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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoREIS, A. R. dos; VIVIAN, R. Weed competition in the soybean crop management in Brazil. In: NG, T. B. (Ed.). Soybean: Applications and Technology. Rijeka, Croatia: InTech, 2011. Cap. 11, p. 185-210.

Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.

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2.Imagem marcado/desmarcadoPESSOA, J. D. C.; REIS, A. R. dos. Aproveitamento energético dos resíduos da agroindústria. In: PESSOA, J. D. C.; TEIXEIRA, G. H. de A. (Ed.). Tecnologias para inovação nas cadeias euterpe. Brasília, DF: Embrapa, 2012. p. 287-303.

Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.

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3.Imagem marcado/desmarcadoMOREIRA, A.; MORAES, L. A. C.; REIS, A. R. dos. The molecular genetics of zinc uptake and utilization efficiency in crop plants. In: HOSSAIN, M. A.; KAMIYA, T.; BURRITT, D. J.; TRAN, L.-S. P.; FUJIWARA, T. (Ed.). Plant micronutrient use efficiency: molecular and genomic perspectives in crop plants. London: AP, c2018. cap. 5, p. 87-108.

Biblioteca(s): Embrapa Soja.

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4.Imagem marcado/desmarcadoTEIXEIRA, W. G.; REIS, A. R.; ARRUDA, M. R. de. Monitoramento intensivo da dinâmica da umidade do solo num guaranazal em Manaus AM. In: SEMINÁRIO SOBRE PESQUISAS COM O GUARANAZEIRO NA AMAZÔNIA, 1., 2005, Manaus. Anais... Manaus: Embrapa Amazônia Ocidental, 2005. p. 9-12. 1 CD-ROM.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.

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5.Imagem marcado/desmarcadoTEIXEIRA, W. G.; REIS, A. R.; ARRUDA, M. R. de. Monitoramento intensivo da dinâmica da umidade do solo num guaranazal em Manaus-AM. In: PEREIRA, J. C. R.; ARRUDA, M. R. de (Ed.). Pesquisa com guaranazeiro na Embrapa Amazônia Ocidental: status atual e perspectivas. Manaus: Embrapa Amazônia Ocidental, 2007. p. 242-246.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.

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6.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, M. G.; LIMA, A. T.; REIS, A. R. Plano safra territorial: Manaus e entorno. Manaus: Secretaria do Desenvolvimento Territorial, Ministério do Desenvolvimento Agrário, 2006. 60 f.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.

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7.Imagem marcado/desmarcadoREIS, A. R. S.; FREITAS, A. D. D. de; LEÃO, N. V. M. Aula - Morfologia de frutos, sementes e plântula. In: LEÃO, N. V. M.; FREITAS, A. D. D. de; NASCIMENTO, M. R. Apostila curso de colheita de sementes e produção de mudas de espécies florestais. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental; Ideflor; Ufra; Governo do Estado do Pará, 2008. Não paginado.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.

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8.Imagem marcado/desmarcadoPAIVA, A. S. de; PESSOA, J. D. C.; ALBINO, A. L. S.; REIS, A. R. dos. Injúrias de compressão em frutos de açaizeiro armazenados a baixa temperatura e tratados com zeína e cloreto de cálcio. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FISIOLOGIA VEGETAL - CBFV, 12., 2009, Fortaleza, CE. Desafios para produção de alimentos e bioenergia: livro de resumos. Fortaleza, CE: Embrapa Agroindústria Tropical, 2009. p. 365.

Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.

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9.Imagem marcado/desmarcadoSTEFANINI, T. F.; REIS, A. R. dos; PESSOA, J. D. C.; CALBO, A. G. Avaliação da vida útil da couve-manteiga em hidroconservador de aspersão. Horticultura brasileira, Brasília, DF, v. 26, n. 2, p. S4154-S4159, 2008. Edição dos Anais do 48 Congresso Brasileiro de Olericultura, Maringá, PR, 2008. suplemento CD -ROM. Disponível em: . Acesso em: 11 dez. 2008.

Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.

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10.Imagem marcado/desmarcadoPAIVA, A. S. de; ALBINO, A. L. S.; PESSOA, J. D. C.; REIS, A. R. dos. Manufatura e padronização de sensores termoelásticos para medidas de turgor celular. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FISIOLOGIA VEGETAL - CBFV, 12., 2009, Fortaleza, CE. Desafios para produção de alimentos e bioenergia: livro de resumos. Fortaleza, CE: Embrapa Agroindústria Tropical, 2009. p. 365.

Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.

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11.Imagem marcado/desmarcadoMORAES, M. F.; REIS, A. R.; MORAES, L. A. C.; LAVRES-JUNIOR, J.; VIVIAN, R.; CABRAL, C. P.; MALAVOLTA, E. Effects of molybdenum, nickel, and nitrogen sources on the mineral nutrition and growth of rice plants. Communications in Soil Science and Plant Analysis, v. 40, p. 3238-3251, 2009.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.

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12.Imagem marcado/desmarcadoTOMAZELA, A. L.; FAVARIN, J. L.; FANCELLI, A. L.; MARTIN, T. N.; DOURADO NETO, D.; REIS, A. R. dos. Doses de nitrogênio e fontes de Cu e Mn suplementar sobre a severidade da ferrugem e atributos morfológicos do milho. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, Sete Lagoas, v. 5, n. 2, p. 192-201, 2006.

Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.

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13.Imagem marcado/desmarcadoTEIXEIRA, W. G.; MARTINS, G. C.; IWATA, S. A.; REIS, A. R.; MARQUES, J. J.; RODRIGUES, M. do R. L. Caracterização e identificação das principais classes de solos da Província Petrolífera do Rio Urucu, Amazonas. In: WORKSHOP TÉCNICO-CIENTÍFICO DA REDE CT-PETRO AMAZÔNIA, 1., 2004, Manaus. Rede CT-Petro Amazônia. Manaus: INPA: FDB: Petrobrás, 2004. 1 CD-ROM.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.

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14.Imagem marcado/desmarcadoREIS, A. R. S.; LEÃO, N. V. M.; FREITAS, A. D. D. de; MEURER, J. de S. Aspectos tecnológicos e morfológicos de fruto, sementes e plântulas de amarelão (Apuleia leiocarpa (vogel) J.F. Macbr. - Fabaceae). In: SEMANA DE INTEGRAÇÃO DAS CIÊNCIAS AGRÁRIAS, 11., 2011, Altamira. Otimização dos sistemas de produção agrícola e florestal frente aos novos desafios do território da Transamazônica e Xingu. Belém, PA: Banco da Amazônia, 2011. p. 137-141. SICA.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.

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15.Imagem marcado/desmarcadoSTEFFENS, C.; MANZOLI, A.; REIS, A. R.; PESSOA, J. D. C.; HERRMANN JUNIOR, P. S. de P. Funcionalização de cantilevers de microscopia de força atômica com polímero condutor como recobrimento sensitivo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE POLÍMEROS - CBPol, 11., 2011, Campos do Jordão. Anais... São Carlos: ABPol, 2011. 2706-2711 CD-ROM.

Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.

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16.Imagem marcado/desmarcadoBARBOSA, J. Z.; HUNGRIA, M.; SENA, J. V. da S.; POGGERE, G.; REIS, A. R. dos; CORRÊA, R. S. Meta-analysis reveals benefits of co-inoculation of soybean with Azospirillum brasilense and Bradyrhizobium spp. in Brazil. Applied Soil Ecology, v. 163, 103913, 2021. 10 p.

Biblioteca(s): Embrapa Soja.

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17.Imagem marcado/desmarcadoREIS, A. R. S.; FREITAS, A. D. D. de; LEÃO, N. V. M.; SANTOS FILHO, B. G. dos. Morphological aspects of fruits, seeds, and seedlings, and anatomy of seedlings of apuleia molaris spruce ex benth. Journal of Seed Science, v. 38, n. 2, p. 118-128, 2016.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.

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18.Imagem marcado/desmarcadoFREITAS, D. D. de; LEÃO, N. V. M.; POTIGUARA, R. C. de V.; REIS, A. R. S. Tecnologia de frutos e sementes de aspidosperma spruceanum (Apocynaceae): variáveis biométricas. In: CONGRESSO NACIONAL DE BOTÂNICA, 58., 2007, São Paulo. A botânica no Brasil: pesquisa, ensino e políticas públicas ambientais: resumos. São Paulo: Sociedade Botânica do Brasil, 2007. 1 CD-ROM.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.

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19.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, C. F.; SILVA, M. G.; SILVA, G. N.; DUCATTI, K. R.; ROCHA, M. de M.; REIS, A. R.; RABÊLO, F. H. S.; LAVRES, J.; SANTOS, E. F. Agronomic biofortification increases concentrations of zinc and storage proteins in cowpea grains. Agriculture, v. 14, n. 6, 911, 2024.

Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.

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20.Imagem marcado/desmarcadoBONINI NETO, A.; BONINI, C. S. B.; REIS, A. R.; PIAZENTIN, J. C.; COLETTA, L. F. S.; PUTTI, F. F.; HEINRICHS, R.; MOREIRA, A. Automatic Recovery Estimation of Degraded Soils by Artificial Neural Networks in Function of Chemical and Physical Attributes in Brazilian Savannah Soil. Communications in soil science and plant analysis, v. 50, n. 14, p. 1785-1798, 2019.

Biblioteca(s): Embrapa Soja.

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Biblioteca(s):  Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima.
Data corrente:  16/12/2021
Data da última atualização:  20/01/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  SILVA JUNIOR, E. C. da; DURAN, N. M.; LESSA, J. H. de L.; RIBEIRO, P. G.; WADT, L. H. de O.; SILVA, K. E. da; LIMA, R. M. B. de; BATISTA, K. D.; GUEDES, M. C.; OLIVEIRA JUNIOR, R. C. de; CARVALHO, H. W. P. de; REIS, A. R. dos; LOPES, G.; GUILHERME, L. R. G.
Afiliação:  EDIU CARLOS DA SILVA JUNIOR, Federal University of Lavras; NÁDIA MARION DURAN, University of São Paulo; JOSIMAR HENRIQUE DE LIMA LESSA, Federal University of Lavras; PAULA GODINHO RIBEIRO, Federal University of Lavras; LUCIA HELENA DE OLIVEIRA WADT, CPAF-RO; KATIA EMIDIO DA SILVA, CPAA; ROBERVAL MONTEIRO BEZERRA DE LIMA, CPAA; KARINE DIAS BATISTA, CPAF-RR; MARCELINO CARNEIRO GUEDES, CPAF-AP; RAIMUNDO COSME DE OLIVEIRA JUNIOR, CPATU; HUDSON WALLACE PEREIRA DE CARVALHO, University of São Paulo; ANDRÉ RODRIGUES DOS REIS, UNESP; GUILHERME LOPES, Federal University of Lavras; LUIZ ROBERTO GUIMARÃES GUILHERME, Federal University of Lavras.
Título:  Unraveling the accumulation and localization of selenium and barium in Brazil nuts using spectroanalytical techniques.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Composition and Analysis, v. 106, art. 104329, March 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.jfca.2021.104329
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Brazil nuts are native from the Amazon rainforest and their nuts are consumed worldwide having good sensory acceptability. However, knowledge gaps remain concerning elemental composition, localization, and interactions in Brazil nuts. This study presents a detailed assessment regarding the concentration and localization of relevant elements in Brazil nuts using different and complementary spectroanalytical techniques. Samples were collected from six sites of the Brazilian Amazon (Acre, Rondônia, Amazonas, Roraima, Para, and Amapá) and showed results for selenium (Se) concentration ranging from 0.46 to 356 μg g− 1 and barium (Ba) from 12.5 to 7,177 μg g− 1 . Then, a linear regression model fitted between Se and Ba concentration in Brazil nuts provided an R2 = 0.30. The spatial distribution of major and trace elements in Brazil nuts varied depending on the site of origin and concentration in the sample. The 2D maps performed via μ-XRF showed that Se accumulates mainly in the outer parenchyma tissue of Brazil nuts seeds forming a “ring” shape while Ba tends to accumulate in the epidermal tissue. The possibility of forming compounds of low solubility in Brazil nuts such as BaSO4 and BaSeO4 tends to increase when Ba and Se are higher respectively in the samples studied.
Palavras-Chave:  2D mapping; Amazon rainforest; Castanha do brasil; Synchrotron; U-XRF.
Thesagro:  Bário; Bertholletia Excelsa; Castanha do Para; Composição Química; Selênio.
Thesaurus NAL:  Barium; Brazil nuts; Chemical composition; Minerals; Nutrition; Selenium.
Categoria do assunto:  --
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/230398/1/cpafro-18676.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Rondônia (CPAF-RO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAA38633 - 1UPCAP - DD
CPAF-AP18420 - 1UPCAP - DD
CPAF-RO18676 - 1UPCAP - DD
CPAF-RR16220 - 1UPCAP - DD
CPATU59221 - 1UPCAP - DD
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