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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  14/10/2016
Data da última atualização:  24/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BATISTA, E. F.; COSTA, D. M.; GUILHON, G. M. S. P.; MULLER, A. H.; SANTOS, L. S.; ARRUDA, M. S. P.; ARRUDA, A. C.; SILVA, M. N.; SILVA, J. K.; SECCO, R. S.; SOUZA FILHO, A. P. S.; FIGUEIRA, B. A.
Afiliação:  Elenilze Figueiredo Batista, UFPA; DANIELLE MONTEIRO COSTA, UFPA; GISELLE M. S. P. GUILHON, UFPA; ADOLFO HENRIQUE MULLER, UFPA; LOURIVALDO SILVA SANTOS, UFPA; MARA SILVIA PINHEIRO ARRUDA, UFPA; ALBERTO CARDOSO ARRUDA, UFPA; MILTON NASCIMENTO SILVA, UFPA; JOYCE KELLY SILVA, UFPA; RICARDO SOUZA SECCO, MPEG; ANTONIO PEDRO DA SILVA SOUZA FILHO, CPATU; BRUNO APOLO FIGUEIRA, UFPA.
Título:  Chemical constituents and allelopathic and antioxidant activities of Alchorneopsis floribunda Müll. Arg. (Euphorbiaceae).
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Natural Product Research, v. 27, n. 1, 2013.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1080/14786419.2011.643549
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Chemical investigation of extracts from the stems and leaves of Alchorneopsis floribunda Müll. Arg., collected in the Amazon region, was performed. The main isolated compounds were triterpenes (B-amyrin, B-amyrin, lupeol, betulin, betulinic acid, uvaol, erythrodiol and oleanolic acid) and phenolic acid derivatives from 4-hydroxybenzoic acid (gallic and protocatechuic acids and isocorilagin). In the germination assays, high inhibitory allelopathic effects of the extracts and isocorilagin were observed and 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical scavenging activity of isocorilagin was higher than those of the standards used (Trolox and butylated hydroxyanisole). This is the first chemical study of the genus Alchorneopsis (Euphorbiaceae).
Palavras-Chave:  Alchorneopsis; Estudo químico.
Thesagro:  Alelopatia.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU52757 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  23/01/2018
Data da última atualização:  02/05/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  VON BORRIES, G.; BASSINELLO, P. Z.; RIOS, E. S.; KOAKUZU, S. N.; CARVALHO, R. N.
Afiliação:  GEORGE VON BORRIES, UNB; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; ERICA S. RIOS, pós-graduação UFV; SELMA NAKAMOTO KOAKUZU, CNPAF; ROSANGELA NUNES CARVALHO, CNPAF.
Título:  Prediction models of rice cooking quality.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Cereal Chemistry, v. 95, n. 1, p. 158-166, Jan./Feb. 2018.
DOI:  10.1002/cche.10017
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Background and objectives: Rice quality can be primarily assessed by evaluating its texture after cooking. The classical sensory evaluation is an expensive and time-consuming method as it requires training, capability, and availability of people. Therefore, this study investigated the possibility of replacing sensory evaluation by analyzing the relationship between sensory and instrumental texture and viscosity measurements. Findings: Models predicting the sensory evaluation were developed by applying statistical methods such as principal component analysis and polytomous logistic regression. The level of prediction efficiency of these models was obtained by estimating the apparent misclassification error rate and also using the ROC curve graph. The results indicated that the instrumental texture measurements were consistently related to sensory analysis. Similarly, viscosity measurements enabled the prediction of results obtained by sensory texture evaluation. Conclusions: Principal component analysis together with polytomous logistic regression is an efficient method to predict sensorial stickiness of rice using viscosity measures of texture as predictors. Significance and novelty: The current study was able to correctly predict sensory stickiness in about 86% of cases using just one principal component formed by a combination of measures of apparent amylose content, gelatinization temperature, and RVA parameters.
Palavras-Chave:  Polytomous logistic regression; Principal components; Texture analyzer.
Thesagro:  Análise organoleptica; Arroz; Oryza sativa.
Thesaurus NAL:  Cooking quality; Rice; Sensory evaluation.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF35142 - 1UPCAP - DD20182018
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