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Registros recuperados : 33 | |
21. | | FRASCA, L. L. de M.; REZENDE, C. C.; SILVA, M. A.; LANNA, A. C.; CRUZ, D. R. C.; NASCENTE, A. S. Interaction of soybean seedlings with beneficial rhizobacteria. Semina. Ciências Agrárias, v. 44, n. 6, p. 2217-2228, nov./dez. 2023. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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22. | | REZENDE, C. C.; FRASCA, L. L. de M.; FILIPPI, M. C. C. de; LANNA, A. C.; FERREIRA, E. P. de B.; NASCENTE, A. S. Influência de microrganismos multifuncionais na produtividade do feijão-comum. In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 13., 2021, Goiânia. Conectividade tecnológica, intensificação sustentável: resumos. Brasília, DF: Embrapa; Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2021. p. 221. Evento online. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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23. | | FRASCA, L. L. de M.; REZENDE, C. C.; SILVA, M. A.; FARIA, D. R.; LANNA, A. C.; FILIPPI, M. C. C. de; NASCENTE, A. S. Utilização de microrganismos multifuncionais nas principais culturas do cerrado. In: MOURA, P. H. A.; MONTEIRO, V. da F. C. (org.). Responsabilidade social, produção e meio ambiente nas ciências agrárias. Ponta Grossa: Atena, 2021. p. 211-224. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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24. | | FRASCA, L. L. de M.; SILVA, M. A.; REZENDE, C. C.; FERREIRA, E. P. de B.; FILIPPI, M. C. C. de; NASCENTE, A. S. Utilização de microrganismos multifuncionais na produtividade do feijão-comum. In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 13., 2021, Goiânia. Conectividade tecnológica, intensificação sustentável: resumos. Brasília, DF: Embrapa; Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2021. p. 226. Evento online. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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25. | | FRASCA, L. L. de M.; SILVA, M. A.; REZENDE, C. C.; FARIA, D. R.; LANNA, A. C.; FERREIRA, E. P. de B.; LACERDA, M. C.; NASCENTE, A. S. Utilização de plantas de cobertura como alternativa de manejo sustentável. RECIMA21 - Revista Científica Multidisciplinar, v. 2, n. 7, e27571, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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26. | | FRASCA, L. L. de M.; SILVA, M. A.; REZENDE, C. C.; DUARTE, J. R. de M.; LANNA, A. C.; FILIPPI, M. C. C. de; FERREIRA, E. P. de B.; NASCENTE, A. S. Microrganismos multifuncionais e coberturas vegetais na produtividade da soja. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 15., 2021, Santo Antônio de Goiás. Resumos... Brasília, DF: Embrapa; Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2021. p. 71. Evento online. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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27. | | SILVA, M. A.; FRASCA, L. L.; REZENDE, C. C.; PIRES, R. A. C.; DUARTE, J. R. de M; LACERDA, M. C.; FILIPPI, M. C. C. de; LANNA, A. C.; FERREIRA, E. P. de B.; NASCENTE, A. S. Mix de plantas de cobertura e coinoculação de microrganismos multifuncionais para aumento da produtividade de soja. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 15., 2021, Santo Antônio de Goiás. Resumos... Brasília, DF: Embrapa; Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2021. p. 76. Evento online. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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28. | | SILVA, M. A.; NASCENTE, A. S.; FRASCA, L. L. de M.; REZENDE, C. C.; FERREIRA, E. A. S.; FILIPPI, M. C. C. de; LANNA, A. C.; FERREIRA, E. P. de B.; LACERDA, M. C. Plantas de cobertura isoladas e em mix para a melhoria da qualidade do solo e das culturas comerciais no Cerrado. Research, Society and Development, v. 10, n. 12, e11101220008, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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29. | | REZENDE, C. C.; NASCENTE, A. S.; SILVA, M. A.; FRASCA, L. L. de M.; PIRES, R. A. C.; FILIPPI, M. C. C. de; LANNA, A. C.; SILVA, J. F. A. e. Physiological and agronomic performance of common bean treated with multifunctional microorganisms. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, v. 16, n. 4, e838, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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30. | | SILVA, M. A.; NASCENTE, A. S.; LANNA, A. C.; REZENDE, C. C.; CRUZ, D. R. C.; FRASCA, L. L. de M.; FERREIRA, A. L.; FERREIRA, I. V. L.; DUARTE, J. R. de M.; FILIPPI, M. C. C. de. Sistema de plantio direto e rotação de culturas no Cerrado. Research, Society and Development, v. 11, n. 13, e376111335568, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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31. | | SILVA, M. A.; NASCENTE, A. S.; FRASCA, L. L. de M.; REZENDE, C. C.; LACERDA, M. C.; FILIPPI, M. C. C. de; LANNA, A. C.; FERREIRA, E. P. de B. Desempenho produtivo da soja cultivada sobre palhada de mix de plantas de cobertura. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SOJA, 9., 2022, Foz do Iguaçu, PR. Desafios para a produtividade sustentável no Mercosul: resumos. Brasília, DF: Embrapa, 2022. p. 226. MERCOSOJA 2022. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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32. | | REZENDE, C. C.; FRASCA, L. L. de M.; SILVA, M. A.; PIRES, R. A. C.; FILIPPI, M. C. C. de; LANNA, A. C.; FERREIRA, E. P. de B.; NASCENTE, A. S. Influência de microrganismos multifuncionais na produtividade do feijoeiro-comum. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 15., 2021, Santo Antônio de Goiás. Resumos... Brasília, DF: Embrapa; Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2021. p. 59. Evento online. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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33. | | SILVA, M. A.; NASCENTE, A. S.; REZENDE, C. C.; FRASCA, L. L. de M.; FILIPPI, M. C. C. de; LANNA, A. C.; FERREIRA, E. P. de B.; CRUZ, D. R. C.; LACERDA, M. C.; FERREIRA, E. A. S. Rizobactérias multifuncionais: utilização na agricultura. Research, Society and Development, v. 11, n. 4, e3111426971, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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Registros recuperados : 33 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
30/11/2021 |
Data da última atualização: |
12/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
REZENDE, C. C.; FRASCA, L. L. de M.; SILVA, M. A.; PIRES, R. A. C.; LANNA, A. C.; FILIPPI, M. C. C. de; NASCENTE, A. S. |
Afiliação: |
CASSIA CRISTINA REZENDE, mestranda UFG; LAYLLA LUANNA DE MELLO FRASCA, doutoranda UFG; MARIANA AGUIAR SILVA, doutoranda UFG; RAFAEL AUGUSTO CORRÊA PIRES, graduação Uni-ANHANGUERA; ANNA CRISTINA LANNA, CNPAF; MARTA CRISTINA CORSI DE FILIPPI, CNPAF; ADRIANO STEPHAN NASCENTE, CNPAF. |
Título: |
Physiological and agronomic characteristics of the common bean as affected by multifunctional microorganisms. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Semina: Ciências Agrárias, v. 42, n. 2, p. 599-618, mar./abr. 2021. |
ISSN: |
1679-0359 |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2021v42n2p599 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Multifunctional microorganisms (MMs) can have beneficial effects on plants through direct and indirect mechanisms. This study aimed to determine the effect of MMs on shoot and root biomass production; gas exchange; content of macronutrients in the shoots, roots and grains; yield components; and grain yield of common bean plants. A completely randomized design with twenty-six treatments and three replications was used under controlled conditions. Treatments consisted of the application of MMs and their combinations in pairs, with the nine rhizobacteria isolates BRM 32109, BRM 32110 and 1301 (Bacillus sp.), BRM 32111 and BRM 32112 (Pseudomonas sp.), BRM 32113 (Burkholderia sp.), BRM 32114 (Serratia sp.), 1381 (Azospirillum sp.) and Ab-V5 (Azospirillum brasilense); an edaphic fungal isolate T-26 (Trichoderma koningiopsis); and a control (without MMs). These MMs were applied at three time points: microbiolization of the seeds, watering the soil seven days after sowing (DAS) and spraying the plants with 21 DAS. In comparison to the control plants, the isolates 1301 and T-26, in addition to the combinations Ab-V5 + T-26, BRM 32114 + BRM 32110 and 1381 + T-26, provided better results, with an increase of 36.5% in the grain yield, a higher accumulation of biomass (78.0%) and a higher content of N, P and K (42.6, 67.8 and 25.7%, respectively) in the shoots of common bean plants. Therefore, the results allow us to infer that the use of MMs is a good strategy for increasing common bean grain yields. MenosMultifunctional microorganisms (MMs) can have beneficial effects on plants through direct and indirect mechanisms. This study aimed to determine the effect of MMs on shoot and root biomass production; gas exchange; content of macronutrients in the shoots, roots and grains; yield components; and grain yield of common bean plants. A completely randomized design with twenty-six treatments and three replications was used under controlled conditions. Treatments consisted of the application of MMs and their combinations in pairs, with the nine rhizobacteria isolates BRM 32109, BRM 32110 and 1301 (Bacillus sp.), BRM 32111 and BRM 32112 (Pseudomonas sp.), BRM 32113 (Burkholderia sp.), BRM 32114 (Serratia sp.), 1381 (Azospirillum sp.) and Ab-V5 (Azospirillum brasilense); an edaphic fungal isolate T-26 (Trichoderma koningiopsis); and a control (without MMs). These MMs were applied at three time points: microbiolization of the seeds, watering the soil seven days after sowing (DAS) and spraying the plants with 21 DAS. In comparison to the control plants, the isolates 1301 and T-26, in addition to the combinations Ab-V5 + T-26, BRM 32114 + BRM 32110 and 1381 + T-26, provided better results, with an increase of 36.5% in the grain yield, a higher accumulation of biomass (78.0%) and a higher content of N, P and K (42.6, 67.8 and 25.7%, respectively) in the shoots of common bean plants. Therefore, the results allow us to infer that the use of MMs is a good strategy for increasing common bean... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Características Agronômicas; Feijão; Phaseolus Vulgaris. |
Thesaurus NAL: |
Beans; Fungus physiology; Grain yield; Plant growth-promoting rhizobacteria. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/228264/1/sca-2021.pdf
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Marc: |
LEADER 02473naa a2200301 a 4500 001 2136805 005 2022-05-12 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1679-0359 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2021v42n2p599$2DOI 100 1 $aREZENDE, C. C. 245 $aPhysiological and agronomic characteristics of the common bean as affected by multifunctional microorganisms.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aMultifunctional microorganisms (MMs) can have beneficial effects on plants through direct and indirect mechanisms. This study aimed to determine the effect of MMs on shoot and root biomass production; gas exchange; content of macronutrients in the shoots, roots and grains; yield components; and grain yield of common bean plants. A completely randomized design with twenty-six treatments and three replications was used under controlled conditions. Treatments consisted of the application of MMs and their combinations in pairs, with the nine rhizobacteria isolates BRM 32109, BRM 32110 and 1301 (Bacillus sp.), BRM 32111 and BRM 32112 (Pseudomonas sp.), BRM 32113 (Burkholderia sp.), BRM 32114 (Serratia sp.), 1381 (Azospirillum sp.) and Ab-V5 (Azospirillum brasilense); an edaphic fungal isolate T-26 (Trichoderma koningiopsis); and a control (without MMs). These MMs were applied at three time points: microbiolization of the seeds, watering the soil seven days after sowing (DAS) and spraying the plants with 21 DAS. In comparison to the control plants, the isolates 1301 and T-26, in addition to the combinations Ab-V5 + T-26, BRM 32114 + BRM 32110 and 1381 + T-26, provided better results, with an increase of 36.5% in the grain yield, a higher accumulation of biomass (78.0%) and a higher content of N, P and K (42.6, 67.8 and 25.7%, respectively) in the shoots of common bean plants. Therefore, the results allow us to infer that the use of MMs is a good strategy for increasing common bean grain yields. 650 $aBeans 650 $aFungus physiology 650 $aGrain yield 650 $aPlant growth-promoting rhizobacteria 650 $aCaracterísticas Agronômicas 650 $aFeijão 650 $aPhaseolus Vulgaris 700 1 $aFRASCA, L. L. de M. 700 1 $aSILVA, M. A. 700 1 $aPIRES, R. A. C. 700 1 $aLANNA, A. C. 700 1 $aFILIPPI, M. C. C. de 700 1 $aNASCENTE, A. S. 773 $tSemina: Ciências Agrárias$gv. 42, n. 2, p. 599-618, mar./abr. 2021.
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