|
|
Registros recuperados : 165 | |
63. | | RAMOS, R. S.; FERREIRA, E. C. N.; SANTOS, R. C. dos; CARVALHO, J. M. F. C. Recuperação de acessos do banco ativo de germoplasma de amendoim in vitro. In: BELTRAO, N. E. de M.; SILVA, C. A. D. da; SANTOS, J. W. dos; LIMA. M. M. de A.; SILVA, I. C. da. ENCONTRO DE PRODUÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA ALGODÃO - EPC 2012, 7., 2012, Campina Grande. [Resumos...]. Campina Grande: Embrapa Algodão, 2012. 1 p. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
| |
64. | | CARVALHO, L. F.; RAMOS, R. C.; OLIVEIRA JÚNIOR, J. O. L.; SAGRILO, E. Qualidade fisiológica de sementes de cultivares de feijão-caupi inoculadas no semi-árido do Piauí. In: CONGRESSO NACIONAL DE FEIJÃO-CAUPI, 2., 2009, Belém, PA. Da agricultura de subsistência ao agronegócio: anais. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2009. p. 773-777. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
| |
65. | | VARGAS, L.; HENCKES, J. R.; GAVA, F.; AGOSTINETTO, D.; CARVALHO, I. R.; RAMOS, R.; RODRIGUES, R. Rapid detection of horseweed and black picker sensitivity levels to saflufenacil. Planta Daninha, v. 37, e019187603, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
| |
66. | | FERREIRA, E. C. N.; RAMOS, R. S.; MILANI, M.; CARVALHO, J. M. F. C. Resgate dos acessos do banco ativo de germoplasma de mamona in vitro. In: BELTRAO, N. E. de M.; SILVA, C. A. D. da; SANTOS, J. W. dos; LIMA. M. M. de A.; SILVA, I. C. da. ENCONTRO DE PRODUÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA ALGODÃO - EPC 2012, 7., 2012, Campina Grande. [Resumos...]. Campina Grande: Embrapa Algodão, 2012. 1 p. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
| |
68. | | PEIXOTO, J. R.; RAMOS, R. de S.; FARIA JUNIOR, B.; SILVA, C. M. da; ANGELIS, B. de. Avaliação de genótipos de pimentão no período de inverno, em Araguari, MG. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 34, n. 10, p.1865-69, out. 1999 Título em inglês: Genotypic evaluation of sweet pepper in the winter season in Araguari, MG, Brazil. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças; Embrapa Unidades Centrais. |
| |
70. | | RAMOS, R. da S.; NASCIMENTO, M. do P. S. C. B.; NASCIMENTO, H. T. S. do; MACHADO, F. A. Comportamento diurno de bovinos e ovinos sob pastejos simples e combinado, em pastagem nativa de mimoso, em diferentes épocas do ano. Revista Científica de Produção Animal, Teresina, v. 9, n. 2, p. 153-162, jul./dez. 2007. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
| |
71. | | MINETTI, L. J.; CORRÊA, Y. M. B.; RAMOS, R. L.; ZERA, F. S.; CAMPOS, C. E. B.; DEBORA, S. B. Sistemas de produção florestal no Estado do Amazonas. In: INTERNATIONAL CONGRESS AND EXHIBITION ON FOREST, 5., 1999, Curitiba. Forest 99: [resumos]. Rio de Janeiro: BIOSFERA, 1999. 1 CD-ROM. Autoria bilíngue: CONGRESSO E EXPOSICAO INTERNACIONAL SOBRE FLORESTAS, 5., 1999, Curitiba. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
| |
72. | | RAMOS, R. A. L.; COSTA, J. B. P.; ISACKSSON, J. G. L.; LIRA-GUEDES, A. C.; GUEDES, M. C. Germinação e morfologia de plântulas de Mora paraensis (Ducke) Ducke (Fabaceae), nativa do estuário amazônico. In: JORNADA CIENTÍFICA DA EMBRAPA AMAPÁ, 1., 2015, Macapá. Resumos... Macapá: Embrapa Amapá, 2015. 1 CD ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amapá. |
| |
73. | | SANTOS, M. R. de A.; RAMOS, R. M. V.; NAKAI, D. K.; LEAL, W. G. de O.; SOARES, I. P. Hidrodesoxigenação de óleo de palma utilizando catalisadores à base de níquel. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 6., 2020, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2020. p. 261-266 il. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
| |
74. | | DORNELES JUNIOR, J.; ALVES, R. P.; SANTOS, R. M. dos; RAMOS, R.; RAMOS, N. P.; PRADO, S. de S. Influência da quantidade de palhada em cana-de-açúcar na população de Mahanarva fimbriolata (Stâl, 1854) (Hemiptera: Cercopidae). In: WORKSHOP AGROENERGIA: MATÉRIAS PRIMAS, 9., 2015, Ribeirão Preto. Anais... Ribeirão Preto: APTA: IAC, 2015. RE 088. 7 p. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
| |
76. | | SOUZA, W. M. A; RAMOS, R. A. N.; ALVES, L. C.; COELHO, M. C. O. C.; MAIA, M. B. S. Avaliação in vitro do extrato hidroalcoólico (EHA) de alecrim pimenta (Lippia sidoides Cham.) sobre o desenvolvimento de ovos de nematódeos gastrointestinais (Trichostrongylidae). Revista Brasileira de Plantas Medicinais, Botucatu, v. 12, n. 3, p. 278-281, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
77. | | RAMOS, R. T. da C.; RAMOS, T. P. A.; ROSA, R. de S.; BELTRÃO, G. de B. M.; GROTH, F. Diversidade de peixes (Ictiofauna) da bacia do rio Curimataú, Paraíba. In: ARAÚJO, F. S. de; RODAL, M. J. N.; BARBOSA, M. R. de V. (Org.). Análise das variações da biodiversidade do bioma caatinga : suporte a estratégias regionais de conservação. Brasília, DF: Ministério do Meio Ambiente, Secretaria de Biodiversidade e Florestas, 2005. p. 291-317. (Biodiversidade, 12). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
79. | | RAMOS, R.; STANCATTE, R. S.; VIEIRA, H. B.; ROSSI, P.; DEGASPARI, I. A. M.; GOMES, G. V.; RAMOS, N. P. Dinâmica de decomposição de palha sob taxas variadas de recolhimento em canavial de segunda soca - Guaíra-SP. In: WORKSHOP AGROENERGIA: MATÉRIAS PRIMAS, 9., 2015, Ribeirão Preto. Anais... Ribeirão Preto: APTA: IAC, 2015. RE 062. 7 p. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
| |
80. | | GEBLER, L.; BERTOL, I.; RAMOS, R. R.; BARBOSA, F. T.; SCHRAMMEL, B. M.; LOUZADA, J. A. S. Arraste superficial de fósforo reativo em pequenas bacias hidrográficas sob diferentes tipos de manejo agrícola e possível impacto nos recursos hídricos e no sistema de gestão: uma proposta preliminar. In: CONGRESO INTERAMERICANO DE INGENIERIA SANITARIA Y AMBIENTAL, 32.; FORO INTERAMERICANO SOBRE SERVICIOS DE AGUA Y SANEAMENTO, 2., 2010, Bávaro, República Dominicana. El cumplimento de las metas del milenio en la busqueda de la universalizacion de los servicios. [S.l.]: AIDIS, 2010. p. 1-7. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
| |
Registros recuperados : 165 | |
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
14/12/2023 |
Data da última atualização: |
15/05/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
BRAVO, C.; PÉREZ-GREGÓRIO, R.; PELLEGRINI, E.; CONTIN, M.; BRANDÃO, E.; RAMOS, R. M.; MARTIN NETO, L.; De NOBILI, M.; FREITAS, V. de; SOARES, S. |
Afiliação: |
Department of Agricultural Food Environmental and Animal Sciences, University of Udine; Institute of Food and Agroecology, Food and Health Omics Group, University of Vigo, Campus As Lagoas s/n, Ourense 32004, Spain; Department of Agricultural Food Environmental and Animal Sciences, University of Udine, Via Delle Scienze 206, Udine 33100, Italy; Department of Agricultural Food Environmental and Animal Sciences, University of Udine, Via Delle Scienze 206, Udine 33100, Italy; LAQV-REQUIMTE, Departamento de Química e Bioquímica, Faculdade de Ciências da Universidade do Porto, Rua do Campo Alegre 687, Porto 4169-007, Portugal; LAQV-REQUIMTE, Departamento de Química e Bioquímica, Faculdade de Ciências da Universidade do Porto, Rua do Campo Alegre 687, Porto 4169-007, Portugal; LADISLAU MARTIN NETO, CNPDIA; Department of Agricultural Food Environmental and Animal Sciences, University of Udine, Via Delle Scienze 206, Udine 33100, Italy; LAQV-REQUIMTE, Departamento de Química e Bioquímica, Faculdade de Ciências da Universidade do Porto, Rua do Campo Alegre 687, Porto 4169-007, Portugal; LAQV-REQUIMTE, Departamento de Química e Bioquímica, Faculdade de Ciências da Universidade do Porto, Rua do Campo Alegre 687, Porto 4169-007, Portugal. |
Título: |
Unlocking the Potential of Spent Coffee Grounds as a Source of Humiclike Substances with High Antioxidant Capacit. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Waste and Biomass Valorization, v. 15, n. 5, 2023. |
Páginas: |
2769-2779 |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s12649-023-02344-9 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract Purpose The environmental impacts of the coffee industry are enormous, with large quantities of solid and liquid wastes generated globally. In the last years, measures have been implemented to valorize spent coffee grounds (SCGs) biowaste as a resource. The present study assessed the unexplored potential use of SCGs as a source of valuable humic substances (HS)-like materials, and linked their antioxidant properties to their chemical composition. Methods Humic acid-like (HAL) and fulvic acid-like (FAL) were extracted from SCGs and characterized by elemental composition, UV-vis, FTIR, NMR and EPR spectroscopies. Their antioxidant capacity was determined in vitro through the ABTS decolorization assay and voltammetric techniques. Results Elemental and spectroscopic characteristics were in the range of soil HS. Both HAL and FAL showed a high antioxidant capacity (2.29±0.18 mmole− gHAL−1 and 3.63±0.21 mmole− gFAL−1 ). The differences in the antioxidant and electrochemical responses of HAL and FAL are related to their chemical structure. Conclusion The extraction of HS-like with remarkable antioxidant properties makes them a promising low-cost material to be upcycled in the agri-food system as natural fertilizer or novel antioxidants. |
Palavras-Chave: |
Circular economy; Spent coffee grounds. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02107naa a2200277 a 4500 001 2159781 005 2024-05-15 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s12649-023-02344-9$2DOI 100 1 $aBRAVO, C. 245 $aUnlocking the Potential of Spent Coffee Grounds as a Source of Humiclike Substances with High Antioxidant Capacit.$h[electronic resource] 260 $c2023 300 $a2769-2779 520 $aAbstract Purpose The environmental impacts of the coffee industry are enormous, with large quantities of solid and liquid wastes generated globally. In the last years, measures have been implemented to valorize spent coffee grounds (SCGs) biowaste as a resource. The present study assessed the unexplored potential use of SCGs as a source of valuable humic substances (HS)-like materials, and linked their antioxidant properties to their chemical composition. Methods Humic acid-like (HAL) and fulvic acid-like (FAL) were extracted from SCGs and characterized by elemental composition, UV-vis, FTIR, NMR and EPR spectroscopies. Their antioxidant capacity was determined in vitro through the ABTS decolorization assay and voltammetric techniques. Results Elemental and spectroscopic characteristics were in the range of soil HS. Both HAL and FAL showed a high antioxidant capacity (2.29±0.18 mmole− gHAL−1 and 3.63±0.21 mmole− gFAL−1 ). The differences in the antioxidant and electrochemical responses of HAL and FAL are related to their chemical structure. Conclusion The extraction of HS-like with remarkable antioxidant properties makes them a promising low-cost material to be upcycled in the agri-food system as natural fertilizer or novel antioxidants. 653 $aCircular economy 653 $aSpent coffee grounds 700 1 $aPÉREZ-GREGÓRIO, R. 700 1 $aPELLEGRINI, E. 700 1 $aCONTIN, M. 700 1 $aBRANDÃO, E. 700 1 $aRAMOS, R. M. 700 1 $aMARTIN NETO, L. 700 1 $aDe NOBILI, M. 700 1 $aFREITAS, V. de 700 1 $aSOARES, S. 773 $tWaste and Biomass Valorization$gv. 15, n. 5, 2023.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|