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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Acre.
Data corrente:  08/03/2018
Data da última atualização:  02/07/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, E. F. da; SILVA, G. F. da; FIGUEIREDO, E. O.; BINOTI, D. H. B.; MENDONÇA, A. R. de; TORRES, C. M. M. E.; PEZZOPANE, J. E. M.
Afiliação:  Evandro Ferreira da Silva, Federal University of Espirito Santo (UFES); Gilson Fernandes da Silva, Federal University of Espirito Santo (UFES); EVANDRO ORFANO FIGUEIREDO, CPAF-Acre; Daniel Henrique Breda Binoti, Federal University of Espirito Santo (UFES); Adriano Ribeiro de Mendonça, Federal University of Espirito Santo (UFES); Carlos Moreira Miquelino Eleto Torres, Federal University of Viçosa (UFV); José Eduardo Macedo Pezzopane, Federal University of Espirito Santo (UFES).
Título:  Allocation of storage yards in management plans in the Amazon by means of mathematical programming.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Forests, Switzerland, v. 9, n. 3, March 2018.
ISSN:  1999-4907
DOI:  10.3390/f9030127
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The present study aimed to optimize the location of wood storage yards in forest management for the production of wood in the Brazilian Amazon. The area of forest management studied was 638.17 ha, with 1478 trees selected for harvest with a diameter at breast height of at least 50 cm in accordance with Brazilian legislation. Taking the topography into account-permanent preservation areas, restricted areas, and remaining trees-and using GIS tools, 7896 sites were identified that could be used as wood storage yards. By using mathematical programming techniques, more specifically binary integer linear programming, and based on the classical p-median model, optimal locations for the opening of yards were defined. Four scenarios were proposed combining distance and volume constraints. The scenarios evaluated promoted reductions in infrastructure investment compared with traditional planning. The results showed reductions in the number of forest roads (-6.33%) and trails to extract logs (-15.49%) when compared to traditional planning. The best performing scenario was that with the maximum volume restriction. It was concluded that the application of mathematical programming was able to promote significant gains in the harvest planning of native forests of the Amazon with the potential to reduce environmental damage.
Palavras-Chave:  Estaleiro; Explotación forestal; Manejo florestal; Manejo forestal; Optimización de los sistemas; Patios de clasificación; Programación lineal.
Thesagro:  Administração florestal; Armazenamento; Extração da madeira; Madeira; Método de otimização; Planejamento florestal; Programação linear.
Thesaurus Nal:  Forest management; Linear programming; Logging; Sort yards; System optimization.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/173696/1/26523.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Acre (CPAF-AC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-AC26523 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  04/05/2017
Data da última atualização:  06/11/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  PRAZERES, I. C. dos; DOMINGUES, A. F. N.; CAMPOS, A. P. R.; CARVALHO, A. V.
Afiliação:  Isadora Cordeiro dos PRAZERES, UFPA; ALESSANDRA FERRAIOLO N DOMINGUES, CPATU; Ana Paula Rocha CAMPOS, UFPA; ANA VANIA CARVALHO, CPATU.
Título:  Elaboration and characterization of snack bars made with ingredients from the Amazon.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Acta Amazonica, v. 47, n. 2, p. 103-110, Apr./June 2017.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1590/1809-4392201602203
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Como uma alternativa para as pessoas que procuram opções para uma alimentação saudável, as barras de cereais foram lançadas no mercado. Elas são populares como alimentos portáteis e podem ser consumidas entre as refeições. Este trabalho teve como objetivo desenvolver e determinar as variáveis físicas, físico-químicas, microbiológicas e sensoriais de barras de cereais à base de farinha de tapioca, castanha-do-brasil e polpas de frutas regionais (açaí, cupuaçu, muruci e taperebá). A concentração preferida de polpa na barra sabor açaí foi de 10% e nas barras sabor cupuaçu, muruci e taperebá de 15%. O índice de aceitação da barra sabor açaí foi superior a 70% nos atributos aparência, cor, textura e impressão global e inferior no sabor. Este comportamento pode estar relacionado à cultura de alguns provadores, os quais têm o hábito de consumir a polpa de açaí sem adição de qualquer outro ingrediente que possa mascarar o sabor intrínseco e peculiar do fruto. As barras sabor cupuaçu e muruci, por apresentarem maior aceitação sensorial, quando comparadas às barras sabor açaí e taperebá, têm melhores perspectivas de mercado caso sejam comercializadas.
Palavras-Chave:  Análise sensorial; Castanha-do-brasil; Farinha de tapioca; Fruta regional; Óleo de palma.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/159553/1/1809-4392-aa-47-02-00103.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU53709 - 1UPCAP - DD
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