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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
16/12/2008 |
Data da última atualização: |
26/12/2019 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
BARBOSA, F. R.; RODRIGUES, F.; SAMPAIO, D. de S.; SILVA, L. D. da; LOPES, F. S. C.; MENEZES, M. E. L. |
Afiliação: |
Flávia Rabelo Barbosa, CPATSA; Francimária Rodrigues, UESPI; Daniele de Santana Sampaio, FACEPE; Leonardo Dantas da Silva, FACEPE; Fabiana Soares Cariri Lopes, CNPq; Michelly Élen Leal Menezes, CNPq. |
Título: |
Efeito de produtos alternativos utilizados no controle da Cochonilha-do-Carmim sobre o inimigo natural Cryptolaemus montrouzieri. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO CEARENSE DE AGROECOLOGIA, 1., 2008, Fortaleza. Agricultura familiar e sustentabilidade. Fortaleza: Fundação Konrad Adenauer Stiftung; Embrapa Agroindústria Tropical; UFC: ACEG, 2008. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Conduziuse experimento no laboratório de Entomologia da Embrapa Semi-Árido sob condições controladas de temperatura 25±1oC) e fotofase (12 horas), utilizando-se insetos provenientes de criação do laboratório e as mesmas dosagens recomendadas para o controle da praga no campo. |
Palavras-Chave: |
Controle; Dactylopius opuntiae; Palma-forrageira; Seletividade. |
Thesagro: |
Praga. |
Categoria do assunto: |
O Insetos e Entomologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPATSA-2009-09/39810/1/OPB2082.pdf
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Marc: |
LEADER 01149nam a2200241 a 4500 001 1161022 005 2019-12-26 008 2008 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aBARBOSA, F. R. 245 $aEfeito de produtos alternativos utilizados no controle da Cochonilha-do-Carmim sobre o inimigo natural Cryptolaemus montrouzieri. 260 $aIn: CONGRESSO CEARENSE DE AGROECOLOGIA, 1., 2008, Fortaleza. Agricultura familiar e sustentabilidade. Fortaleza: Fundação Konrad Adenauer Stiftung; Embrapa Agroindústria Tropical; UFC: ACEG$c2008 300 $c1 CD-ROM. 520 $aConduziuse experimento no laboratório de Entomologia da Embrapa Semi-Árido sob condições controladas de temperatura 25±1oC) e fotofase (12 horas), utilizando-se insetos provenientes de criação do laboratório e as mesmas dosagens recomendadas para o controle da praga no campo. 650 $aPraga 653 $aControle 653 $aDactylopius opuntiae 653 $aPalma-forrageira 653 $aSeletividade 700 1 $aRODRIGUES, F. 700 1 $aSAMPAIO, D. de S. 700 1 $aSILVA, L. D. da 700 1 $aLOPES, F. S. C. 700 1 $aMENEZES, M. E. L.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
13/05/2020 |
Data da última atualização: |
18/05/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
VIEIRA, A. H.; BALTHAZAR, C. F.; GUIMARÃES, J. T.; ROCHA, R. S.; PAGANI, M. M.; ESMERINO, E. A.; SILVA, M. C; RAICES, R. S. L.; TONON, R. V.; CABRAL, L. M. C.; WALTER, E. H. M.; FREITAS, M. Q.; CRUZ, A. G. |
Afiliação: |
Alexandre H. Vieira, UFF; Celso F. Balthazar, UFF; Jonas T. Guimaraes, UFF; Ramon S. Rocha, UFF, IFRJ; Mônica M. Pagani, UFRRJ; Erick A. Esmerino, UFF; Márcia C. Silva, IFRJ; Renata S. L. Raices, IFRJ; RENATA VALERIANO TONON, CTAA; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA; EDUARDO HENRIQUE MIRANDA WALTER, CTAA; Mônica Q. Freitas, UFF; Adriano G. Cruz, IFRJ. |
Título: |
Advantages of microfiltration processing of goat whey orange juice beverage. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Food Reserach International, v. 132, n. 109060, 8 p. 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodres.2020.109060 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this study was to evaluate the microbiological, physicochemical and functional quality of an innovative goat whey orange juice beverage (GOB) processed by microfiltration. The microfiltration (0.2 µm) of the GOBs had a variation on the feed temperature (20, 30, 40, 50 °C) and were compared to the conventional heat treatment LTLT (63 °C/30 min). Microbiological (aerobic mesophilic bacteria, mold and yeast and lactic bacteria), physicochemical (pH, color, rheology and volatile compounds) bioactive compounds (acid ascorbic, total phenolics) and functional activity (DPPH, ACE, ?-amilase and ?-glucosidase) analysis were performed. The GOB processed by microfiltration using at least 30 °C presented adequate microbial counts (less than 4, 3 and 4 log CFU/mL, for AMB, molds and yeasts and LAB, respectively). In general, the pH, color parameters, volatile and bioactive compounds were not influenced by microfiltration temperature, but presented a difference from the LTLT processing. The rheological parameters were influenced by MF temperature and the utilization of temperatures of 20° and 30 °C maintained the consistency similar to the LTLT sample, preserving the compounds responsible for the texture. Therefore, it is suggested a processing of GOB by microfiltration using mild temperatures (between 30° and 40 °C) to preserve consistency and also obtain a desirable microbial quality, beyond the preservation of many functional properties and volatile compounds. |
Palavras-Chave: |
Functional activity; Membrane technology. |
Thesagro: |
Bebida; Laticínio; Membrana; Microbiologia de Alimento; Suco de Laranja; Tecnologia de Alimento. |
Thesaurus NAL: |
Dairy products; Food technology; Microbiology; Rheology. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02696naa a2200421 a 4500 001 2122283 005 2020-05-18 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.foodres.2020.109060$2DOI 100 1 $aVIEIRA, A. H. 245 $aAdvantages of microfiltration processing of goat whey orange juice beverage.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aThe objective of this study was to evaluate the microbiological, physicochemical and functional quality of an innovative goat whey orange juice beverage (GOB) processed by microfiltration. The microfiltration (0.2 µm) of the GOBs had a variation on the feed temperature (20, 30, 40, 50 °C) and were compared to the conventional heat treatment LTLT (63 °C/30 min). Microbiological (aerobic mesophilic bacteria, mold and yeast and lactic bacteria), physicochemical (pH, color, rheology and volatile compounds) bioactive compounds (acid ascorbic, total phenolics) and functional activity (DPPH, ACE, ?-amilase and ?-glucosidase) analysis were performed. The GOB processed by microfiltration using at least 30 °C presented adequate microbial counts (less than 4, 3 and 4 log CFU/mL, for AMB, molds and yeasts and LAB, respectively). In general, the pH, color parameters, volatile and bioactive compounds were not influenced by microfiltration temperature, but presented a difference from the LTLT processing. The rheological parameters were influenced by MF temperature and the utilization of temperatures of 20° and 30 °C maintained the consistency similar to the LTLT sample, preserving the compounds responsible for the texture. Therefore, it is suggested a processing of GOB by microfiltration using mild temperatures (between 30° and 40 °C) to preserve consistency and also obtain a desirable microbial quality, beyond the preservation of many functional properties and volatile compounds. 650 $aDairy products 650 $aFood technology 650 $aMicrobiology 650 $aRheology 650 $aBebida 650 $aLaticínio 650 $aMembrana 650 $aMicrobiologia de Alimento 650 $aSuco de Laranja 650 $aTecnologia de Alimento 653 $aFunctional activity 653 $aMembrane technology 700 1 $aBALTHAZAR, C. F. 700 1 $aGUIMARÃES, J. T. 700 1 $aROCHA, R. S. 700 1 $aPAGANI, M. M. 700 1 $aESMERINO, E. A. 700 1 $aSILVA, M. C 700 1 $aRAICES, R. S. L. 700 1 $aTONON, R. V. 700 1 $aCABRAL, L. M. C. 700 1 $aWALTER, E. H. M. 700 1 $aFREITAS, M. Q. 700 1 $aCRUZ, A. G. 773 $tFood Reserach International$gv. 132, n. 109060, 8 p. 2020.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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