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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoBATISTA, A. S. M.; BESERRA, F. J.; SILVA, E. M. C. da. Aproveitamento de carne caprina de animais de descarte na formulação de um embutido cru tipo hambúurguer. Higiene Alimentar, v. 19, n. 136, p. 13-18, 2005.

Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos.

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2.Imagem marcado/desmarcadoBESERRA, F. J.; MELO, L. R. R.; RODRIGUES, M. do C. P.; SILVA, E. M. C. da; NASSU, R. T. Desenvolvimento e caracterização físico-química e sensorial de embutido cozido tipo apresuntado de carne de caprinos. Ciência Rural, Santa Maria, v. 33, n. 6, n. 1141-1147, 2003.

Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos.

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3.Imagem marcado/desmarcadoARAGÃO, M. F.; GARRUTI, D. dos S.; OGAWA, N. B. P.; BEZERRA, V. C.; SILVA, E. M. C. da. Development of quality index method for eviscerated and non-eviscerated octopus (Octopus insularis). Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 50, n. 2, p. 242-250, 2019.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.

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4.Imagem marcado/desmarcadoBESERRA, F. J.; BEZERRA, L. C. N. de M.; SILVA, E. M. C. da; SILVA, C. E. M. da. Efeito do aleitamento artificial à base de soro de queijo de leite cabra sobre as características da carcaça e da carne de cabritos "mamão" do tipo genético three cross. Ciência Rural, Santa Maria, v. 33, n. 5, p. 929-935, 2003.

Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos.

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5.Imagem marcado/desmarcadoBESERRA, F. J.; MELO, L. R. R.; SILVA, E. M. C. da; RODRIGUES, M. do C. P.; NASSU, R. T. Estudo de vida-de-prateleira de um apresuntado de carne caprina. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 18., 2002, Porto Alegre. Integração pesquisa indústria: anais. Porto Alegre: Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, 2002. Seção Carnes e Pescados. 4 f.

Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos.

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6.Imagem marcado/desmarcadoMELO, L. R. R.; BESERRA, F. J.; RODRIGUES, M. do C. P.; SILVA, E. M. C. da; NASSU, R. T. Utilização de carne de caprinos de descarte na fabricacao de embutido cozido tipo apresuntado. In: SIMPOSIO AVANCOS TECNOLOGICOS DA AGROINDUSTRIA TROPICAL, 1., 1998, Fortaleza. Anais... Fortaleza: EMBRAPA-CNPAT, 1998. p. 154-158.

Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos.

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7.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, E. M. C. da; XAVIER, A. A. da S.; GARRUTI, D. dos S.; BRUNO, L. M.; MESQUITA, M. do S. C. Caracterização e estabilidade de linguiça desenvolvida à base de carne de piranha (Serrasalmus sp.) mantida sob refrigeração. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 22., 2010, Salvador. Resumos... Salvador: Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, 2010. 1 CD-ROM.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.

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8.Imagem marcado/desmarcadoMARIANO, G. H.; SÁ, L. G. G. de; SILVA, E. M. C. da; SANTOS, M. A.; CARDOZO FILHO, J. L.; LIRA, B. O. V.; BARBOSA, E. A.; ARAUJO, A. R.; LEITE, J. R. S. A.; RAMADA, M. H. S.; BLOCH JUNIOR, C.; OLIVEIRA, A. L.; CHAKER, J. A.; BRAND, G. D. Characterization of novel human intragenic antimicrobial peptides, incorporation and release studies from ureasil-polyether hybrid matrix. Materials Science & Engineering C, v. 119, 111581, 2021. Na publicação: C. Bloch Jr.

Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Ocidental.
Data corrente:  09/05/2023
Data da última atualização:  01/09/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  SILVA, I. J. S. da; SOUSA, T. F.; QUEIROZ, C. A. de; CASTRO, G. dos S.; CANIATO, F. F.; MEDEIROS, L. S. de; ANGOLINI, C. F. F.; HANADA, R. E.; KOOLEN, H. H. F.; SILVA, G. F. da.
Afiliação:  INGRIDE JARLINE S. DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS; THIAGO F. SOUSA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS; CLAUDIA AFRAS DE QUEIROZ, Bolsista CPAA; GLEUCINEI DOS SANTOS CASTRO, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO AMAZONAS; FERNANDA F. CANIATO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS; LÍVIA S. DE MEDEIROS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO PAULO; CÉLIO F. F. ANGOLINI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ABC; ROGÉRIO E. HANADA, INSTITUTO NACIONAL DE PESQUISAS DA AMAZÔNIA; HECTOR HENRIQUE FERREIRA KOOLEN, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO AMAZONAS; GILVAN FERREIRA DA SILVA, CPAA.
Título:  Penicillium amapaense sp. nov., section Exilicaulis, and new records of Penicillium labradorum in Brazil isolated from Amazon River sediments with potential applications in agriculture and biotechnology.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Mycological Progress, v. 22, art. 23, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s11557-023-01868-7
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Species of Penicillium sect. Exilicaulis are responsible for the production of antimicrobial compounds, but they can also produce genotoxic compounds that affect commercial mushroom production or cause disease in immunosuppressed animals. In the present study, based on morphological characters such as the length of the conidia, phialides, and stipes, as well as sequence analysis of the ITS region and partial sequence of CAM, and RPB2 loci, we describe Penicillium amapaense as new fungal species and report for the first time the occurrence of Penicillium labrodorum in Brazil, both of which were isolated from sediments of the Amazon River. The isolates obtained in this study for each species were submitted to antibiosis assays against 12 phytopathogenic fungi that affect important agricultural crops in Brazil and showed inhibition of 11 out of 12 of them. The production of amylase, cellulase, and siderophore as well as phosphate solubilization was also detected. Metabolomic analysis indicates the ability of P. labrodorum and P. amapaense sp. nov. to produce polyketides such as known curvularins and anthraquinones. In addition to these, unknown compounds were also detected. These results indicate the biotechnological and agricultural potential of P. labradorum and P. amapaense increasing our knowledge on Penicillium biodiversity in the aquatic environment of the amazon biome.
Palavras-Chave:  Antifungal; Freshwater fungi; Natural products.
Thesaurus NAL:  Biological control.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAA38946 - 1UPCAP - DD
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