Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  14/10/2010
Data da última atualização:  01/07/2016
Autoria:  MADRUGA, M. S.; MEDEIROS, E. J. L. de; SOUSA, W. H. de; CUNHA, M. das G. G.; PEREIRA FILHO, J. M.; QUEIROGA, R. de C. R. do E.
Título:  Chemical composition and fat profile of meat from crossbred goats reared under feedlot systems.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 38, n. 3, p. 547-552, mar., 2009.
DOI:  10.1590/S1516-35982009000300021
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: This study aimed to evaluate the chemical quality and fat profile of meat from crossbred goats (native and exotic) reared under feedlot systems. Thirty-two entire male goats were divided in equal number into four racial groups: eight pure Boer breed, eight ¾ Boer + ¼ SPRD crossbred, eight ½ Boer + ½ SPRD crossbred and eight ½ Anglo Nubian + ½ SPRD crossbred. All goats were reared under feedlot system and slaughtered at the average age and live weight of 223 days and 29 kg, respectively. The chemical composition including moisture, protein, ash, fat, cholesterol, phospholipids and fatty acids was determined. The breed types had no significant effect on moisture, protein, ash, fat, cholesterol and phospholipids contents. However, the percentages of oleic and stearic acids and the MUFA/SFA ratio showed significant differences between the four breed groups, with percentages ranging from 0.72 for ¾ Boer + ¼ SPRD crossbred to 0.95 for ½ Boer + ½ SPRD crossbred. The oleic acid (C18:1) was found in the highest percentage in the fatty acid profile in goat meat, particularly for ½ Boer + ½ SPRD and ½ Anglo + ½ SPRD genotypes. The crossing of exotic Boer and Anglo Nubian breeds with the natives SPRD resulted in a goat meat of high quality, even at a ratio of 50%, since the goat meat showed low cholesterol percentage and high protein and unsaturated fatty acids contents. [Composição química e perfil lipídico da carne caprina de grupos genéticos terminados em confinamento]. Re... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Brasil; Caprino de corte; Paraíba; Perfil lipídico; Raça Anglo-Nubiana; Raça Boer.
Thesagro:  Carne; Composição química; Confinamento; Genótipo; Qualidade; Terminação.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC23447 - 1ADDAP - PP
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical.
Data corrente:  17/07/1995
Data da última atualização:  17/08/2011
Autoria:  OLIVEIRA, F. N. S.; RAMOS, A. D.; BUENO, D. M.; BANDEIRA, C. T.
Título:  Avaliação de práticas de manejo da cultura do cajueiro comum.
Ano de publicação:  1993
Fonte/Imprenta:  Fortaleza: EMBRAPA-CNPCa, 1993.
Páginas:  2 p.
Série:  (EMBRAPA-CNPCa. Pesquisa em Andamento, 8).
Idioma:  Português
Conteúdo:  Apesar de se reconhecer que e possivel obter significativos aumentos de producao na cultura, com a aplicacao de fertilizantes, esta e uma pratica muito pouco utilizada pelos produtores. O reduzido numero de resultados experimentais, os custos dos fertilizantes e o elevado numero de plantas improdutivas sao os principais fatores que concorrem para a nao adocao do uso de fertilizantes na cultura.
Palavras-Chave:  Cajueiro - comum; Cultura; Nordeste; Praticas de manejo - avaliacao.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CNPAT-2010/1841/1/Pa-008.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAT1841 - 1UMTFL - PPFL 007481995.00748
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional