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83. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | FERNANDES, L. E.; CARMO, A. L. DE M.; AZEVEDO, F. H. V.; GOMES, R. DOS S.; LIMA, J. C. F.; RIBEIRO, M. T.; CARNEIRO, J. da C. Estabilidade aeróbica de silagem de soja (Glycine max) confeccionadas com diferentes concentrações de glicerina. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 49., 2012, Brasília. A produção animal no mundo em transformação: anais. Brasília, DF: SBZ, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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87. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | RESENDE, J. A.; BARROS, R. A. M. de; RÍSPOLI, T. B.; OTENIO, M. H.; RIBEIRO, M. T.; LOPES, F. C. F.; CARNEIRO, J. da C.; ARCURI, P. B. Isolation and fermentative activity of rumen anaerobic fungi in dairy cows. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 14, n. 1, p. 92-95, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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88. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVA, R. DA C. B.; FERNANDES, L. E.; LOPES, R. P. X.; RIBEIRO, M. T.; OLIVEIRA, J. S. e; DINIZ, C. G.; OTENIO, M. H. Influência de duas dietas diferentes sob microrganismos celuloliticos e xilanoliticos do rúmem. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 49., 2012, Brasília. A produção animal no mundo em transformação: anais. Brasília, DF: SBZ, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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89. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OLIVEIRA, L. A. B.; SABINO, Y. N. V.; FERREIRA, R. K.; BARROSO, M. Do V.; CARNEIRO, J. da C.; RIBEIRO, M. T.; LIMA, J. C. F. Influência de temperatura e PH sobre a atividade biológica de bacteriocinas produzidas por bactérias isoladas de silagem. In: CONGRESSO MINEIRO DE FAMÁCIA, 3., 2016, Juiz de Fora. Anais... Juiz de Fora: CRFMG, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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90. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | RIBEIRO, A. C. de C. L.; PRATA, M. C. de A.; RIBEIRO, M. T.; OLIVEIRA, V. M. de; SA, W. F. DE. Saúde animal. In: CAMPOS, O. F. de; MIRANDA, J. E. C. de (ed.). Gado de leite: o produtor pergunta, a Embrapa responde. 3. ed. rev. ampl. Brasília, DF: Embrapa; Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2012. p. 213-234. (Coleção 500 perguntas 500 respostas). Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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91. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | FOCHAT, R. C.; SOZZI, J. S. R.; LIMA, J. C. F.; RIBEIRO, M. T.; CARNEIRO, J. da C.; PAIVA, A. D. Partial characterization of bacteriocins produced by ruminal isolates. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA, 28., 2015, Florianópolis. Resumos. Florianópolis: Sociedade Brasileira de Microbiologia, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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92. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ANTONIASSI, R.; GAMA, M. A. S. da; LOPES, F. C. F.; BIZZO, H. R.; RIBEIRO, M. T.; RIBEIRO, C. G. dos S. Separação de ácidos graxos da gordura de leite em diferentes condições por cromatografia em fase gasosa. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 21.; SEMINÁRIO LATINO AMERICANO E DO CARIBE DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 15., 2008, Belo Horizonte. Ciência e inovação para o desenvolvimento sustentável. Belo Horizonte: SBCTA, 2008. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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93. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ANTONIASSI, R.; GAMA, M. A. S. da; LOPES, F. C. F.; BIZZO, H. R.; RIBEIRO, M. T.; RIBEIRO, C. G. dos S. Separação de ácidos graxos da gordura de leite em diferentes condições por cromatografia em fase gasosa. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 21., 2008, Belo Horizonte. Anais... Belo Horizonte: SBCTA, 2008. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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94. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OTENIO, M. H.; RESENDE, J. A.; DINIZ, C. G.; SILVA, V. L. da; RIBEIRO, M. T.; LIMA, J. C. F.; CARNEIRO, J. da C. Produção de biogás a partir de dejetos da pecuária leiteira. Panorama do Leite, Juiz de Fora, v. 7, n. 81, p. 9-11, out. 2015. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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95. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | FERREIRA, R. K.; OLIVEIRA, L. A. B.; BARROSO, M. Do V.; SABINO, Y. N. V.; RIBEIRO, M. T.; LIMA, J. C. F. Preservação de fungos em diferentes métodos de conservação In: CONGRESSO MINEIRO DE FARMÁCIA, 3., 2016, Juiz de Fora. Clínica farmacêutica no cenário atual: anais. Belo Horizonte: Conselho Regional de Farmácia em Minas Gerais, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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96. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SABINO, Y. N. V.; OLIVEIRA, L. A. B.; FERREIRA, R. K.; BARROSO, M. Do V.; CARNEIRO, J. da C.; RIBEIRO, M. T.; LIMA, J. C. F. Prospecção de bacteriocinas de bactérias provenientes de líquido ruminal e silagem. In: CONGRESSO MINEIRO DE FAMÁCIA, 3., 2016, Juiz de Fora. Anais... Juiz de Fora: CRFMG, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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97. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | VEIGA, V. M. de O.; VARGAS, O. L.; BRITO, M. A. V. P.; RIBEIRO, M. T.; SOUZA, H. M.; VERNEQUE, R. da S. Viabilidade tecnica do uso do wisconsin mastitis test (viscosimetro) na avaliacao do numero das celulas somaticas na industria de laticinios. Revista do Instituto de Laticinios Candido Tostes, Juiz de Fora, v.50, n.293, p.42-47, 1995. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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99. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MAGALHÃES JÚNIOR, G. A.; FOCHAT, R. C.; LIMA, J. C. F.; RIBEIRO, M. T.; CARNEIRO, J. da C.; PAIVA, A. D. Temperature stability of bacteriocins produced by ruminal bacteria In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA, 28., 2015, Florianópolis. Resumos. Florianópolis: Sociedade Brasileira de Microbiologia, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Gado de Leite. Para informações adicionais entre em contato com cnpgl.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
17/04/2019 |
Data da última atualização: |
24/01/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SABINO, Y. N. V.; FOCHAT, R. C.; LIMA, J. C. F.; RIBEIRO, M. T.; ARCURI, P. B.; CARNEIRO, J. da C.; MACHADO, M. A.; REIS, D. R. de L.; MACHADO, A. B. F.; HÚNGARO, H. M.; RIBEIRO, J. B.; PAIVA, A. D. |
Afiliação: |
Yasmin Neves Vieira Sabino, UFJF; Romário Costa Fochat, UFJF; JUNIOR CESAR FERNANDES LIMA, CNPGL; MARLICE TEIXEIRA RIBEIRO, CNPGL; PEDRO BRAGA ARCURI, CNPGL; JAILTON DA COSTA CARNEIRO, CNPGL; MARCO ANTONIO MACHADO, CNPGL; DANIELE RIBEIRO DE LIMA REIS FAZA, CNPGL; Alessandra Barbosa Ferreira Machado, UFTM, Uberaba; Humberto Moreira Húngaro, UFJF; JOAO BATISTA RIBEIRO, CNPGL; Aline Dias Paiva, UFTM, Uberaba. |
Título: |
Antibacterial activity and lantibiotic post-translational modification genes in Streptococcus spp. isolated from ruminal fluid. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Annals of Microbiology, v. 69, p. 131-138, 2019. |
DOI: |
10.1007/s13213-018-1407-2 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract The production of bacteriocins is frequently described in high microbial diversity environments. The aims of this study were to screen Streptococcus spp. isolated from rumen for their antibacterial potential and to determine the presence of post-translational modification genes for lantibiotic class of bacteriocins. The isolates were tested for production of antibacterial compounds by the spot-on-lawn assay. Presence of interfering factors and the sensitivity to proteinase K were evaluated. The ruminal bacteria were identified by 16S rRNA gene sequencing and the subspecific discrimination of the isolates belonging to the same specie was performed by PFGE. The presence of lantibiotic post-translational modification genes (lanB, lanC, and lanM) into bacterial genomes was performed by PCR. The bacteriocin-like inhibitory substances showed broad inhibitory activity and the producer cells were identified as S. equinus, S. lutetiensis, and S. gallolyticus. According to PFGE, the isolates identified as S. equinus belong to different strains. Three ruminal isolates showed at least one of the lantibiotic post-translational modification genes, and lanC was more frequently detected (75%). The production of broad-spectrum bacteriocin-like inhibitory substances by rumen strains suggests that antimicrobial peptides may play an important role in competition in the complex ruminal ecosystem. |
Palavras-Chave: |
Antibacterial activity; Bacteriocin; LanC; Lantibiotic; Streptococcus sp. |
Thesagro: |
Rúmen. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02399naa a2200337 a 4500 001 2108297 005 2023-01-24 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s13213-018-1407-2$2DOI 100 1 $aSABINO, Y. N. V. 245 $aAntibacterial activity and lantibiotic post-translational modification genes in Streptococcus spp. isolated from ruminal fluid.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aAbstract The production of bacteriocins is frequently described in high microbial diversity environments. The aims of this study were to screen Streptococcus spp. isolated from rumen for their antibacterial potential and to determine the presence of post-translational modification genes for lantibiotic class of bacteriocins. The isolates were tested for production of antibacterial compounds by the spot-on-lawn assay. Presence of interfering factors and the sensitivity to proteinase K were evaluated. The ruminal bacteria were identified by 16S rRNA gene sequencing and the subspecific discrimination of the isolates belonging to the same specie was performed by PFGE. The presence of lantibiotic post-translational modification genes (lanB, lanC, and lanM) into bacterial genomes was performed by PCR. The bacteriocin-like inhibitory substances showed broad inhibitory activity and the producer cells were identified as S. equinus, S. lutetiensis, and S. gallolyticus. According to PFGE, the isolates identified as S. equinus belong to different strains. Three ruminal isolates showed at least one of the lantibiotic post-translational modification genes, and lanC was more frequently detected (75%). The production of broad-spectrum bacteriocin-like inhibitory substances by rumen strains suggests that antimicrobial peptides may play an important role in competition in the complex ruminal ecosystem. 650 $aRúmen 653 $aAntibacterial activity 653 $aBacteriocin 653 $aLanC 653 $aLantibiotic 653 $aStreptococcus sp 700 1 $aFOCHAT, R. C. 700 1 $aLIMA, J. C. F. 700 1 $aRIBEIRO, M. T. 700 1 $aARCURI, P. B. 700 1 $aCARNEIRO, J. da C. 700 1 $aMACHADO, M. A. 700 1 $aREIS, D. R. de L. 700 1 $aMACHADO, A. B. F. 700 1 $aHÚNGARO, H. M. 700 1 $aRIBEIRO, J. B. 700 1 $aPAIVA, A. D. 773 $tAnnals of Microbiology$gv. 69, p. 131-138, 2019.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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