Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  02/03/2022
Data da última atualização:  10/10/2022
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  FREITAS-SILVA, O.; COELHO, C. C. DE S.; TROMBETE, F. M.; CONCEIÇÃO, R. R. P. DA; RIBEIRO-SANTOS, R.
Afiliação:  OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; CAROLINE CORRÊA DE SOUZA COELHO, UNIRIO; FELIPE MACHADO TROMBETE, UFSJ; RENATA REGINA PEREIRA DA CONCEIÇÃO, UFMG; REGIANE RIBEIRO-SANTOS, IFPE.
Título:  Chemical Degradation of Afatoxins.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  In: Khalid Rehman HAKEEM, K. R.; OLIVEIRA, C. A. F. DE; ISMAIL, A. (ed.). Aflatoxins in Food: A Recent Perspective. Springer, cap. 11, p. 233-258, 2021.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The removal of toxigenic fungi species from the genus Aspergillus and their highly toxic aflatoxins from contaminated foodstuffs is a difficult task, in view of their high resistance to heat treatments and solubility only in intermediate polar solvents. In this regard, chemical methods have been proposed for decontamination of aflatoxins (AFs) in foodstuffs, including ozonation, application of organic acids, hydrogen peroxide, and plant extracts, among other compounds. However, the production and use of chemical compounds are subjected to strong legislative pressure. This chapter presents the state of the art on the control of mycotoxins regarding the application of chemicals for the reduction of fungi and degradation of AFs, as well as corresponding regulatory and food safety issues. One of the most relevant chemical methods is the ozonated water which, in addition to being effective in AF detoxification, also eliminates pathogenic agents and microorganisms, contributing to food safety. However, the choice of the chemical product, concentration, time, and way of application generally has a large impact on the sensory attributes and nutritional values of the treated foods. In addition, residues from chemical used for aflatoxin decontamination can cause direct damage to human and animal health or induce negative effects through interaction with other nutrients. Further studies are necessary to better understand the mechanisms of detoxification by chemical compounds aiming at ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Ammonization; Chemical detoxification; Organic acids.
Thesaurus Nal:  Aflatoxins; Food technology; Ozone; Plant extracts.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15294 - 1UPCPL - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Soja. Para informações adicionais entre em contato com valeria.cardoso@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  14/09/2005
Data da última atualização:  17/03/2008
Autoria:  ROCHA, M. R.; CUNHA, M. G.; ASSUNÇÃO, M. S.; NUNES JÚNIOR, J.
Título:  Ensaio em rede para avaliação de diferentes fungicidas no controle da ferrugem asiática (Phakopsora pachyrhizi) na cultura da soja (safra 2004-2005).
Ano de publicação:  2005
Fonte/Imprenta:  In: REUNIÃO DE PESQUISA DE SOJA DA REGIÃO CENTRAL DO BRASIL, 27., 2005. Cornélio Procópio. Resumos... Londrina: Embrapa Soja, 2005.
Páginas:  p. 278-279.
Série:  (Embrapa Soja. Documentos, 257).
Idioma:  Português
Notas:  Organizado por Odilon Ferreira Saraiva, Janete Lasso Ortiz, Simone Ery Grosskopf.
Thesagro:  Doença de Planta; Ferrugem; Fungicida; Fungo; Soja.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSO25491 - 1UMTPL - --RF 633.3409817R444r
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional