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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Solos.
Data corrente:  16/05/2011
Data da última atualização:  12/06/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SÁ, L. R. V. de; OLIVEIRA, T. C. de; SANTOS, T. F. dos; SANTOS, A. M. dos; CAMMAROTA, M. C.; OLIVEIRA, E. M. M.; FERREIRA-LEITÃO, V. S.
Afiliação:  LÍVIAN RIBEIRO VASCONCELOS DE SÁ, INT; TATIANE CORREA DE OLIVEIRA, CTAA; THIAGO FERREIRA DOS SANTOS, UNIG; ANDREA MATOS DOS SANTOS, CNPS; MAGALI CHRISTE CAMMAROTA, UFRJ; EDNA MARIA MORAIS OLIVEIRA, CTAA; VIRIDIANA SANTANA FERREIRA-LEITÃO, INT.
Título:  Hydrogenase activity monitoring in the fermentative hydrogen production using heat pretreated sludge: a useful approach to evaluate bacterial communities performance.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  International Journal of Hydrogen Energy, v. 36, n. 13, p. 7543-7549, Jul. 2011.
DOI:  10.1016/j.ijhydene.2011.03.119
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The conversion of organic compounds into H2 has received increasing attention. Enrichment of inocula by heat pretreatment eliminates non-spore forming hydrogen consuming microorganisms and promotes spore germination in genus Clostridium, which is known as one of the key hydrogen producers. Useful information about metabolic pathway is provided by some intermediate metabolites, such as: acetic, propionic, butyric and formic acids. The increase of acetic/butyric acids ratio indicates H2 production in heat pretreated inoculum when compared to untreated inoculum in the same cultivation conditions. The effect of heat pretreatment on inocula and consequently on the performance of bacterial communities responsible for H2 production was monitored through the measurement of the level of hydrogenase gene expression, as well as through the content and distribution of volatile fatty acids. The acetic acid type fermentation was followed by the microorganisms presented in untreated and heat pretreated sludge. The medium containing untreated sludge presented a ratio of acetic/butyric acid of approximately 4, the same parameter was 7 when heat pretreated sludge was employed. The level of hydrogenase gene expression tripled when heat pretreated inoculum was used, indicating a higher production of H2.
Palavras-Chave:  Biohidrogênio; Heat pretreatment; Hidrogenase; Hydrogenase gene; Pré-tratamento de calor; Real-time RT-PCR.
Thesagro:  Ácido Graxo Volátil; Hidrogênio.
Thesaurus Nal:  biohydrogen; mixed culture; volatile fatty acids.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPS15793 - 1UPCAP - DD2011.00055
CTAA10976 - 1UPCAP - PP2011/0222011.00324
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Biblioteca(s):  Embrapa Tabuleiros Costeiros.
Data corrente:  15/03/2010
Data da última atualização:  16/03/2010
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 4
Autoria:  CUENCA, M. A. G.; GABRIEL, T. dos S.; PRATA, D. A. T.; RANGEL, J. H. de A.
Afiliação:  MANUEL ALBERTO GUTIERREZ CUENCA, CPATC; THIAGO DOS SANTOS GABRIEL; DIEGO ASCENDINO TOURINHO PRATA; JOSE HENRIQUE DE ALBUQUERQUE RANGEL, CPATC.
Título:  Análise da variação dos preços da mandioca na Bahia e sua influência no valor bruto da produção estadual.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  Revista Raízes e Amidos Tropicais, São Paulo, v.5, jul. 2009.
Descrição Física:  n. 156, Sócio-economia.
Idioma:  Português
Thesagro:  Economia; Mandioca.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATC21287 - 1UMTAP - CDCD63368C749i
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