotas: UFPel, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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Registros recuperados : 62 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pesca e Aquicultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pesca e Aquicultura. |
Data corrente: |
05/05/2021 |
Data da última atualização: |
15/02/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
LIMA, A. F.; RODRIGUES, A. P. O.; COSTA, V. E. |
Afiliação: |
ADRIANA FERREIRA LIMA, CNPASA; ANA PAULA OEDA RODRIGUES, CNPASA; VLADIMIR ELIODORO COSTA, CENTRO DE ISÓTOPOS ESTÁVEIS, UNESP-SP. |
Título: |
Frozen zooplankton is efficient as natural food during pirarucu Arapaima gigas weaning. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Aquaculture Research, v. 52, n. 9, p. 4227-4236, Sept. 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1111/are.15261 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The commercial production of carnivorous fish depends on the feed training that can be made through the direct transition from natural food to inert food. As using live natural food requires care in production, alternative methods of using live food are necessary, such as freezing. Thus, the aim of this study was to evaluate the use of frozen zooplankton as an initial diet in the feed training of pirarucu Arapaima gigas juveniles. Three hundred and twenty pirarucu juveniles (13.94 ± 4.99 g) were submitted to weaning with two different initial diets (treatments): live zooplankton and frozen zooplankton. The co-feeding period was 12 days, with a progressive increase in the amount of feed offered and a decrease in zooplankton every three days. At the end of the training, all fish were ready to be fed with commercial feed. There was no mortality in the experiment and no significant differences (p > 0.05) for weight, length, weight variation coefficient, specific growth rate, intestinal coefficient, hepatosomatic index, muscle layer thickness and height of the branched folds intestinal mucosa, moisture, crude protein and carcass energy for fish that received live or frozen zooplankton as a starter. Isotopic values of δ15 N and δ13C in the fish's muscle were similar (p > 0.05), reinforcing no feeding preference of the fish between the live or frozen zooplankton. The water quality was not influenced by the use of initial diet (p > 0.05). The frozen zooplankton can be used as initial food for pirarucu juveniles feed training, without impairing fish growth and survival. MenosThe commercial production of carnivorous fish depends on the feed training that can be made through the direct transition from natural food to inert food. As using live natural food requires care in production, alternative methods of using live food are necessary, such as freezing. Thus, the aim of this study was to evaluate the use of frozen zooplankton as an initial diet in the feed training of pirarucu Arapaima gigas juveniles. Three hundred and twenty pirarucu juveniles (13.94 ± 4.99 g) were submitted to weaning with two different initial diets (treatments): live zooplankton and frozen zooplankton. The co-feeding period was 12 days, with a progressive increase in the amount of feed offered and a decrease in zooplankton every three days. At the end of the training, all fish were ready to be fed with commercial feed. There was no mortality in the experiment and no significant differences (p > 0.05) for weight, length, weight variation coefficient, specific growth rate, intestinal coefficient, hepatosomatic index, muscle layer thickness and height of the branched folds intestinal mucosa, moisture, crude protein and carcass energy for fish that received live or frozen zooplankton as a starter. Isotopic values of δ15 N and δ13C in the fish's muscle were similar (p > 0.05), reinforcing no feeding preference of the fish between the live or frozen zooplankton. The water quality was not influenced by the use of initial diet (p > 0.05). The frozen zooplankton can be used... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Frozen zooplankton. |
Thesagro: |
Peixe; Pirarucu; Zooplâncton. |
Thesaurus NAL: |
Arapaima gigas; Intestines; Isotopes; Morphometry; Nitrogen; Proximate composition; Stable isotopes; Zooplankton. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 02461naa a2200301 a 4500 001 2131699 005 2022-02-15 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1111/are.15261$2DOI 100 1 $aLIMA, A. F. 245 $aFrozen zooplankton is efficient as natural food during pirarucu Arapaima gigas weaning.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aThe commercial production of carnivorous fish depends on the feed training that can be made through the direct transition from natural food to inert food. As using live natural food requires care in production, alternative methods of using live food are necessary, such as freezing. Thus, the aim of this study was to evaluate the use of frozen zooplankton as an initial diet in the feed training of pirarucu Arapaima gigas juveniles. Three hundred and twenty pirarucu juveniles (13.94 ± 4.99 g) were submitted to weaning with two different initial diets (treatments): live zooplankton and frozen zooplankton. The co-feeding period was 12 days, with a progressive increase in the amount of feed offered and a decrease in zooplankton every three days. At the end of the training, all fish were ready to be fed with commercial feed. There was no mortality in the experiment and no significant differences (p > 0.05) for weight, length, weight variation coefficient, specific growth rate, intestinal coefficient, hepatosomatic index, muscle layer thickness and height of the branched folds intestinal mucosa, moisture, crude protein and carcass energy for fish that received live or frozen zooplankton as a starter. Isotopic values of δ15 N and δ13C in the fish's muscle were similar (p > 0.05), reinforcing no feeding preference of the fish between the live or frozen zooplankton. The water quality was not influenced by the use of initial diet (p > 0.05). The frozen zooplankton can be used as initial food for pirarucu juveniles feed training, without impairing fish growth and survival. 650 $aArapaima gigas 650 $aIntestines 650 $aIsotopes 650 $aMorphometry 650 $aNitrogen 650 $aProximate composition 650 $aStable isotopes 650 $aZooplankton 650 $aPeixe 650 $aPirarucu 650 $aZooplâncton 653 $aFrozen zooplankton 700 1 $aRODRIGUES, A. P. O. 700 1 $aCOSTA, V. E. 773 $tAquaculture Research$gv. 52, n. 9, p. 4227-4236, Sept. 2021.
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Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA) |
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