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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Corte. |
Data corrente: |
17/01/2017 |
Data da última atualização: |
03/03/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MONTEIRO, I. J. G.; ABREU, J. G. de; CABRAL, L. da S.; ALMEIDA, R. G. de; REIS, R. H. P. dos; BEHLING NETO, A.; CABRAL, C. E. A.; BARROS, L. V. de; AVELINO, A. C. D.; PENSO, S. |
Afiliação: |
INDIA JOELMA GATASS MONTEIRO, UFMT; JOADIL GONÇALVES DE ABREU, UFMT; JULIANO DA SILVA CABRAL, UFMT; ROBERTO GIOLO DE ALMEIDA, CNPGC; RAFAEL HENRIQUE PEREIRA DOS REIS, IFRO; ARTHUR BEHLING NETO, UFMT; CARLOS EDUARDO AVELINO CABRAL, UFMT; LIVIA VIEIRA DE BARROS, UFMT; ANNE CAROLINE DALLABRIDA AVELINO, UFMT; SARAH PENSO, UFMT. |
Título: |
Ensilagem de capim elefante acrescida de casca de soja ou farelo de arroz. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Semina. ciências agrárias, Londrina, v. 37, n. 6, p. 4203-4212, nov./dez. 2016. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em inglês: Ensiling of elephant grass with soybean hulls or rie bran. |
Conteúdo: |
Objetivou-se avaliar a composição bromatológica e o padrão de fermentação da silagem de capim-elefante (Pennisetum purpureum Schum. cv. Roxo) aditivada com níveis de casca de soja e de farelo de arroz. Foram realizados dois experimentos para avaliar o uso de aditivos na ensilagem de capim elefante. Utilizou-se delineamento experimental inteiramente casualizado, com quatro repetições. Os tratamentos consistiram na adição de 0, 5, 10 e 15% do aditivo na massa verde de forragem de capim-elefante picada e sem emurchecimento. Foi utilizado silos de PVC, adotando densidade de 600 kg de massa verde m-3, com abertura do silo 40 dias após a ensilagem. A inclusão de 10% de casca de soja aumentou o teor de matéria seca (MS) da forragem de capim-elefante para 31%, porém não alterou os teores de carboidratos solúveis (CHOS) e poder tampão. As silagens de capim-elefante obtidas apresentaram bom padrão fermentativo, com valores de pH inferior a 3,97 e de N-NH3, 4,07% do N total. A inclusão de farelo de arroz proporcionou melhoria no padrão fermentativo das silagens produzidas, verificado pelo pH inferior a 3,92 e N-NH3 máximo de 4,23% do N total. A inclusão de 10% de farelo de arroz na ensilagem do capim-elefante melhorou o valor nutritivo da forragem a ser ensilada e, consequentemente, da silagem produzida. |
Palavras-Chave: |
Ammonia nitrogen; Water soluble carbohydrates. |
Thesagro: |
Pennisetum Purpureum. |
Thesaurus Nal: |
Additives; Silage. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/153443/1/Ensilagem-de-capim-elefante.pdf
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Marc: |
LEADER 02295naa a2200301 a 4500 001 2061022 005 2017-03-03 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMONTEIRO, I. J. G. 245 $aEnsilagem de capim elefante acrescida de casca de soja ou farelo de arroz.$h[electronic resource] 260 $c2016 500 $aTítulo em inglês: Ensiling of elephant grass with soybean hulls or rie bran. 520 $aObjetivou-se avaliar a composição bromatológica e o padrão de fermentação da silagem de capim-elefante (Pennisetum purpureum Schum. cv. Roxo) aditivada com níveis de casca de soja e de farelo de arroz. Foram realizados dois experimentos para avaliar o uso de aditivos na ensilagem de capim elefante. Utilizou-se delineamento experimental inteiramente casualizado, com quatro repetições. Os tratamentos consistiram na adição de 0, 5, 10 e 15% do aditivo na massa verde de forragem de capim-elefante picada e sem emurchecimento. Foi utilizado silos de PVC, adotando densidade de 600 kg de massa verde m-3, com abertura do silo 40 dias após a ensilagem. A inclusão de 10% de casca de soja aumentou o teor de matéria seca (MS) da forragem de capim-elefante para 31%, porém não alterou os teores de carboidratos solúveis (CHOS) e poder tampão. As silagens de capim-elefante obtidas apresentaram bom padrão fermentativo, com valores de pH inferior a 3,97 e de N-NH3, 4,07% do N total. A inclusão de farelo de arroz proporcionou melhoria no padrão fermentativo das silagens produzidas, verificado pelo pH inferior a 3,92 e N-NH3 máximo de 4,23% do N total. A inclusão de 10% de farelo de arroz na ensilagem do capim-elefante melhorou o valor nutritivo da forragem a ser ensilada e, consequentemente, da silagem produzida. 650 $aAdditives 650 $aSilage 650 $aPennisetum Purpureum 653 $aAmmonia nitrogen 653 $aWater soluble carbohydrates 700 1 $aABREU, J. G. de 700 1 $aCABRAL, L. da S. 700 1 $aALMEIDA, R. G. de 700 1 $aREIS, R. H. P. dos 700 1 $aBEHLING NETO, A. 700 1 $aCABRAL, C. E. A. 700 1 $aBARROS, L. V. de 700 1 $aAVELINO, A. C. D. 700 1 $aPENSO, S. 773 $tSemina. ciências agrárias, Londrina$gv. 37, n. 6, p. 4203-4212, nov./dez. 2016.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Corte (CNPGC) |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroenergia. Para informações adicionais entre em contato com cnpae.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia. |
Data corrente: |
23/03/2020 |
Data da última atualização: |
27/04/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SILVA, C. de O. G.; TEIXEIRA, S. T.; RODRIGUES, K. B.; SOUZA, A. A.; MONCLARO, A. V.; MENDES, T. D.; RIBEIRO, J. A. de A.; SIQUEIRA, F. G. de; FAVARO, L. C. de L.; ABDELNUR, P. V. |
Afiliação: |
Caio de Oliveira Gorgulho Silva; Tallyta Santos Teixeira, Universidade Federal de Tocantins; Kelly Barreto Rodrigues; Amanda Araujo Souza; Antonielle Vieira Monclaro; THAIS DEMARCHI MENDES, CNPAE; JOSE ANTONIO DE AQUINO RIBEIRO, CNPAE; FELIX GONCALVES DE SIQUEIRA, CNPAE; LEIA CECILIA DE LIMA FAVARO, CNPAE; PATRICIA VERARDI ABDELNUR, CNPAE. |
Título: |
Combination of MALDI-TOF MS and UHPLC-ESI-MS for the characterization of lytic polysaccharide monooxygenase activity. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Analytical Methods, n. 2, 2020. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Lytic polysaccharide monooxygenases (LPMOs) are redox enzymes of high biotechnological interest due to their capacity to degrade recalcitrant polysaccharides, such as cellulose, by an oxidative mechanism. The characterization of LPMOs is challenging since they generate a variety of catalytic products which include native oligosaccharides (non-oxidized) and oligosaccharides oxidized at the reducing end (C1 position), the non-reducing end (C4 position), or both ends, with different degrees of polymerization. Moreover, oxidized products exist in equilibrium with their hydrated forms, which further complicates their identification. The lack of commercial analytical standards for all these possible forms of oxidized oligosaccharides and the low concentration of these products make LPMO functional characterization dependent on advanced mass spectrometry techniques capable of identifying the profile of oxidized products. Here, a new approach for the characterization of cellulose-active LPMOs based on the combination of MALDI-TOF MS and hydrophilic interaction UHPLC-ESI-MS was proposed and optimized. The LPMO TrAA9A from Trichoderma reesei was used as a model enzyme to develop and test the MS methods. MALDI-TOF MS and UHPLC-ESI-MS methods were both capable of identifying putative C1, C4 and C1/C4 oxidized cello-oligosaccharides as well as their native counterparts generated after cellulose treatment with LPMO, which allows their utilization to characterize type I (C1-oxidizer), type II (C4-oxidizer) and type III (C1- and C4-oxidizer) LPMOs. Moreover, both methods were complementary since MALDI-TOF MS was capable of detecting oligosaccharides with higher degrees of polymerization (DP3?DP10), while UHPLC-ESI-MS allowed the evaluation of smaller oligosaccharides (DP1?DP5). The combined use of both methods offers a comprehensive description of LPMO catalytic products. MenosLytic polysaccharide monooxygenases (LPMOs) are redox enzymes of high biotechnological interest due to their capacity to degrade recalcitrant polysaccharides, such as cellulose, by an oxidative mechanism. The characterization of LPMOs is challenging since they generate a variety of catalytic products which include native oligosaccharides (non-oxidized) and oligosaccharides oxidized at the reducing end (C1 position), the non-reducing end (C4 position), or both ends, with different degrees of polymerization. Moreover, oxidized products exist in equilibrium with their hydrated forms, which further complicates their identification. The lack of commercial analytical standards for all these possible forms of oxidized oligosaccharides and the low concentration of these products make LPMO functional characterization dependent on advanced mass spectrometry techniques capable of identifying the profile of oxidized products. Here, a new approach for the characterization of cellulose-active LPMOs based on the combination of MALDI-TOF MS and hydrophilic interaction UHPLC-ESI-MS was proposed and optimized. The LPMO TrAA9A from Trichoderma reesei was used as a model enzyme to develop and test the MS methods. MALDI-TOF MS and UHPLC-ESI-MS methods were both capable of identifying putative C1, C4 and C1/C4 oxidized cello-oligosaccharides as well as their native counterparts generated after cellulose treatment with LPMO, which allows their utilization to characterize type I (C1-oxidizer), type... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Caracterização de LPMOs. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02626naa a2200241 a 4500 001 2121326 005 2020-04-27 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSILVA, C. de O. G. 245 $aCombination of MALDI-TOF MS and UHPLC-ESI-MS for the characterization of lytic polysaccharide monooxygenase activity.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aLytic polysaccharide monooxygenases (LPMOs) are redox enzymes of high biotechnological interest due to their capacity to degrade recalcitrant polysaccharides, such as cellulose, by an oxidative mechanism. The characterization of LPMOs is challenging since they generate a variety of catalytic products which include native oligosaccharides (non-oxidized) and oligosaccharides oxidized at the reducing end (C1 position), the non-reducing end (C4 position), or both ends, with different degrees of polymerization. Moreover, oxidized products exist in equilibrium with their hydrated forms, which further complicates their identification. The lack of commercial analytical standards for all these possible forms of oxidized oligosaccharides and the low concentration of these products make LPMO functional characterization dependent on advanced mass spectrometry techniques capable of identifying the profile of oxidized products. Here, a new approach for the characterization of cellulose-active LPMOs based on the combination of MALDI-TOF MS and hydrophilic interaction UHPLC-ESI-MS was proposed and optimized. The LPMO TrAA9A from Trichoderma reesei was used as a model enzyme to develop and test the MS methods. MALDI-TOF MS and UHPLC-ESI-MS methods were both capable of identifying putative C1, C4 and C1/C4 oxidized cello-oligosaccharides as well as their native counterparts generated after cellulose treatment with LPMO, which allows their utilization to characterize type I (C1-oxidizer), type II (C4-oxidizer) and type III (C1- and C4-oxidizer) LPMOs. Moreover, both methods were complementary since MALDI-TOF MS was capable of detecting oligosaccharides with higher degrees of polymerization (DP3?DP10), while UHPLC-ESI-MS allowed the evaluation of smaller oligosaccharides (DP1?DP5). The combined use of both methods offers a comprehensive description of LPMO catalytic products. 653 $aCaracterização de LPMOs 700 1 $aTEIXEIRA, S. T. 700 1 $aRODRIGUES, K. B. 700 1 $aSOUZA, A. A. 700 1 $aMONCLARO, A. V. 700 1 $aMENDES, T. D. 700 1 $aRIBEIRO, J. A. de A. 700 1 $aSIQUEIRA, F. G. de 700 1 $aFAVARO, L. C. de L. 700 1 $aABDELNUR, P. V. 773 $tAnalytical Methods$gn. 2, 2020.
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