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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Solos.
Data corrente:  17/10/2016
Data da última atualização:  07/02/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  NOVOTNY, E. H.; RESENDE, M. F. de; RAMOS, N. de A.; MADARI, B. E.
Afiliação:  ETELVINO HENRIQUE NOVOTNY, CNPS; MICHELE FABRI DE RESENDE, BOLSISTA CNPS; NATALIE DE ALCANTARA RAMOS BAIAO, CNPS; BEATA EMOKE MADARI, CNPAF.
Título:  Atrazine sorption in soil treated with biochar.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL CONFERENCE OF INTERNATIONAL HUMIC SUBSTANCES SOCIETY, 18., 2016, Kanazawa. Keystone for future earth: natural organic matter (NOM) in diverse environments: proceedings. Kobe: IHSS: Kobe University, 2016.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Biochar has been used worldwide as soil amendment. Due to the high sorption capacity of organic compounds by charcoal in general, the use of biochar can change the soil sorptive properties, that could result in a environmental protective strategy in one hand and/or in need of higher pesticides doses in another hand. However no data in the literature is available about the long term effect of biochar application in the sorptive properties of the soil, even studies about the sorptive properties of soil treated with biochar are scarce, the few available papers are with pure biochar. This unprecedented work, evaluating the sorption of atrazine in a clayed soil treated with biochar, under experimental field conditions, evaluated the sorption isotherms one and three years after the single biochar application (16 Mg ha-1 of biochar). One year after the biochar application the Kf was two times higher for the biochar amended soil than for the control one (without biochar). This effect decreases after three years from the application, but it is even significantly higher (50% higher) than the control treatment.
Palavras-Chave:  Carbono pirogênico; Cromatografia líquida de alta performance; Pesticidas.
Thesagro:  Atrazina; Sorção.
Thesaurus Nal:  biochar.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/148817/1/2016-042.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPS19370 - 1UPCAA - DD2016.00264
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Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  02/02/2010
Data da última atualização:  01/09/2022
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  RUSSI, A.; NALIN, R.; DEQUIGIOVANNI, G.; GAVA, R.; QUECINI, V.; GARRIDO, L. da R.; RITSCHEL, P. S.
Afiliação:  ANDREÍA RUSSI, CNPUV (bolsista); RAFAELA NALIN, CNPUV (bolsista); GABRIEL DEQUIGIOVANNI, CNPUV (bolsista); RENATA GAVA, CNPUV; VERA MARIA QUECINI, CNPUV; LUCAS DA RESSURREICAO GARRIDO, CNPUV; PATRICIA SILVA RITSCHEL, CNPUV.
Título:  Study of the genetic variability of Brazilian populations of Cyllindrocarpon spp., causal agent of grapevine black-foot.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL WORKSHOP ON GRAPEVINE TRUNK DISEASES, 7., 2010, Santa Cruz, Chile. Book of abstracts. Santa Cruz, Chile: International Council on Grapevine Trunk Diseases: Universidad de Chile, Laboratorio de Fitopatología Frutal y Molecular, 2010.
Páginas:  p. 34.
Idioma:  Inglês
Notas:  Resumo P. S. I-5.
Conteúdo:  Two fungal species have been historically associated with grapevine Black foot, C. destructans and C. macrodídymum. Analyses of ONA sequences showed that C. destructans is represented by a complex of several species and, recently, grapevine isolates associated with black-foot have been reidentified as C. líríodendrí. C. destructans was identified in Southern Brazil, but little is known about the fungus variability. The purpose of this work was to evaluate the genetic diversity of Cylíndrocarpon in Southern Brazíl.
Palavras-Chave:  Cylindrocarpon; Variabilidade genética.
Thesagro:  DNA; Doença de planta; Fungo; Genética; Uva; Viticultura.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/632014/1/11944.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV11944 - 1UPCRA - DD632
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