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Registros recuperados : 1.010 | |
802. | | MACHADO, M. R. F.; PACHECO, M. R.; LEAL, L. M.; MARTINS, L. L.; REIS, A. C. G. dos; DURTE, J. M. B. Morfologia da língua do cervo do pantanal (Blastocerus dichotomus). Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 36, n. 4, p. 351-355, abr. 2016. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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803. | | PFENNING, L. H.; MELO, M. P. de; COSTA, M. M.; REIS, A.; CABRAL, C. S.; LIMA, C. S.; ABREU, L. M.; COSTA, S. S. Fusarium udum revisited: a common, but poorly understood member of the Fusarium fujikuroi species complex. Mycological Progress, v. 18, n. 1, p. 107-117, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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804. | | COSTA, C. A. da; LIMA, W. G.; VELOSO, J. S.; JAIMES, F. M.; SOUZA, E. N.; MICHEREFF, S. J.; CÂMARA, M. P. S.; REIS, A. Gama de hospedeiros de espécies de Colletotrichum obtidas de chuchuzeiros de regiões brasileiras. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FITOPATOLOGIA, 48.; CONGRESSO BRASILEIRO DE PATOLOGIA PÓS COLHEITA, 2., 2015, São Pedro, SP. Fitopatologia de precisão: fronteiras da ciência: anais. São Pedro, SP: Sociedade Brasileira de Fitopatologia, 2015. Resumo 143-1 Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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805. | | KOSOSKI, R. M.; COSTA, P. M.; ALBUQUERQUE, E. V. S.; CARNEIRO, R. M. D. G.; SA, M. F. G. de; PEREIRA, A. A.; REIS, A. M. dos. Expressão diferencial de proteínas em genótipos de Coffea arabics resistente e suscetível a Meloidogyne incognita. Fitopatologia Brasileira, Brasília, DF, v. 32, supl., p. S309, ago. 2007. Resumo 1008. Edição dos Resumos do XL Congresso Brasileiro de Fitopatologia, Maringá, PR, ago. 2007. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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806. | | REIS, A. M. dos; OLIVEIRA, A. C. de; EIRA, M. T. S. da; LEITE JUNIOR, R. P.; CARVALHO, A. C.; SILVA, F. R. Expressão de genes em ramos de café depauperado com a presença de Xylella fastidiosa. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 3., 2003, Porto Seguro. Resumos... Brasília, DF: Embrapa Café, 2003. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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807. | | JORGE, B. C.; REIS, A. C. C.; STERDE, E. T.; BALIN, P. da S.; SCARANO, W. R.; HISANO, H.; ARENA, A. C. Exposure to benzo(a)pyrene from juvenile period to peripubertal impairs male reproductive parameters in adult rats. Chemosphere, v. 263, article 128016, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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808. | | COSTA, C. N.; MILAGRES, J. C.; SILVA, M. de A. e; GARCIA, J. A.; CASTRO, A. C. G.; REIS, A. N. dos. Fatores geneticos e de meio na producao de leite e eficiencia reprodutiva de um rebanho Holandes. In: REUNIAO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 18., 1981, Goiania, GO. Anais... Goiania: SBZ, 1981. p.276 Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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809. | | SILVEIRA, J. A. S.; SILVA, N. S.; ALBERNAZ, T. T.; BOMJARDIM, H. A.; REIS, A. S. B.; OLIVEIRA, C. M. C.; DUARTE, M. D.; BARBOSA, J. D. Estudo epidemiológico e clínico de afecções podais em bovinos de corte manejados extensivamente no sudeste do Pará. Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 38, n. 3, p. 367-373, março 2018 Título em inglês: Epidemiological and clinical study of foot diseases in beef cattle extensive management in southeastern Pará, Brazil. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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810. | | TIMBÓ, RENATA V.; HERMES-LIMA, M.; SILVA, L. P. da; MORAES, M. C. B.; LAUMANN, R. A.; BORGES, M.; REIS, A. M. dos; PAULA, D. P. Estudo proteômico da soja danificada pela herbivoria do percevejo-marrom Euschitus heros (Hemiptera: Pentatomidae). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 24., 2012, Curitiba. Anais... Curitiba: SBE, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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811. | | REIS, A. A. dos; MELLO, J. M. de; RAIMUNDO, M. R.; ACERBI JUNIOR, F. W.; OLIVEIRA, M. S. de; DINIZ, J. M. F. de S. Estratificação de um povoamento de eucalipto por interpoladores geoestatísticos e sensoriamento remoto. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 51, n. 10, p. 1751-1761, out. 2016. Título em inglês: Stratification of an eucalyptus plantation through geostatistical interpolators and remote sensing. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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812. | | SANTOS, L. F. de M.; LAPAZ, A. de M.; TOMAZ, R. S.; LIRA, M. V. da S.; MOREIRA, A.; REIS, A. R. dos; HEINRICHS, R. Evaluation of sulfur source and dose on the nutritional state and production of piatã forage. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 40, n. 3, p. 1237-1248, maio/jun. 2019. Título em português: Avaliação de fonte e dose de enxofre no estado nutricional e produção de forragem do piatã. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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813. | | BORGES, R. C. F.; ROSSATO, M.; SANTOS, M. D. M.; FERREIRA, M. A.; FONSECA, M. E. N.; REIS, A.; BOITEUX, L. S. First report of a leaf spot caused by Paramyrothecium roridum on tectona grandis in Brazil. Plant Disease, v. 102, n. 8, p.1661, Aug. 2018. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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814. | | CASA-COILA, V. H.; LEHNER, M. S.; HORA JUNIOR, B. T.; REIS, A.; NAZARENO, N. R. X.; MIZUBUTI, E. S. G.; GOMES, C. B. First report of Phytophthora infestans self fertile genotypes in southern Brazil Plant Disease, v. 101, n. 9, p. 1682, Sept. 2017. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado; Embrapa Hortaliças. |
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815. | | SOARES, W. R. O.; QUITANIA, A. C. R.; MILLER, R. N. G.; CAFÉ-FILHO, A. C.; REIS, A.; PINHO, D. B. First worldwide report of colletotrichum pseudoacutatum causing anthracnose on syzygium jambos. Plant Disease, v. 101, n. 6, p. 1322, July 2017. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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816. | | CABRAL, C. S.; GONÇALVES, A. M.; FONSECA, M. E. N.; URBEN, A. F.; COSTA, H.; LOURENÇO JUNIOR, V.; BOITEUX, L. S.; REIS, A. First detection of Fusarium oxysporum f. sp. radicis-lycopersici across major tomato-producing regions in Brazil. Phytoparasitica, v. 48, p. 545-553, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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817. | | KOSHINO, L. L.; GOMES, C. P.; SILVA, L. P.; EIRA, M. T. S. da; BLOCH JUNIOR, C.; FRANCO, O. L.; REIS, A. M. dos. Comparative proteomical analysis of zygotic embryo and endosperm from coffea arabica seeds. JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, v.52, n.22, p.10922-10926, oct. 2008. 10922-10926 Biblioteca(s): Embrapa Café; Embrapa Unidades Centrais. |
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818. | | SILVA, P. P. da; VALENCIO, A. G. R. B.; REIS, A.; FONSECA, M. E. N.; BOITEUX, L. S.; LOPES, C. A. Identificação de isolados de Phytophthora spp. associados com queima foliar da cebola no Brasil. Fitopatologia Brasileira, Brasília, v. 29, p. S267, ago. 2004. Suplemento. Resumo 906. Trabalho apresentado no 37º Congresso Brasileira de Fitopatologia, 2004. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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819. | | PAZ LIMA, M. L.; REIS, A.; BOITEUX, L. S.; MENDONCA, J. L. de; VARGAS, A. M.; LOPES, C. A.; CAFÉ FILHO, A. C. Identificação de espécies hospedeiras de Phytophthora capsici em solanaceas e cucurbitaceas cultivadas, nativas e espontâneas. Summa Phytopathologica, Botucatu, v. 31, p. 75, 2005. Suplemento. Resumo 210. Trabalho apresentado no 38. Congresso Paulista de Fitopatologia, 2005, São Paulo. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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820. | | LIMA, M. L. P.; FONSECA, M. E. N.; BOITEUX, L. S.; REIS, A.; SILVA, P.; LOPES, C. A.; CAFÉ FILHO, A. C. Identificação de Phytophthora tropicalis em pimenta do reino utilizando a região ITS e o gene 5.8s rDNA. Summa Phytopathologica, Botucatu, v. 32, p. S 83, 2006. Resumo 268. Suplemento. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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Registros recuperados : 1.010 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima. |
Data corrente: |
16/12/2021 |
Data da última atualização: |
20/01/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SILVA JUNIOR, E. C. da; DURAN, N. M.; LESSA, J. H. de L.; RIBEIRO, P. G.; WADT, L. H. de O.; SILVA, K. E. da; LIMA, R. M. B. de; BATISTA, K. D.; GUEDES, M. C.; OLIVEIRA JUNIOR, R. C. de; CARVALHO, H. W. P. de; REIS, A. R. dos; LOPES, G.; GUILHERME, L. R. G. |
Afiliação: |
EDIU CARLOS DA SILVA JUNIOR, Federal University of Lavras; NÁDIA MARION DURAN, University of São Paulo; JOSIMAR HENRIQUE DE LIMA LESSA, Federal University of Lavras; PAULA GODINHO RIBEIRO, Federal University of Lavras; LUCIA HELENA DE OLIVEIRA WADT, CPAF-RO; KATIA EMIDIO DA SILVA, CPAA; ROBERVAL MONTEIRO BEZERRA DE LIMA, CPAA; KARINE DIAS BATISTA, CPAF-RR; MARCELINO CARNEIRO GUEDES, CPAF-AP; RAIMUNDO COSME DE OLIVEIRA JUNIOR, CPATU; HUDSON WALLACE PEREIRA DE CARVALHO, University of São Paulo; ANDRÉ RODRIGUES DOS REIS, UNESP; GUILHERME LOPES, Federal University of Lavras; LUIZ ROBERTO GUIMARÃES GUILHERME, Federal University of Lavras. |
Título: |
Unraveling the accumulation and localization of selenium and barium in Brazil nuts using spectroanalytical techniques. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Composition and Analysis, v. 106, art. 104329, March 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.jfca.2021.104329 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Brazil nuts are native from the Amazon rainforest and their nuts are consumed worldwide having good sensory acceptability. However, knowledge gaps remain concerning elemental composition, localization, and interactions in Brazil nuts. This study presents a detailed assessment regarding the concentration and localization of relevant elements in Brazil nuts using different and complementary spectroanalytical techniques. Samples were collected from six sites of the Brazilian Amazon (Acre, Rondônia, Amazonas, Roraima, Para, and Amapá) and showed results for selenium (Se) concentration ranging from 0.46 to 356 μg g− 1 and barium (Ba) from 12.5 to 7,177 μg g− 1 . Then, a linear regression model fitted between Se and Ba concentration in Brazil nuts provided an R2 = 0.30. The spatial distribution of major and trace elements in Brazil nuts varied depending on the site of origin and concentration in the sample. The 2D maps performed via μ-XRF showed that Se accumulates mainly in the outer parenchyma tissue of Brazil nuts seeds forming a “ring” shape while Ba tends to accumulate in the epidermal tissue. The possibility of forming compounds of low solubility in Brazil nuts such as BaSO4 and BaSeO4 tends to increase when Ba and Se are higher respectively in the samples studied. |
Palavras-Chave: |
2D mapping; Amazon rainforest; Castanha do brasil; Synchrotron; U-XRF. |
Thesagro: |
Bário; Bertholletia Excelsa; Castanha do Para; Composição Química; Selênio. |
Thesaurus NAL: |
Barium; Brazil nuts; Chemical composition; Minerals; Nutrition; Selenium. |
Categoria do assunto: |
-- K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/230398/1/cpafro-18676.pdf
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Marc: |
LEADER 02706naa a2200481 a 4500 001 2139200 005 2022-01-20 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.jfca.2021.104329$2DOI 100 1 $aSILVA JUNIOR, E. C. da 245 $aUnraveling the accumulation and localization of selenium and barium in Brazil nuts using spectroanalytical techniques.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aBrazil nuts are native from the Amazon rainforest and their nuts are consumed worldwide having good sensory acceptability. However, knowledge gaps remain concerning elemental composition, localization, and interactions in Brazil nuts. This study presents a detailed assessment regarding the concentration and localization of relevant elements in Brazil nuts using different and complementary spectroanalytical techniques. Samples were collected from six sites of the Brazilian Amazon (Acre, Rondônia, Amazonas, Roraima, Para, and Amapá) and showed results for selenium (Se) concentration ranging from 0.46 to 356 μg g− 1 and barium (Ba) from 12.5 to 7,177 μg g− 1 . Then, a linear regression model fitted between Se and Ba concentration in Brazil nuts provided an R2 = 0.30. The spatial distribution of major and trace elements in Brazil nuts varied depending on the site of origin and concentration in the sample. The 2D maps performed via μ-XRF showed that Se accumulates mainly in the outer parenchyma tissue of Brazil nuts seeds forming a “ring” shape while Ba tends to accumulate in the epidermal tissue. The possibility of forming compounds of low solubility in Brazil nuts such as BaSO4 and BaSeO4 tends to increase when Ba and Se are higher respectively in the samples studied. 650 $aBarium 650 $aBrazil nuts 650 $aChemical composition 650 $aMinerals 650 $aNutrition 650 $aSelenium 650 $aBário 650 $aBertholletia Excelsa 650 $aCastanha do Para 650 $aComposição Química 650 $aSelênio 653 $a2D mapping 653 $aAmazon rainforest 653 $aCastanha do brasil 653 $aSynchrotron 653 $aU-XRF 700 1 $aDURAN, N. M. 700 1 $aLESSA, J. H. de L. 700 1 $aRIBEIRO, P. G. 700 1 $aWADT, L. H. de O. 700 1 $aSILVA, K. E. da 700 1 $aLIMA, R. M. B. de 700 1 $aBATISTA, K. D. 700 1 $aGUEDES, M. C. 700 1 $aOLIVEIRA JUNIOR, R. C. de 700 1 $aCARVALHO, H. W. P. de 700 1 $aREIS, A. R. dos 700 1 $aLOPES, G. 700 1 $aGUILHERME, L. R. G. 773 $tJournal of Food Composition and Analysis$gv. 106, art. 104329, March 2022.
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Embrapa Rondônia (CPAF-RO) |
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