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Registros recuperados : 117 | |
21. | | AMARAL, M. S. S.; MARRIOT, P. J.; BIZZO, H. R.; REZENDE, C. M. Ionic liquid capillary columns for analysis of multi-component volatiles by gas chromatography-mass spectrometry: performance, selectivity, activity and retention indices. Analytical and Bioanalytical Chemistry, v, 410, p. 4615-4632, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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29. | | GOTTLIEB, O. R.; MAGALHAES, M. T.; MARX, M. C.; MOURAO, C.; REZENDE, C. M. A. M. Significado fllogenetico da ocorrencia de berberina em Annonaceae. In: REUNIAO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA PARA O PROGRESSO DA CIENCIA, 27., Belo Horizonte, 1975. Resumos... Ciencia e Cultura, v. 27, n. 8, p. 170, 1975. Suplemento. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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32. | | LOPES, N. J. S.; MARAFELI, P. P.; ZACARIAS, M. S.; ALVES, E. C.; REZENDE, C. M.; PEREIRA, R. V. Acarofauna associada às espécies frutíferas utilizadas como sombreamento em consórcio com cafeeiro. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UFLA, 27., 2015, Lavras. [Anais...]. Lavras: Universidade Federal de Lavras, 2015. Sessão: 2, Número pôster: 23. Instituição de Fomento: Consórcio Pesquisa Café - EMBRAPA Café Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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34. | | SOARES, A. G.; FONSECA, M. J. de O.; NASCIMENTO JUNIOR, B. B. do; OZORIO, L. P.; REZENDE, C. M. Avaliação das características físico-químicas das bananas 'Prata' e 'Nanicão' ao longo do amadurecimento. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE PÓS-COLHEITA DE FRUTAS, HORTALIÇAS E FLORES, 2., 2007, Viçosa, MG. Palestras e resumos... Viçosa, MG: Universidade Federal de Viçosa, 2007. p. 252. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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35. | | DURÁN, C. A. A.; TSUKUI, A.; SANTOS, F. K. F.; MARTINEZ, S. T.; BIZZO, H. R.; REZENDE, C. M. de. Café: aspectos gerais e seu aproveitamento para além da bebida. Revista Virtual de Química, v. 9, n. 1, p.107-134, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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37. | | MARTINELI, M.; VASCONCELOS, N. C. de; ALVES, A. A. R.; REZENDE, C. M.; FONSECA, M. J. O. Composição volátil de frutos de caqui 'Rama-forte' (Diospyrus kaki, L.) utilizando duas diferentes técnicas de extração. In: CONGRESSO LATINO AMERICANO DE CROMATOGRAFIA E TÉCNICAS RELACIONADAS, 14., 2012, Florianópolis. Livro de resumos. [S.l.: s.n.], 2012. p. 32. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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38. | | LA PASTA, M.; PAGE, J. C.; CABRAL, L.; REZENDE, C. M.; FREITAS, S. P.; ARRUDA, N. P. Characterization of coffee grounds from espresso capsules. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEE SCIENCE, 24., 2012, Costa Rica. Programme & abstracts. [S.l.]: Association for Science and Information on Coffee, 2012. p. 105. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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39. | | MARTINELI, M.; ALVES, A. A. R.; FIGUEIREDO, G. M. de; REZENDE, C. M. de; FONSECA, M. J. de O. Caqui cv. 'Mikado': análise de compostos voláteis em frutos adstringentes e destanizados. Ciência Rural, Santa Maria, v. 43, n. 8, p. 1516-1521, ago. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Registros recuperados : 117 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agricultura Digital. Para informações adicionais entre em contato com cnptia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital. |
Data corrente: |
18/09/2002 |
Data da última atualização: |
20/01/2020 |
Autoria: |
RODRIGUES, R. B.; JARDINE, J. G.; CABRAL, L. M. C.; REZENDE, C. M. |
Afiliação: |
Unicamp; JOSE GILBERTO JARDINE, CNPTIA; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA; UFRJ. |
Título: |
Obtainment of natural concentrate of the aroma and taste of shiitake mushroom (Lentinula edodes SING.). |
Ano de publicação: |
2001 |
Fonte/Imprenta: |
Alimentaria: Revista de tecnologia e higiene de los alimentos, Madrid, v. 38, n. 319, p. 131-134, 2001. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this work was to develop the technology to obtain a natural concentrate of the aroma and taste of shiitake mushroom using reverse osmosis technology. Aroma and taste from shiitake mushroom was gotten in a continuous counter-current extraction using water as an extractor. The extract was purified in ultrafiltration process and followed by concentration. The concentration process was realized using the DDS pilot unit LAB UNIT M-20 Module with 0.72 m2 of permeation area. The membrane of composite film HR95pp was tested (rejection 95% to NaCl), in a transmembrane pressure of 40 bar. During the process the permeate was collected continuously and the retentate recirculated to the feed tank. This process produced a final concentrate of 10oBrix, from an extract of 1,1oBrix. The final concentrate had a characteristic and strong aroma and taste, presented by a great acceptability in acceptance test. The results confirm that it is possible to concentrate natural aroma and taste of shiitake mushroom using reverse osmosis process. |
Palavras-Chave: |
Cogumelo shiitake; Osmose reversa. |
Thesagro: |
Extração; Lentinula Edodes. |
Thesaurus NAL: |
Extraction; Osmosis. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01777naa a2200229 a 4500 001 1006988 005 2020-01-20 008 2001 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aRODRIGUES, R. B. 245 $aObtainment of natural concentrate of the aroma and taste of shiitake mushroom (Lentinula edodes SING.).$h[electronic resource] 260 $c2001 520 $aThe objective of this work was to develop the technology to obtain a natural concentrate of the aroma and taste of shiitake mushroom using reverse osmosis technology. Aroma and taste from shiitake mushroom was gotten in a continuous counter-current extraction using water as an extractor. The extract was purified in ultrafiltration process and followed by concentration. The concentration process was realized using the DDS pilot unit LAB UNIT M-20 Module with 0.72 m2 of permeation area. The membrane of composite film HR95pp was tested (rejection 95% to NaCl), in a transmembrane pressure of 40 bar. During the process the permeate was collected continuously and the retentate recirculated to the feed tank. This process produced a final concentrate of 10oBrix, from an extract of 1,1oBrix. The final concentrate had a characteristic and strong aroma and taste, presented by a great acceptability in acceptance test. The results confirm that it is possible to concentrate natural aroma and taste of shiitake mushroom using reverse osmosis process. 650 $aExtraction 650 $aOsmosis 650 $aExtração 650 $aLentinula Edodes 653 $aCogumelo shiitake 653 $aOsmose reversa 700 1 $aJARDINE, J. G. 700 1 $aCABRAL, L. M. C. 700 1 $aREZENDE, C. M. 773 $tAlimentaria: Revista de tecnologia e higiene de los alimentos, Madrid$gv. 38, n. 319, p. 131-134, 2001.
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