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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoBARBOSA, G. S.; RAMOS, A. de R.; MARCELLINO, L. H.; GANDER, E. S. Nim (Azadirachta indica) como candidato para controle biológico de fungos patogênicos ao cacau (Theobroma cacao). Fitopatologia Brasileira, Brasília, DF, v. 29, supl., p. S159, ago. 2004. Edição dos Resumos do XXXVII Congresso Brasileiro de Fitopatologia, Gramado, RS, ago. 2004.

Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.

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2.Imagem marcado/desmarcadoRAMOS, A. de R.; FALCÃO, L. L.; BARBOSA, G. S.; MARCELLINO, L. H.; GANDER, E. S. Neem (Azadirachta indica a. Juss) components: candidates for the control of Crinipellis perniciosa and Phytophtora spp. Microbiological Research, v. 162, p. 238-243, 2007.

Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.

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3.Imagem marcado/desmarcadoLUZ, S. F. M. da; FEITOSA, C. T. L.; MELO, A. H. de; MENEZES, I. C. de; SILVA, J. K. do R. da; RAMOS, A. de R. Análise da diversidade edáfica em cultivo de pimenta do reino. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICOLOGIA, 7., 2013, Belém, PA. Livro de Resumos... Belém, PA: Sociedade Brasileira de Micologia, 2013. p. 127.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.

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4.Imagem marcado/desmarcadoFALCAO, L. L.; SILVA WERNECK, J. O.; RAMOS, A. de R.; MARTINS, N. F.; BRESSO, E.; RODRIGUES, M. A.; BEMQUERER, M. P.; MARCELLINO, L. H. Antimicrobial properties of two novel peptides derived fromTheobroma cacao osmotin. Peptides, v. 79, p. 75-82, 2016.

Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.

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5.Imagem marcado/desmarcadoMARTINS, S. A.; SANTOS, R. C. dos; RAMOS, A. de R.; FIGUEIREDO, P. L. B.; SILVA, C. R. C. da; SILVA, J. K. R. da. Allelopathic potential and phytochemical screening of Piper divaricatum extracts on germination and growth of indicator plant (Lactuca sativa). South African Journal of Botany, v. 138, p. 495-499, 2021. 4 p.

Biblioteca(s): Embrapa Algodão.

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6.Imagem marcado/desmarcadoALBUQUERQUE, M. B. de; SANTOS, R. C. dos; LIMA, L. M. de; MELO FILHO, P. de A.; NOGUEIRA, R. J. M. C.; CÂMARA, C. A. G. da; RAMOS, A. de R. Allelopathy, an alternative tool to improve cropping systems. A review. Agronomy for sustainable development, v. 30, n. 2, apr./jun., 2010.

Biblioteca(s): Embrapa Algodão.

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7.Imagem marcado/desmarcadoVENTURIERI, G. A.; RODRIGUES, A. de A.; RAMOS, A. de R. R.; FIGUEIRA, A. V. de O.; SILVA, C. R. de S.; OHANA, F. M.; BRABO, L. B.; CASTRO, N. M. de; CUCCO, S. M.; POTIGUAR, R. V. Projeto: biologia aplicada a domesticação de fruteiras amazonicas do gênero Theobroma: segundo relatório. Belem: UFPA-CCB-DGEN/CNPq-PTU, 1999. Paginacao irregular.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.

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8.Imagem marcado/desmarcadoLUZ, S. F. M. da; YAMAGUCHI, L. F.; KATO, M. J.; LEMOS, O. F. de; XAVIER, L. P.; MAIA, J. G. S.; RAMOS, A. de R.; SETZER, W. N.; SILVA, J. K. do R. da. Secondary metabolic profiles of two cultivars of Piper nigrum (Black Pepper) resulting from infection by Fusarium solani f. sp. piperis. International Journal of Molecular Sciences, v. 18, n. 12, 2434, 2017.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  04/01/2018
Data da última atualização:  22/12/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  LUZ, S. F. M. da; YAMAGUCHI, L. F.; KATO, M. J.; LEMOS, O. F. de; XAVIER, L. P.; MAIA, J. G. S.; RAMOS, A. de R.; SETZER, W. N.; SILVA, J. K. do R. da.
Afiliação:  Shirlley F. M. da Luz, UFPA; Lydia F. Yamaguchi, USP; Massuo J. Kato, USP; ORIEL FILGUEIRA DE LEMOS, CPATU; Luciana P. Xavier, UFPA; José Guilherme S. Maia, UFOPA; Alessandra de R. Ramos, UNIFESSPA; William N. Setzer, University of Alabama; Joyce Kelly do R. da Silva, UFPA.
Título:  Secondary metabolic profiles of two cultivars of Piper nigrum (Black Pepper) resulting from infection by Fusarium solani f. sp. piperis.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  International Journal of Molecular Sciences, v. 18, n. 12, 2434, 2017.
DOI:  10.3390/ijms18122434
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Bragantina and Cingapura are the main black pepper (Piper nigrum L.) cultivars and the Pará state is the largest producer in Brazil with about 90% of national production, representing the third largest production in the world. The infection of Fusarium solani f. sp. piperis, the causal agent of Fusarium disease in black pepper, was monitored on the cultivars Bragantina (susceptible) and Cingapura (tolerant), during 45 days? post infection (dpi). Gas Chromatography-Mass spectrometry (GC-MS) analysis of the volatile concentrates of both cultivars showed that the Bragantina responded with the production of higher contents of α-bisabolol at 21 dpi and a decrease of elemol, mostly at 30 dpi; while Cingapura displayed an decrease of δ-elemene production, except at 15 dpi. The phenolic content determined by the Folin Ciocalteu method showed an increase in the leaves of plants inoculated at 7 dpi (Bragantina) and 7?15 dpi (Cingapura); in the roots, the infection caused a phenolic content decrease in Bragantina cultivar at 45 dpi and an increase in the Cingapura cultivar at 15, 30 and 45 dpi. High Performance Liquid Chromatography-Mass spectrometry (HPLC-MS) analysis of the root extracts showed a qualitative variation of alkamides during infection. The results indicated that there is a possible relationship between secondary metabolites and tolerance against phytopathogens.
Palavras-Chave:  Óleos essenciais; Pimenta preta.
Thesagro:  Doença; Fusarium.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/170296/1/Publicacao-ijms-18-02434.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU54511 - 1UPCAP - DD
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