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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
21/06/2021 |
Data da última atualização: |
28/06/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
DIAS, V. O.; SANTOS, T. A. dos; SILVA, A. M. da C.; CRUZ, L. R. da; MATTAR, E. P. L.; SIVIERO, A.; FRADE JÚNIOR, E. P. |
Afiliação: |
VAGNER OLIVEIRA DIAS, Universidade Federal do Acre (Ufac); THIAGO ARAÚJO DOS SANTOS, Universidade Federal do Acre (Ufac); ALCIMONE MARIA DA COSTA SILVA, Universidade Federal do Acre (Ufac); LEANDRO ROBERTO DA CRUZ, Universidade Federal do Acre (Ufac); EDUARDO PACCA LUNA MATTAR, Universidade Federal do Acre (Ufac); AMAURI SIVIERO, CPAF-AC; ELIZIO FERREIRA FRADE JÚNIOR, Universidade Federal do Acre (Ufac). |
Título: |
Coleta, identificação e conservação de variedades locais de mandioca no vale do Juruá, Acre. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Cadernos de Agroecologia, v. 15, n. 2, 2020. |
ISSN: |
2236-7934 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Anais do XI Congresso Brasileiro de Agroecologia, São Cristóvão, Sergipe. |
Conteúdo: |
O vale do rio Juruá localizado no extremo ocidental da Amazônia é caracterizado pelo isolamento geográfico e um grande número de agricultores familiares, condições que formam uma riqueza em espécies alimentares produzidas localmente. Merece destaque o alto número de variedades locaisde mandiocaque é matéria prima na produção artesanal de produtos. Este trabalho teve como objetivo coletar, identificar e conservar as variedades locais de mandioca do vale do Juruá através da criação de uma coleção ex situ de variedadesde mandioca do vale do Juruá. Foram realizadas duas expedições técnicas de coleta de variedades de mandioca na Reserva Extrativista Altas Juruá situada em Marechal Thaumaturgo e no município de Cruzeiro do Sul. Foram registradas, coletadas, identificadas e multiplicadas 21 variedades locais de mandioca junto aos agricultores familiares sendo assim implantada a Coleção Mandioca do Vale do Juruá revelando uma grande riqueza que constitui um patrimônio genético conservado de geração para geração pelos agricultores familiares tradicionais e indígenas. The Juruá River Valley, located at the western end of Amazon, is characterized by geographical isolation and a large number of family farming that form a streak in locally produced food species. Noteworthy is the largest number of raw materials of cassava that is raw cousin in the artisanal production of foods. This work aimed to collect, identify and conserve as a variety of cassava varieties styles from the Juruá Valley through the creation ofan ex situcollection of cassava varieties from the Juruá Valley. Two technical expeditions to collect cassava varieties were organized in the Higth Juruá Extractive Reserve located in Marechal Thaumaturgo and Cruzeiro do Sul. 21 local cassava varieties ofJuruá River Valley were incorporated, collected and multiplied revealing a conserved genetic heritage of generation for classical and indigenous purposes. MenosO vale do rio Juruá localizado no extremo ocidental da Amazônia é caracterizado pelo isolamento geográfico e um grande número de agricultores familiares, condições que formam uma riqueza em espécies alimentares produzidas localmente. Merece destaque o alto número de variedades locaisde mandiocaque é matéria prima na produção artesanal de produtos. Este trabalho teve como objetivo coletar, identificar e conservar as variedades locais de mandioca do vale do Juruá através da criação de uma coleção ex situ de variedadesde mandioca do vale do Juruá. Foram realizadas duas expedições técnicas de coleta de variedades de mandioca na Reserva Extrativista Altas Juruá situada em Marechal Thaumaturgo e no município de Cruzeiro do Sul. Foram registradas, coletadas, identificadas e multiplicadas 21 variedades locais de mandioca junto aos agricultores familiares sendo assim implantada a Coleção Mandioca do Vale do Juruá revelando uma grande riqueza que constitui um patrimônio genético conservado de geração para geração pelos agricultores familiares tradicionais e indígenas. The Juruá River Valley, located at the western end of Amazon, is characterized by geographical isolation and a large number of family farming that form a streak in locally produced food species. Noteworthy is the largest number of raw materials of cassava that is raw cousin in the artisanal production of foods. This work aimed to collect, identify and conserve as a variety of cassava varieties styles from the Juruá Valle... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Acre; Amazonia Occidental; Amazônia Ocidental; Coleção Mandioca do Vale do Juruá; Colecciones de plantas; Conservación del germoplasma; Cruzeiro do Sul (AC); Identificación del cultivar; Marechal Thaumaturgo (AC); RESEX Alto Juruá; Vale do Juruá (AC); Western Amazon; Yuca. |
Thesagro: |
Características Agronômicas; Conservação; Identificação; Mandioca; Manihot Esculenta; Variedade. |
Thesaurus Nal: |
Agronomic traits; Cassava; Cultivar identification; Cultivars; Germplasm conservation; Plant collections. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223922/1/27162.pdf
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Marc: |
LEADER 03542naa a2200517 a 4500 001 2132424 005 2021-06-28 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2236-7934 100 1 $aDIAS, V. O. 245 $aColeta, identificação e conservação de variedades locais de mandioca no vale do Juruá, Acre.$h[electronic resource] 260 $c2020 500 $aAnais do XI Congresso Brasileiro de Agroecologia, São Cristóvão, Sergipe. 520 $aO vale do rio Juruá localizado no extremo ocidental da Amazônia é caracterizado pelo isolamento geográfico e um grande número de agricultores familiares, condições que formam uma riqueza em espécies alimentares produzidas localmente. Merece destaque o alto número de variedades locaisde mandiocaque é matéria prima na produção artesanal de produtos. Este trabalho teve como objetivo coletar, identificar e conservar as variedades locais de mandioca do vale do Juruá através da criação de uma coleção ex situ de variedadesde mandioca do vale do Juruá. Foram realizadas duas expedições técnicas de coleta de variedades de mandioca na Reserva Extrativista Altas Juruá situada em Marechal Thaumaturgo e no município de Cruzeiro do Sul. Foram registradas, coletadas, identificadas e multiplicadas 21 variedades locais de mandioca junto aos agricultores familiares sendo assim implantada a Coleção Mandioca do Vale do Juruá revelando uma grande riqueza que constitui um patrimônio genético conservado de geração para geração pelos agricultores familiares tradicionais e indígenas. The Juruá River Valley, located at the western end of Amazon, is characterized by geographical isolation and a large number of family farming that form a streak in locally produced food species. Noteworthy is the largest number of raw materials of cassava that is raw cousin in the artisanal production of foods. This work aimed to collect, identify and conserve as a variety of cassava varieties styles from the Juruá Valley through the creation ofan ex situcollection of cassava varieties from the Juruá Valley. Two technical expeditions to collect cassava varieties were organized in the Higth Juruá Extractive Reserve located in Marechal Thaumaturgo and Cruzeiro do Sul. 21 local cassava varieties ofJuruá River Valley were incorporated, collected and multiplied revealing a conserved genetic heritage of generation for classical and indigenous purposes. 650 $aAgronomic traits 650 $aCassava 650 $aCultivar identification 650 $aCultivars 650 $aGermplasm conservation 650 $aPlant collections 650 $aCaracterísticas Agronômicas 650 $aConservação 650 $aIdentificação 650 $aMandioca 650 $aManihot Esculenta 650 $aVariedade 653 $aAcre 653 $aAmazonia Occidental 653 $aAmazônia Ocidental 653 $aColeção Mandioca do Vale do Juruá 653 $aColecciones de plantas 653 $aConservación del germoplasma 653 $aCruzeiro do Sul (AC) 653 $aIdentificación del cultivar 653 $aMarechal Thaumaturgo (AC) 653 $aRESEX Alto Juruá 653 $aVale do Juruá (AC) 653 $aWestern Amazon 653 $aYuca 700 1 $aSANTOS, T. A. dos 700 1 $aSILVA, A. M. da C. 700 1 $aCRUZ, L. R. da 700 1 $aMATTAR, E. P. L. 700 1 $aSIVIERO, A. 700 1 $aFRADE JÚNIOR, E. P. 773 $tCadernos de Agroecologia$gv. 15, n. 2, 2020.
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Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Ocidental. Para informações adicionais entre em contato com cpaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Ocidental. |
Data corrente: |
02/12/2010 |
Data da última atualização: |
08/04/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
FAGERIA, N. K.; BALIGAR, V. C.; MOREIRA, A.; PORTES, T. A. |
Afiliação: |
NAND KUMAR FAGERIA, CNPAF; V. C. BALIGAR, USDA; ADONIS MOREIRA, CPAA; TOMÁS DE AQUINO PORTES, UFG. |
Título: |
Dry bean genotypes evaluation for growth, yield components and phosphorus use efficiency. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Plant Nutrition, London, v. 33, n. 14, p. 2167-2181, 2010. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Dry bean along with rice is a staple food for the population of South America. In this tropical region beans are grown on Oxisols and phosphorus (P) is one of the most yield limiting factors for dry bean production on these soils. A greenhouse experiment was conducted to evaluate P use efficiency in 20 elite dry bean genotypes grown at deficient (25 mg P kg?1 soil) and sufficient (200 mg P kg?1) levels of soil P. Grain yields and yield components were significantly increased with P fertilization and, interspecific genotype differences were observed for yield and yield components. The grain yield efficiency index (GYEI) was having highly significant quadratic association with grain yield. Based on GYEI most P use efficient genotypes were CNFP 8000, CNFP 10035, CNFP10104, CNFC 10410, CNFC 9461, CNFC 10467, CNFP 10109 and CNFP 10076 and most inefficient genotypes were CNFC 10438, CNFP 10120, CNFP 10103, and CNFC 10444. Shoot dry weight, number of pods per plant, 100-grain weights and number of seeds per pod was having significant positive association with grain yield. Hence, grain yield of dry bean can be improved with the improvement of these plant traits by adopting appropriate management practices. Soil pH, extractable P and calcium (Ca) saturation were significantly influenced by P treatments. Based on regression equation, optimum pH value in water was 6.6, optimum P in Mehlich 1 extraction solution was 36 mg kg?1 and optimum Ca saturation value was 37% for dry maximum bean yield. MenosDry bean along with rice is a staple food for the population of South America. In this tropical region beans are grown on Oxisols and phosphorus (P) is one of the most yield limiting factors for dry bean production on these soils. A greenhouse experiment was conducted to evaluate P use efficiency in 20 elite dry bean genotypes grown at deficient (25 mg P kg?1 soil) and sufficient (200 mg P kg?1) levels of soil P. Grain yields and yield components were significantly increased with P fertilization and, interspecific genotype differences were observed for yield and yield components. The grain yield efficiency index (GYEI) was having highly significant quadratic association with grain yield. Based on GYEI most P use efficient genotypes were CNFP 8000, CNFP 10035, CNFP10104, CNFC 10410, CNFC 9461, CNFC 10467, CNFP 10109 and CNFP 10076 and most inefficient genotypes were CNFC 10438, CNFP 10120, CNFP 10103, and CNFC 10444. Shoot dry weight, number of pods per plant, 100-grain weights and number of seeds per pod was having significant positive association with grain yield. Hence, grain yield of dry bean can be improved with the improvement of these plant traits by adopting appropriate management practices. Soil pH, extractable P and calcium (Ca) saturation were significantly influenced by P treatments. Based on regression equation, optimum pH value in water was 6.6, optimum P in Mehlich 1 extraction solution was 36 mg kg?1 and optimum Ca saturation value was 37% for dry maximum bean... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Índice de colheita. |
Thesagro: |
Crescimento; Feijão; Phaseolus Vulgaris. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02124naa a2200205 a 4500 001 1868508 005 2021-04-08 008 2010 bl --- 0-- u #d 100 1 $aFAGERIA, N. K. 245 $aDry bean genotypes evaluation for growth, yield components and phosphorus use efficiency.$h[electronic resource] 260 $c2010 520 $aDry bean along with rice is a staple food for the population of South America. In this tropical region beans are grown on Oxisols and phosphorus (P) is one of the most yield limiting factors for dry bean production on these soils. A greenhouse experiment was conducted to evaluate P use efficiency in 20 elite dry bean genotypes grown at deficient (25 mg P kg?1 soil) and sufficient (200 mg P kg?1) levels of soil P. Grain yields and yield components were significantly increased with P fertilization and, interspecific genotype differences were observed for yield and yield components. The grain yield efficiency index (GYEI) was having highly significant quadratic association with grain yield. Based on GYEI most P use efficient genotypes were CNFP 8000, CNFP 10035, CNFP10104, CNFC 10410, CNFC 9461, CNFC 10467, CNFP 10109 and CNFP 10076 and most inefficient genotypes were CNFC 10438, CNFP 10120, CNFP 10103, and CNFC 10444. Shoot dry weight, number of pods per plant, 100-grain weights and number of seeds per pod was having significant positive association with grain yield. Hence, grain yield of dry bean can be improved with the improvement of these plant traits by adopting appropriate management practices. Soil pH, extractable P and calcium (Ca) saturation were significantly influenced by P treatments. Based on regression equation, optimum pH value in water was 6.6, optimum P in Mehlich 1 extraction solution was 36 mg kg?1 and optimum Ca saturation value was 37% for dry maximum bean yield. 650 $aCrescimento 650 $aFeijão 650 $aPhaseolus Vulgaris 653 $aÍndice de colheita 700 1 $aBALIGAR, V. C. 700 1 $aMOREIRA, A. 700 1 $aPORTES, T. A. 773 $tJournal of Plant Nutrition, London$gv. 33, n. 14, p. 2167-2181, 2010.
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Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA) |
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