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Registros recuperados : 83 | |
43. | | LIMA, A. F.; RODRIGUES, A. P. O.; MACIEL, P. O.; PRYSTHON, A.; FLORES, R. M. V.; BEZERRA, T. A. Small-scale fish farming in seasonal ponds in Brazil. In: FENACAM & LACQUA/SARA (WAS)'15.; LATIN AMERICAN & CARIBBEAN AQUACULTURE 15.; SOUTH AMERICAN REGIONAL AQUACULTURE 15.; INTERNATIONAL SHRIMP FARMING SYMPOSIUM, 12.; INTERNATIONAL ACQUACULTURE TRADE SHOW, 12.; INTERNATIONAL AQUACULTURE SYMPOSIUM, 9.; TILAPIA ECONOMIC FORUM, 3., 2015, Fortaleza. Abstracts... Fortaleza: ABCC: World Aquaculture Society, 2015. p. 281. Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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44. | | LIMA, A. F.; RODRIGUES, A. P. O.; MACIEL, P. O.; PRYSTHON, A.; FLORES, R. M. V.; BEZERRA, T. A. Small scale fish farming in seasonal ponds in Brazil: technical and economic characterization. Latin American Journal of Aquatic Research, v. 46, n. 2, p. 314-329, May 2018. Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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45. | | GOMINHO-ROSA, M. do C.; RODRIGUES, A. P. O.; MATTIONI, B.; FRANCISCO, A. de; MORAES, G.; FRACALOSSI, D. M. Utilização de carboidratos difere marcadamente entre os onívoros de água doce jundiá (Rhamdia quelen) e tilápia-do-Nilo (Oreochromis niloticus). In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE AQUICULTURA E BIOLOGIA AQUÁTICA, 5., 2012, Palmas. Unir, consolidar e avançar: anais. Palmas: AQUABIO, 2012. 1 CD-ROM. Organizado por: Sílvio Ricardo Maurano; AQUACIÊNCIA 2012. Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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46. | | PEDROZA FILHO, M. X.; RODRIGUES, A. P. O.; REZENDE, F. P.; FLORES, R. M. V.; MUNOZ, A. E. P.; BARROSO, R. M. Analysis of a participatory approach for collection of economic data in aquaculture systems at farm level in Brazil. Custos e @gronegócio on line, Recife, v. 13, n. 1, p. 294-314, jan./mar. 2017. Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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48. | | LIMA, L. K. F. de; CHICRALA, P. C. M. S.; MORO, G. V.; RODRIGUES, A. P. O.; BARROSO, R. M.; NEUBERGER, A. L. Atributos de cor em filés de peixes capturados no reservatório da Usina Hidrelétrica do Lageado, estado do Tocantins. In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE AQUICULTURA E BIOLOGIA AQUÁTICA, 5., 2012, Palmas. Unir, consolidar e avançar: anais. Palmas: AQUABIO, 2012. 1 CD-ROM. Organizado por: Sílvio Ricardo Maurano; AQUACIÊNCIA 2012. Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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51. | | MUNOZ, A. E. P.; FLORES, R. M. V.; PEDROZA FILHO, M. X.; BARROSO, R. M.; RODRIGUES, A. P. O.; MATAVELI, M.; REZENDE, F. P. Piscicultores e demais agentes da cadeia produtiva discutem os custos de produção de pirarucu em viveiro escavado em Ariquemes, Rondônia. Palmas: Embrapa Pesca e Aquicultura, 2015. 6 p. (Informativo Campo Futuro, 16). Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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Registros recuperados : 83 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pesca e Aquicultura. |
Data corrente: |
20/11/2020 |
Data da última atualização: |
20/11/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
RODRIGUES, A. P. O.; SILVA, M. C. N.; BERETTA, E. S.; FONSECA, F. A. L. da; PARISI, G.; CONCEIÇÃO, L. E. C. da; GONÇALVES, L. U. |
Afiliação: |
ANA PAULA OEDA RODRIGUES, CNPASA; MARCELLO CAPPIO NUNES SILVA, UNIVERSIDADE NILTON LINS, Manaus-AM; EMILIANO SALVATORE BERETTA, UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI FIRENZE, Firenze-Italia; FLAVIO AUGUSTO LEAO DA FONSECA, UNIVERSIDADE NILTON LINS, Manaus-AM; GIULIANA PARISI, UNIVERSITÀ DEGLI STUDI DI FIRENZE, Firenze-Italia; LUIS EUGENIO CASTANHEIRA DA CONCEICAO, SPAROS, Olhão-Portugal; LIGIA URIBE GONCALVES, INSTITUTO NACIONAL DE PESQUISAS DA AMAZÔNIA, Manaus-AM. |
Título: |
Effect of dietary taurine supplementation on the growth and blood physiological parameters of juvenile pirarucu. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Acta Amazonica, v. 50, n. 4, p. 289-294, 2020. |
ISSN: |
0044-5967 |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/1809-4392201904361 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
For some fish species, dietary taurine supplementation has been proven necessary in feeds with considerable utilization of vegetable proteins to substitute fishmeal. Pirarucu, Arapaima gigas feeds mainly on taurine-rich animal items in nature, therefore this study aimed to evaluate the effect of dietary taurine supplementation (0, 0.5, 1, 1.5 and 3%) on the growth and blood physiological parameters of juvenile pirarucu. A commercial feed was utilized as the basal diet for the experimental diets. Three hundred fish (20.8 ± 2.3 g) were randomly distributed in 15 tanks and fed for 28 days. At the end of the trial, dietary taurine supplementation did not affect fish growth, feed consumption and feed efficiency. The original amounts of taurine (0.18%) and methionine (1.13%) in the commercial feed (0% taurine diet) apparently sufficed to promote adequate pirarucu growth, with no variation noted in the main blood physiological parameters. Further studies to assess whether taurine is conditionally essential for the pirarucu fed methionine-deficient diets are needed to elucidate the functionality of this nutrient for the studied species. |
Thesagro: |
Farinha de Peixe; Metionina; Pirarucu; Proteína Vegetal. |
Thesaurus NAL: |
Arapaima gigas; Fish meal; Methionine; Vegetable protein. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/218020/1/CNPASA-2020-aa.pdf
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Marc: |
LEADER 02088naa a2200313 a 4500 001 2126848 005 2020-11-20 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0044-5967 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1590/1809-4392201904361$2DOI 100 1 $aRODRIGUES, A. P. O. 245 $aEffect of dietary taurine supplementation on the growth and blood physiological parameters of juvenile pirarucu.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aFor some fish species, dietary taurine supplementation has been proven necessary in feeds with considerable utilization of vegetable proteins to substitute fishmeal. Pirarucu, Arapaima gigas feeds mainly on taurine-rich animal items in nature, therefore this study aimed to evaluate the effect of dietary taurine supplementation (0, 0.5, 1, 1.5 and 3%) on the growth and blood physiological parameters of juvenile pirarucu. A commercial feed was utilized as the basal diet for the experimental diets. Three hundred fish (20.8 ± 2.3 g) were randomly distributed in 15 tanks and fed for 28 days. At the end of the trial, dietary taurine supplementation did not affect fish growth, feed consumption and feed efficiency. The original amounts of taurine (0.18%) and methionine (1.13%) in the commercial feed (0% taurine diet) apparently sufficed to promote adequate pirarucu growth, with no variation noted in the main blood physiological parameters. Further studies to assess whether taurine is conditionally essential for the pirarucu fed methionine-deficient diets are needed to elucidate the functionality of this nutrient for the studied species. 650 $aArapaima gigas 650 $aFish meal 650 $aMethionine 650 $aVegetable protein 650 $aFarinha de Peixe 650 $aMetionina 650 $aPirarucu 650 $aProteína Vegetal 700 1 $aSILVA, M. C. N. 700 1 $aBERETTA, E. S. 700 1 $aFONSECA, F. A. L. da 700 1 $aPARISI, G. 700 1 $aCONCEIÇÃO, L. E. C. da 700 1 $aGONÇALVES, L. U. 773 $tActa Amazonica$gv. 50, n. 4, p. 289-294, 2020.
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Registro original: |
Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA) |
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