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Registros recuperados : 61 | |
21. | | PEREIRA, R. B.; ALVES, E.; RIBEIRO JÚNIOR, P. M.; RESENDE, M. L. V. de; LUCAS, G. C.; FERREIRA, J. B. Extrato de casca de café, óleo essencial de tomilho e acibenzolar-S-metil no manejo da cercosporiose-do-cafeeiro. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 43, n. 10, p. 1287-1296, out. 2008. Título em inglês: Coffee berry husk extract, thyme essential oil and acibenzolar-S-methyl in the control of brown eye spot of coffee tree. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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22. | | SANTOS, R. F. da S.; BARROS, F. P.; BATISTA, D. da C.; RIBEIRO JUNIOR, P. M.; BARBOSA, M. A. G. Efeito do tratamento com água quente na sobrevivência de Lasiodiplodia theobromae, agente causal da morte descendente da videira. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 14., 2019, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2019. p. 215-218. (Embrapa Semiárido. Documentos, 288). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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23. | | LIMA, L. C.; COSTA, S. M.; DIAS, M. S. C.; MARTINS, R. N.; RIBEIRO JÚNIOR, P. M. Controle do amadurecimento de banana 'Prata-anã' armazenada sob refrigeração e atmosfera modificada passiva com o uso do 1-Metilciclopropeno. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 29, n. 2, p. 476-480, mar./abr. 2005. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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24. | | DIAS, M. S. C.; LIMA, L. C.; CASTRO, M. V. de; RIBEIRO JÚNIOR, P. M.; SILVA, E. de B. Controle da antracnose e qualidade de mangas (Mangifera indica L.) cv. Van Dyke, após tratamento hidrotérmico e químico. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v.29, n.2. p.289-295, mar./abr. 2005 Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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25. | | BATISTA, D. da C.; RIBEIRO JUNIOR, P. M.; BARBOSA, M. A. G.; ANDRADE, J. N. de; TERAO, D. Doenças da mangueira. Informe Agropecuário, Belo Horizonte, v. 37, n. 290, p. 82-91, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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26. | | BATISTA, D. da C.; RIBEIRO JUNIOR, P. M.; BARBOSA, M. A. G.; ANDRADE, J. N. de; TERAO, D. Doenças da mangueira. Informe Agropecuário, Belo Horizonte, v. 37, n. 290, p. 82-91, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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27. | | LOURENÇO, D. da S.; BARROS, F. P.; SANTOS, R. F. da S.; RIBEIRO JUNIOR, P. M.; BARBOSA, M. A. G. Reação de cultivares de videira ao oídio no Submédio do Vale do São Francisco. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 14., 2019, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2019. p. 237-241. (Embrapa Semiárido. Documentos, 288). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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28. | | GADAGA, S. J. C.; ABREU, M. S. de; RESENDE, M. L. V. de; RIBEIRO JUNIOR, P. M. Phosphites for the control of anthracnose in common bean. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 52, n. 1, p. 36-44, jan. 2017. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Unidades Centrais. |
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29. | | ISHIDA, A. K. N.; COSTA, R. C. da; MIRANDA, V. S.; BONFIM, K.; OLIVEIRA, L. C. de; RIBEIRO JÚNIOR, P. M.; RESENDE, M. L. V. de. Indução de resistência no controle da mancha bacteriana do maracujazeiro. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE DEFENSIVOS AGRÍCOLAS NATURAIS, 6., 2013, João Pessoa. Anais... João Pessoa: UEPB: Embrapa, 2013. p. 134. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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30. | | TAVARES, G. M.; LARANJEIRA, D.; LUZ, E. D. M. N.; SILVA, T. R.; PIROVANI, C. P.; RESENDE, M. L. V. de; RIBEIRO JÚNIOR, P. M. Indução de resistência do mamoeiro à podridão radicular por indutores bióticos e abióticos. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 44, n. 11, p. 1416-1423, nov. 2009. Título em inglês: Resistance induction to root rot in papaya by biotic and abiotic elicitors. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Unidades Centrais. |
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31. | | LANA-FILHO, R.; SOUZA, R. M.; MAGALHÃES, M. M.; VILLELA, L.; ZANOTTO, E.; RIBEIRO-JÚNIOR, P. M.; RESENDE, M. L. V. Induced defense responses in tomato against bacterial spot by proteins synthesized by endophytic bacteria. Tropical Plant Pathology, v. 38, n. 4, p. 295-302, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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32. | | PEREIRA, V. F.; RESENDE, M. L. V. de; MONTEIRO, A. C. A.; RIBEIRO JÚNIOR, P. M.; REGINA, M. de A.; MEDEIROS, F. C. L. Produtos alternativos na proteção da videira contra o míldio. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 45, n. 1, p. 25-31, jan. 2010. Titulo em inglês: Alternative products for the protection of vine against downy mildew. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais; Embrapa Uva e Vinho. |
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35. | | FERNANDES, L. H. M.; RESENDE, M. L. de; PEREIRA, R. B.; COSTA, B. H. G.; MONTEIRO, A. C. A.; RIBEIRO JÚNIOR, P. M. Acibenzolar-s-metil no controle da ferrugem e da cercosporiose do cafeeiro em condições de campo. Coffee Science, Lavras, v. 8, n. 1, p. 24-32, jan./mar. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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36. | | CAVALCANTE, F. R.; RESENDE, M. L. V.; ZACARONI, A. B.; RIBEIRO JÚNIOR, P. M.; COSTA, J. de C. B.; SOUZA, R. M. de. Acibenzolar-S-metil e ecolife R na indução de respostas de defesa do tomateiro contra a mancha bacteriana (Xanthomonas vesicatoria). Fitopatologia Brasileira, Brasília, DF, v. 31, n. 4, p. 372-380, jul./ago. 2006. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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37. | | PEREIRA, V. F.; RESENDE, M. L. V. de; RIBEIRO JÚNIOR, P. M.; REGINA, M. de A.; MOTA, R. V. da; VITORINO, L. R. R. Fosfito de potássio no controle do míldio da videira e características físico-químicas de uva Merlot. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 47, n. 11, p. 1581-1588, nov. 2012. Título em inglês: Potassium phosphite on the control of downy mildew of grapevine and physicochemical characteristics of Merlot grapes. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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38. | | SILVA, T. de M.; DEON, M. D.; NUNES, G. da S.; FERRAZ JUNIOR, R. S.; RIBEIRO JUNIOR, P. M.; BIASOTO, A. C. T. Influência da adição de potássio e cálcio sobre atributos do solo de área de videira destinada à elaboração de vinhos finos no Vale do Submédio São Francisco. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 12., 2017, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2017. p. 375-381. (Embrapa Semiárido. Documentos, 279). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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39. | | BOTELHO, D. M. S.; RESENDE, M. L. V.; RIBEIRO JUNIOR, P. M.; PATRÍCIO, F. R. A.; VASCONCELOS, V. A. M.; PEREIRA, E. A. Evaluation of two methods for preservation of Cercospora coffeicola. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEE & SCIENCE, 25., 2014, Colombia. Leveraging Knowledge for coffee sustainability. Colombia: Association for Science and Information on Coffee (ASIC), 2014. p. 259. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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40. | | LIRA, I. C. de S. A; ANTONIO, R. P.; SIMOES, W. L.; RIBEIRO JUNIOR, P. M.; OLIVEIRA, R. S. de; SILVA, J. S. da; BARBOSA, I. M. Tolerância de germoplasma de Macroptilium ao déficit hídrico. Peer Review, v. 5, n. 6, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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Registros recuperados : 61 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
05/12/2022 |
Data da última atualização: |
03/01/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SOUZA, G. P. G. de; DUARTE, D. do S.; SOUZA, A. V. de; RIBEIRO JUNIOR, P. M.; LIMA, M. A. C. de; BRITTO, D. de. |
Afiliação: |
GUSTAVO PEREIRA GOMES DE SOUZA, UFPE; DIRLIANE DO SANTOS DUARTE, UNIVASF; ANA VALERIA VIEIRA DE SOUZA, CPATSA; PEDRO MARTINS RIBEIRO JUNIOR, CPATSA; MARIA AUXILIADORA COELHO DE LIMA, CPATSA; DOUGLAS DE BRITTO, CPATSA. |
Título: |
Active antifungal edible coating based on nanocomposite cast films from galactomannan. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal Postharvest Technology and Innovation, 2023. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
On-line |
Conteúdo: |
Galactomannan is a filmogenic polysaccharide suitable for edible coatings. The addition of nanoencapsulated active ingredients improves its antifungal activity. In this way, nanocomposite materials were developed based on galactomannan and anoencapsulated essential oil and polyphenols, extracted, respectively from Lippia grata and grape skin by-products. The size of chitosan nanoparticles increased after encapsulation, varying from 42 ± 24 to 295 ± 0 nm for polyphenols. Overall, the nanoparticle suspension was stable, with encapsulation efficiency close to 20% for the essential oil and 90% for polyphenols. Nanocomposite films were isolated by casting and characterized by scanning electron microscopy (SEM), infrared spectroscopy (FTIR), water vapour permeability, mechanical properties, release profile, and antifungal activity. By SEM, the films showed good nanoparticle dispersion in the matrix and improved mechanical properties compared to the non-added film. The sample based on essential oil showed good antifungal activity against Lasiodiplodia theobromae. Such properties make these films adequate for postharvest coating applications. |
Palavras-Chave: |
Encapsulamento; Filme comestível; Goma de algaroba; Nanopartícula; Quitosana; Revestimento comestível. |
Thesagro: |
Óleo Essencial. |
Thesaurus NAL: |
Edible films; Encapsulation; Essential oils; Mesquite gum. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1149181/1/Active-antifungal-edible-coating-based-2023.pdf
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Marc: |
LEADER 02096naa a2200325 a 4500 001 2149181 005 2023-01-03 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSOUZA, G. P. G. de 245 $aActive antifungal edible coating based on nanocomposite cast films from galactomannan.$h[electronic resource] 260 $c2023 500 $aOn-line 520 $aGalactomannan is a filmogenic polysaccharide suitable for edible coatings. The addition of nanoencapsulated active ingredients improves its antifungal activity. In this way, nanocomposite materials were developed based on galactomannan and anoencapsulated essential oil and polyphenols, extracted, respectively from Lippia grata and grape skin by-products. The size of chitosan nanoparticles increased after encapsulation, varying from 42 ± 24 to 295 ± 0 nm for polyphenols. Overall, the nanoparticle suspension was stable, with encapsulation efficiency close to 20% for the essential oil and 90% for polyphenols. Nanocomposite films were isolated by casting and characterized by scanning electron microscopy (SEM), infrared spectroscopy (FTIR), water vapour permeability, mechanical properties, release profile, and antifungal activity. By SEM, the films showed good nanoparticle dispersion in the matrix and improved mechanical properties compared to the non-added film. The sample based on essential oil showed good antifungal activity against Lasiodiplodia theobromae. Such properties make these films adequate for postharvest coating applications. 650 $aEdible films 650 $aEncapsulation 650 $aEssential oils 650 $aMesquite gum 650 $aÓleo Essencial 653 $aEncapsulamento 653 $aFilme comestível 653 $aGoma de algaroba 653 $aNanopartícula 653 $aQuitosana 653 $aRevestimento comestível 700 1 $aDUARTE, D. do S. 700 1 $aSOUZA, A. V. de 700 1 $aRIBEIRO JUNIOR, P. M. 700 1 $aLIMA, M. A. C. de 700 1 $aBRITTO, D. de 773 $tInternational Journal Postharvest Technology and Innovation, 2023.
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Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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