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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
08/03/2024 |
Data da última atualização: |
08/03/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SILVA, A. A. da; SOUSA, K. C. de; SOUZA, F. I. B. de; NOBRE, J. R. C.; PROTÁSIO, T. de P.; MELO, L. de L. |
Afiliação: |
ALANA ASSUNÇÃO DA SILVA, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO PARÁ; KAICK COELHO DE SOUSA, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO PARÁ; FERNANDA ILKIU BORGES DE SOUZA, CPATU; JOÃO RODRIGO COIMBRA NOBRE, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO PARÁ; THIAGO DE PAULA PROTÁSIO, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DA AMAZÔNIA; LUIZ EDUARDO DE LIMA MELO, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO PARÁ. |
Título: |
Forestry control in the Brazilian Amazon III: anatomy of wood and charcoal of tree species from sustainable forest management. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
IAWA Journal, p. 1-38, 2024. |
DOI: |
https://doi.org/10.1163/22941932-bja10151 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Online first. |
Conteúdo: |
The illegal harvest of timber and the subsequent production of charcoal have been contributing to the deforestation of the Brazilian Amazon and its degradation. Analysis of wood anatomy is a well-established tool used to detect illegally harvested wood and is commonly employed in the control of illegal forestry activities. This study aimed to contribute to a database used for the anatomical identification of wood and charcoal from tree species commonly harvested and marketed in the Amazon. The macro- and microscopic characteristics of wood and charcoal for 15 forest species were described. Characteristics that could be described in detail, such as vessel grouping, type of axial parenchyma, and in some cases, perforation plates and uniseriate rays, are fundamental to the identification of wood and charcoal that are illegally, or even legally, marketed. The study aids in the monitoring of the illegal marketing of wood and charcoal and will contribute to the construction of a database and reference collections that will be available for research, training, and use by forest managers, anatomists and anthracologists who study both wood and charcoal. |
Palavras-Chave: |
Anatomical identification; Forest inspection; Plant Science; Tropical species. |
Thesaurus Nal: |
forestry. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Milho e Sorgo. |
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183. | | LANZA, F. E.; ZAMBOLIM, L.; COSTA, R. V.; FIGUEIREDO, J. E. F.; SILVA, D. D.; QUEIROZ, V. A. V.; GUIMARAES, E. A.; COTA, L. V. Symptomatological aspects associated with fungal incidence and fumonisin levels in corn kernels. Tropical Plant Pathology, Brasília, DF, v. 42, p. 304-308, 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Milho e Sorgo. |
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Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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