BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  08/11/2024
Data da última atualização:  13/01/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SANTOS, I. R.; RIBEIRO, D. G.; MENDES, P. da N.; FONTES, W.; LUZ, I. S.; SILVA, L. P. da; REIS, A. M. dos.
Afiliação:  IVONALDO REIS SANTOS, UNIVERSIDADE DE BRASÍLIA; DAIANE GONZAGA RIBEIRO, UNIVERSIDADE DE BRASÍLIA; POLLYANA DA NÓBREGA MENDES; WAGNER FONTES, UNIVERSIDADE DE BRASÍLIA; ISABELLE SOUZA LUZ, UNIVERSIDADE DE BRASÍLIA; LUCIANO PAULINO DA SILVA, CENARGEN; ANGELA MEHTA DOS REIS, CENARGEN.
Título:  Biotechnological potential of silver nanoparticles synthesized by green method to control phytopathogenic bacteria: contributions from a proteomic analysis.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Microbiology, v. 55, p. 3239-3250, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s42770-024-01538-0
Idioma:  Inglês
Notas:  Na publicação: Luciano Paulino Silva; Angela Mehta.
Conteúdo:  Silver nanoparticles (AgNPs) synthesized through green synthesis routes are widely used as antimicrobial agents due to their advantages such as biocompatibility, stability, sustainability, speed and cost-effectiveness. Although AgNPs appear to be more potent than silver ions, the mechanisms related to their antibacterial activity are not yet fully understood. The most common proposed mechanism of AgNPs’ toxicity so far is the release of silver ions and/or specific functions of the particles. In this context, the present study aimed to investigate the mechanisms of action of AgNPs synthesized using noni fruit peels (Morinda citrifolia) against the phytopathogen Xanthomonas campestris pv. campestris (Xcc) through proteomics. Xcc was treated with AgNPs (32 µM), AgNO3 (32 µM), or received no treatment (Ctrl - control condition), and its proteomic response was comprehensively characterized to elucidate the antimicrobial mechanisms of AgNPs in the phytopathogenic microorganism. A total of 352 differentially abundant proteins were identified. Most proteins were regulated in the AgNPs × Ctrl and AgNPs × AgNO3 comparisons/conditions. When Xcc treated with 32 µM AgNPs were compared to controls, the results showed 134 differentially abundant proteins, including 107 increased and 27 decreased proteins. In contrast, when Xcc treated with 32 µM AgNO3 were compared to Ctrl, the results showed only 14 differentially abundant proteins, including 10 increased proteins and 4 decreased proteins... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Antibacterial activity; Green synthesis; Mechanisms of action; Silver nanoparticles.
Thesaurus Nal:  Proteomics.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CENARGEN39576 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-DUVAL, A. M. Doenças bacterianas das hortaliças. In: GUEDES, I. M. R.; VIDAL, M. C. (Ed.). Curso internacional sobre produção sustentável de hortaliças: módulo 2 produção sustentável de hortaliças. Embrapa: Brasília, DF, 2012. p. 84-86.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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2.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-DUVAL, A. M. Nova opção. Cultivar Hortaliças e Frutas, Pelotas, Ano 11, n. 74, p. 05-07, jun./jul. 2012.
Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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3.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-DUVAL, A. M. Novos híbridos de tomate industrial chegam ao mercado. Campo & Negócios HF, Uberlândia, Ano 8, n. 90, p. 52-54, nov. 2012.
Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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4.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-DUVAL, A. M. Mancha-bacteriana do tomateiro e de Capsicum spp. Fitopatologia Brasileira, Brasília, DF, v. 31, p. S85, ago. 2006. Suplemento. Mesa Redonda apresentada no 39. Congresso Brasileiro de Fitopatologia, 2006, Salvador.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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5.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-DUVAL, A. M.; LOPES, C. A. Bacterial wilt of two weed species of the family Labiatae, incited by Pseudomonas solanacearum. Bacterial Wilt Newsletter, n. 11, p. 6, Dec. 1994. Na publicação: QUEZADO-SOARES, A. M.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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6.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, C. A.; QUEZADO-DUVAL, A. M. Estabilidade da resistência da batata 'Achat' a murcha-bacteriana. Horticultura Brasileira, Brasilia, DF, v. 13, n.1, p.57-58, maio 1995.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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7.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, C. A.; QUEZADO-DUVAL, A. M. Evidence of the stability of the resistance of potato cultivar Achat to bacterial wilt in Brazil. Bacterial Wilt Newsletter, n. 11, p. 6-7, Dec. 1994. Na publicação: Alice M. Quezado-Soares.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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8.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-DUVAL, A.M.; LOPES, C. A. Desempenho de cultivares de batata em solo infestado com Ralstonia solanacearum, raca 1. Horticultura Brasileira, Brasilia, v.17, n.3, p.244-247, nov. 1999.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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9.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, C. A.; QUEZADO-DUVAL, A. M. Doenças bacterianas. In: LOPES, C. A.; ÁVILA, A. C. de. Doenças do tomateiro. Brasília: Embrapa Hortaliças, 2005. p. 53-73.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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10.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-DUVAL, A. M.; LOPES, C. A. Doenças bacterianas. In : CLEMENTE, F. M. V. T.; BOITEUX, L. S. (Ed.). Produção de tomate para processamento industrial. Brasília, DF: Embrapa, 2012. il. color. p.205-222.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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11.Imagem marcado/desmarcadoASSUNÇÃO, A.; QUEZADO-DUVAL, A. M. Métodos de coleta de dados para discriminar tratamentos no controle da mancha-bacteriana em tomate. Tropical Plant Pathology, Brasília, DF, v. 39, p. 423, Aug. 2014. Suplemento. Resumo 460-2. Edição dos anais do XLVII Congresso Brasileiro de Fitopatologia, Londrina.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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12.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-DUVAL, A. M.; MARTINS, O. M. Necrose da medula: uma ameaça para o tomate estaqueado no Brasil. Brasíia, DF: Embrapa Hortaliças, 2007. 11 p. (Embrapa Hortaliças. Circular Técnica, 50).
Tipo: Circular Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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13.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, C. A.; QUEZADO-DUVAL, A. M. Podridão-mole e canela preta da batata. Batata Show, Itapetininga, v. 1, n. 3, p. 7-9, set. 2001.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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14.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-DUVAL, A. M.; BOITEUX, L. S. Período chuvoso exige cuidados extras na escolha da variedade. Revista Campo & Negócios HF, Uberlândia, ano 5, n. 53, p. 9-11, out. 2009.
Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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15.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, C. A.; QUEZADO-DUVAL, A. M. Reaction of Capsicum genotypes to bacterial wilt and bacterial spot. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON PLANT PATHOGENIC BACTERIA, 10., 2000, Charlottetown, Canada. Conference program and abstracts... Charlottetown: International Society of Plant Pathology, 2000. p.27.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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16.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, C. A.; QUEZADO-DUVAL, A. M. Reaction of capsicum genotypes to bacterial wilt and bacterial spot. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON PLANT PATHOGENIC BACTERIA, 10., 2000, Prince Edward Insland. Proceeding... Prince Edward Island: Klumer, c2001. p.306-308.
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17.Imagem marcado/desmarcadoZAMBOLIM, L.; QUEZADO-DUVAL, A. M. (org.). Produção integrada do tomateiro tutorado: subsídios para produção integrada. Viçosa, MG: Universidade Federal de Viçosa, Coordenadoria de Educação Aberta e a Distância, 2022. 315 p. [Recurso eletrônico].
Tipo: Autoria/Organização/Edição de Livros
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18.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-DUVAL, A. M.; BOITEUX, L. S. Genética aumenta resistência do tomateiro às bactérias. Campo & Negócios HF, Uberlândia, v. 3, n. 36, p. 44-45, out. 2007.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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19.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, C. A.; QUEZADO-DUVAL, A. M. Illustred key for assessment of tomato bacterial wilt. Disponivel: site IBWC (maio. 2001). 1 p.
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20.Imagem marcado/desmarcadoQUEZADO-DUVAL, A. M.; LOPES, C. A. Lack of biological control of potato bacterial wilt by avirulent mutants of Pseudomonas solanacearum and by fluorescent pseudomonads. Bacterial Wilt Newsletter, n. 11, p. 3-5, Dec. 1994.
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