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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  20/09/2011
Data da última atualização:  04/07/2016
Autoria:  CRUZ, C. A. C. da; SANTOS-CRUZ, C. L. dos; CASTILLO, C. J. C.; SOUZA, A. O. de; SILVA, L. B. da; BRITO, P. N.
Título:  Lipidic characterization of Santa Inês lamb shoulder
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 31, n. 1, p. 508-516, abr./jun., 2011.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The edible portion of the shoulder of 12 castrated and 12 non-castrated Santa Inês lambs slaughtered at different ages (84, 168, 210, 252 days) were used. The shoulders were chemically analyzed to determine the quantity of total lipids, cholesterol, and fatty acids composition. Castrated and non-castrated lambs gained body weight (p = 0.0393, p = 0.0017) and half carcass weight (p = 0.0240, p = 0.0017), respectively. The shoulder weight was increased in the carcasses of non-castrated lambs (p = 0.0110). The edible portion of the shoulder of castrated lambs presented higher total lipids (16.09 g.100 g?1 ). The cholesterol content was influenced by castration (p = 0.0001) reducing with age. Castrated animals presented higher content of C18:1 T11, CLA, and C18:0. The shoulder weight is only increased with increasing age in the carcasses of non-castrated lambs. Castration influences the cholesterol content of the shoulder; however, both castrated and non-castrated ambs had their cholesterol contents reduced with increasing age. Castration and age interfered in the estearic acid concentration of the edible portion of lamb shoulder. [Caracterização lípidica da paleta de cordeiros Santa Inês]. Resumo - Foi utilizada a porção comestível da paleta de cordeiros Santa Inês de 12 castrados e 12 não castrados, abatidos em diferentes idades (84, 168, 210, 252 dias). Obteve-se o peso da meia carcaça e as paletas foram pesadas e armazenadas a ? 5 °C. A porção comestível (músculo e gordura)... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Paleta.
Thesagro:  Ácido graxo; Carcaça; Carne; Cordeiro; Gordura; Ovino.
Thesaurus Nal:  Lamb meat; Mutton; Sheep.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC24633 - 1ADDAP - DD
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