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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  16/09/2020
Data da última atualização:  17/09/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  MORI, A. P.; PANDOLFI, J. R. C.; KRAMER, B.; SILVA, V. S.; MORES, N.; MORES, M. A. Z.; DRIEMEIER, D.; COLDEBELLA, A.; ALBUQUERQUE, E. R.; KICH, J. D.
Afiliação:  ADEMAR P. MORI, UFRGS; JOSE RODRIGO CLAUDIO PANDOLFI, CNPSA; BEATRIS KRAMER, CNPSA; VIRGINIA SANTIAGO SILVA, CNPSA; NELSON MORÉS, CNPSA; MARCOS ANTONIO ZANELLA MORES, CNPSA; DAVID DRIEMEIER, UFRGS; ARLEI COLDEBELLA, CNPSA; ELENITA RUTTSCHEIDT ALBUQUERQUE, MAPA; JALUSA DEON KICH, CNPSA.
Título:  Granulomatous lymphadenitis in swine: validation of national data based on identification by the service of federal inspection (SFI).
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  In: SAFEPORK 2019, 13., 2019, Berlin. Proceedings... Berlin: MCI Deutschland, 2019. p. 145-146.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The granulomatous lymphadenitis (GL) in pigs is mainly caused by Mycobacterium avium hominissuis (MAH), who belongs to the Mycobacterium avium Complex (MAC), considered non-tuberculous mycobacteria (NTM). Although GL does not affect swine zootecnical performance, economic losses occur during the slaughter line by condemning viscera and carcasses. The lesion is characterized by one or more foci of granuloma, which most frequently affect the organs of the digestive tract and peripheral lymph nodes. The main differential diagnosis encompasses Mycobacterium bovis (M. bovis) and Mycobacterium tuberculosis (M. tuberculosis), who belongs to the Mycobacterium tuberculosis Complex (MTbC), of relevant zoonotic potential. Nevertheless macroscopic examinations and histopathology are insufficient to determine the etiologic agent involved. Federal Meat Inspection had registered the frequency of 0,81 % of lymphadenitis in Brazil from 2012 to 2014. The aim of this study was to investigate the etiology of the granulomatous lesions for validation of the national data of inspection and build a database to further risk analysis.
Palavras-Chave:  Linfadenite granulomatosa; Serviço de Fiscalização Federal.
Thesagro:  Suíno; Suinocultura.
Thesaurus Nal:  Mycobacterium avium.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/216063/1/final9436.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSA21904 - 1UPCAA - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  31/12/2023
Data da última atualização:  18/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  SILVA, G. M. DA; RAMOS, G. L. DE P. A.; BARRETO, C.; SCHIAVONE, T.; HORA, I. M. DE C. DA; WALTER, E. H. M.
Afiliação:  GABRIELA MARCELINO DA SILVA, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio de Janeiro; GUSTAVO LUIS DE PAIVA ANCIENS RAMOS, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio de Janeiro, Universidade Federal Fluminense; CAMILA BARRETO, Baktron Laboratory; TATIANA SCHIAVONE, Istituto Federal de Educaçãao, Ciência e Tecnologia do Rio de Janeiro; IRACEMA MARIA DE CARVALHO DA HORA, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio de Janeiro; EDUARDO HENRIQUE MIRANDA WALTER, CTAA.
Título:  Industrial verification of egg handling for meal preparation: a case study of professional engagement with application of remote design thinking during the COVID-19 pandemic.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  International Journal of Food Science and Technology, v. 58, p. 1299–1306, 2023.
DOI:  doi:10.1111/ijfs.16285
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The COVID-19 pandemic generated impacts on all segments of society, including the food industry, whichhad to adapt to the reality of greater demand and increased costs. During the pandemic period, the newBrazilian legislation on microbiological food standards came into force, demanding documentary evidenceof the adequacy of production processes and food safety. Every day, the need for international cooperation,local actions and agile working methods becomes more evident. The objective of this work was to engageprofessionals remotely to verify a new egg handling process in a food industry, where powdered eggs werereplaced by thein naturaform during the pandemic. A process description was developed with a flowchartand microbiological sampling plan to verify the process, using the design thinking method, conducted byvideoconference by professionals from four microbiology laboratories together with professors, researchersand industry technicians. The analysis results proved the microbiological adequacy of the egg handling pro-cess. The method of remote decision-making by design thinking and the engagement of different laboratoriesand professionals intends to subsidise other food and food service industries, making it possible to structurethe monitoring and verification of food processes, in an agile and economical waY.
Palavras-Chave:  Brazilian legislation; Design thinking; Process desig.
Thesaurus NAL:  Eggs; Food safety.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15653 - 1UPCAP - DD
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