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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
21/07/2021 |
Data da última atualização: |
21/07/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BONOMELLI, C.; FREITAS, S. T. de; AGUILERA, C.; PALMA, C.; GARAY, R.; DIDES, M.; BROSSARD, N.; O'BRIEN, J. A. |
Afiliação: |
CLAUDIA BONOMELLI; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; CAMILA AGUILERA; CAROLA PALMA; REBECA GARAY; MAXIMILIANO DIDES; NATALIA BROSSARD; JOSÉ ANTONIO O'BRIEN. |
Título: |
Ammonium excess leads to Ca restrictions, morphological changes, and nutritional imbalances in tomato plants, which can be monitored by the N/Ca ratio. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Agronomy, v. 11, n. 7, jul. 2021. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Both nitrogen and calcium fertilization management are vital for crops, where an imbalance of these elements can cause both physiological and yield problems. It has been proposed that nitrogen absorption, particularly ammonium, is in part dependent on calcium supply. Moreover, the balance between these two nutrients could be a key indicator of plant growth in some species. Tomato, one of the most cultivated crops worldwide, can also be widely affected by nutritional imbalance. Using large amounts of N fertilizers could lead to an imbalance with other nutrients and, thus, detrimental effects in terms of plant development and yield. Here we show that ammonium excess has a negative impact on plant development and results in calcium deficiency. Moreover, a deficit in calcium nutrition not only affects calcium concentration but also leads to a restriction in N uptake and reduced N concentration in the plant. These effects were evident at the seedling stage and also during flowering/fruit set. Using PCA analysis, we integrated both phenotypic and nutritional imbalances in seedlings and grown plants. Interestingly, the Ca/N ratio appears to be a key indicator to monitor appropriate N and calcium nutrition and more importantly the balance between both. Maintaining this balance could be an essential element for tomato crop production. |
Palavras-Chave: |
Desenvolvimento de plantas. |
Thesagro: |
Adubação; Nitrato de Amônio; Nutrição; Nutrição Vegetal; Tomate. |
Thesaurus Nal: |
Tomatoes. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/224572/1/Ammonium-Excess-Leads-to-Ca-Restrictions-2021.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
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Origem |
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Registro |
Volume |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
09/03/2012 |
Data da última atualização: |
09/03/2012 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CUNHA, D. da S.; SILVA, M. P. L. da; SANTOS JUNIOR, M. B. dos; RINGENBERG, R. |
Afiliação: |
DIEGO DA SILVA CUNHA, UFRB; MARCOS PAULO LEITE DA SILVA, UFRB; MIGUEL BURY DOS SANTOS JUNIOR, Centro Educacional Cruzalmense; RUDINEY RINGENBERG, CNPMF. |
Título: |
Caracterização de acessos de mandioca quanto a resistência à mosca branca e percevejo de renda. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 5., 2011, Cruz das Almas. Anais... Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura Tropical, 2011. |
Páginas: |
1 p. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
PDF. 148_11 |
Conteúdo: |
A mandioca (Manihot esculenta Crantz) é uma cultura rica em amido, empregada há séculos na alimentação humana e animal, além de desempenhar importante papel socioeconômico nos países que a produz. O Brasil atualmente ocupa o segundo lugar na produção mundial. |
Palavras-Chave: |
Mossca branca. |
Thesagro: |
Mandioca; Percevejo de Renda. |
Categoria do assunto: |
O Insetos e Entomologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/55518/1/Caracterizacao-acessos-RUDINEY-RINGENBERG-148-11.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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