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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia. |
Data corrente: |
02/01/2015 |
Data da última atualização: |
21/01/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
PACHECO, T. F.; MENDES, T. D.; GONCALVES, S. B.; PARRELLA, R. A. da C.; MACHADO, C. M. M. |
Afiliação: |
THALYTA FRAGA PACHECO, CNPAE; THAIS DEMARCHI MENDES, CNPAE; SILVIA BELEM GONCALVES, CNPAE; RAFAEL AUGUSTO DA COSTA PARRELLA, CNPMS; CRISTINA MARIA MONTEIRO MACHADO, CNPAE. |
Título: |
Avaliação da fermentação de caldo de sorgo sacarino empregando leveduras comerciais. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA QUÍMICA - COBEQ, 20.; ENCONTRO BRASILEIRO SOBRE O ENSINO DE ENGENHARIA QUÍMICA, 15., 2014, Florianópolis - SC. [Anais...]. Florianópolis: UFSC, 2014. |
Páginas: |
Não paginado. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Visando explorar o potencial deste material, empregando o caldo de sorgo sacarino BRS 511, foi avaliado o comportamento de três leveduras comerciais (CAT-1, PE-2 e SA-1) em quatro ciclos fermentativos. |
Palavras-Chave: |
Ciclo fermentativo; Levedura comerciasl; Produção de etanol. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/114707/1/Avaliacao-da-fermentacao-de-caldo-de-sorgo-sacarino-empregando-leveduras-comerciais.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroenergia (CNPAE) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
28/11/2022 |
Data da última atualização: |
28/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
NASCIMENTO, R. Q.; RIBEIRO, C. V. D. M.; COLAUTO, N. B.; SILVA, L. da; LEMOS, P. V. F.; FERREIRA, E. de S.; LINDE, G. A.; MACHADO, B. A. S.; TAVARES, P. P. L. G.; BIASOTO, A. C. T.; GUEZ, M. A. U.; CARVALHO, N.; ASSIS, D. de J.; SILVA, J. B. A. da; SOUZA, C. O. de. |
Afiliação: |
RENATA QUARTIERI NASCIMENTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; CLÁUDIO VAZ DI MAMBRO RIBEIRO, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; NELSON BARROS COLAUTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; LARISSA DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; PAULO VITOR FRANÇA LEMOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; EDERLAN DE SOUZA FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; GIANI ANDREA LINDE, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; BRUNA APARECIDA SOUZA MACHADO, SENAI; PEDRO PAULO LORDELO GUIMARÃES TAVARES, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CNPMA; MARCELO ANDRES UMSZA GUEZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; NATÁLIA CARVALHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; DENÍLSON DE JESUS ASSIS, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA; JANIA BETÂNIA ALVES DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RECÔNCAVO DA BAHIA; CAROLINA OLIVEIRA DE SOUZA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA. |
Título: |
Utilization of agro-industrial residues in the rearing and nutritional enrichment of Zophobas atratus larvae: new food raw materials. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Molecules, v. 27, n. 20, article 6963,2022. |
ISSN: |
1420-3049 |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/molecules27206963 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstrcat: Edible insects are a potential alternative food source of high feed conversion efficiency and protein content. Zophobas atratus is an edible insect that adapts to different diets, enabling sustainable rearing by adding value to by-products and agro-industrial residues. This study aimed to evaluate the performance and nutritional characterization of Zophobas atratus larvae fed with different proportions of grape residue. Physicochemical analysis of the diets and larvae (AOAC procedures), fatty acid profile (chromatographic techniques), metals and non-metals (inductively coupled plasma optical emission spectrometry), larval mass gain, feed conversion efficiency, and mortality rate were assessed. The replacement of 25% of the conventional diet with grape residue increased lipid, ash, and fiber contents and reduced protein, carbohydrates, and energy. It promoted greater mass gain, lower mortality rate, and reduced larval growth time by 51%. Among the replacements, 25% resulted in the second-highest content of calcium, sodium, magnesium, and zinc, and the lowest content of potassium and phosphorus in the larvae. The 100% replacement resulted in the highest amounts of C18:2n6 (27.8%), C18:3n3 (2.2%), and PUFA (30.0%). Replacing 25% of the conventional diet with grape residue is equivalent to the conventional diet in many aspects and improves several larvae performance indices and nutritional values. |
Thesagro: |
Alimentação; Inseto; Nutrição Animal; Suplemento Alimentar; Uva. |
Thesaurus NAL: |
Crop residues; Economic sustainability; Edible insects; Food conversion; Grapes; Zophobas atratus. |
Categoria do assunto: |
O Insetos e Entomologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1148850/1/Marques-Utilization-agro-industrial-2022.pdf
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Marc: |
LEADER 02732naa a2200445 a 4500 001 2148850 005 2022-11-28 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1420-3049 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/molecules27206963$2DOI 100 1 $aNASCIMENTO, R. Q. 245 $aUtilization of agro-industrial residues in the rearing and nutritional enrichment of Zophobas atratus larvae$bnew food raw materials.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aAbstrcat: Edible insects are a potential alternative food source of high feed conversion efficiency and protein content. Zophobas atratus is an edible insect that adapts to different diets, enabling sustainable rearing by adding value to by-products and agro-industrial residues. This study aimed to evaluate the performance and nutritional characterization of Zophobas atratus larvae fed with different proportions of grape residue. Physicochemical analysis of the diets and larvae (AOAC procedures), fatty acid profile (chromatographic techniques), metals and non-metals (inductively coupled plasma optical emission spectrometry), larval mass gain, feed conversion efficiency, and mortality rate were assessed. The replacement of 25% of the conventional diet with grape residue increased lipid, ash, and fiber contents and reduced protein, carbohydrates, and energy. It promoted greater mass gain, lower mortality rate, and reduced larval growth time by 51%. Among the replacements, 25% resulted in the second-highest content of calcium, sodium, magnesium, and zinc, and the lowest content of potassium and phosphorus in the larvae. The 100% replacement resulted in the highest amounts of C18:2n6 (27.8%), C18:3n3 (2.2%), and PUFA (30.0%). Replacing 25% of the conventional diet with grape residue is equivalent to the conventional diet in many aspects and improves several larvae performance indices and nutritional values. 650 $aCrop residues 650 $aEconomic sustainability 650 $aEdible insects 650 $aFood conversion 650 $aGrapes 650 $aZophobas atratus 650 $aAlimentação 650 $aInseto 650 $aNutrição Animal 650 $aSuplemento Alimentar 650 $aUva 700 1 $aRIBEIRO, C. V. D. M. 700 1 $aCOLAUTO, N. B. 700 1 $aSILVA, L. da 700 1 $aLEMOS, P. V. F. 700 1 $aFERREIRA, E. de S. 700 1 $aLINDE, G. A. 700 1 $aMACHADO, B. A. S. 700 1 $aTAVARES, P. P. L. G. 700 1 $aBIASOTO, A. C. T. 700 1 $aGUEZ, M. A. U. 700 1 $aCARVALHO, N. 700 1 $aASSIS, D. de J. 700 1 $aSILVA, J. B. A. da 700 1 $aSOUZA, C. O. de 773 $tMolecules$gv. 27, n. 20, article 6963,2022.
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