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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Roraima.
Data corrente:  21/02/2013
Data da última atualização:  25/02/2013
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  GRIGIO, M. L.; DURIGAN, M. F. B.; CHAGAS, E. A.; VASCONCELOS, L. L; SOUSA, A. de A.; NASCIMENTO, C. R. do.
Afiliação:  MARIA FERNANDA BERLINGIERI DURIGAN, CPAF-RR; EDVAN ALVES CHAGAS, CPAF-RR.
Título:  Determinação do ponto de colheita de camu-camu (myrciaria dúbia (H.B.K.) McVaugh).
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: SBF, 2012.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Caçari.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/76964/1/Luiza-1-Ponto-de-colheita-do-camu-camu.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Roraima (CPAF-RR)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-RR13688 - 1UPCAA - PPS2012.119S2012.119
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Algodão; Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  24/03/2022
Data da última atualização:  24/03/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  ROCHA, A. C.; ALVES, F. G. da S.; SALLES, H. O.; POMPEU, R. C. F. F.; LUDKE, J. V.; SEVERINO, L. S.; CÂNDIDO, M. J. D.
Afiliação:  AMANDA CARDOSO ROCHA, Universidade Federal do Ceará (UFC) - Fortaleza, CE, Brazil; FRANCISCO GLEYSON DA SILVEIRA ALVES, Universidade Federal do Ceará (UFC) - Fortaleza, CE, Brazil; HEVILA OLIVEIRA SALLES FIGUEIREDO, CNPC; ROBERTO CLAUDIO FERNANDES F POMPEU, CNPC; JORGE VITOR LUDKE, CNPSA; LIV SOARES SEVERINO, CNPA; MAGNO JOSÉ DUARTE CÂNDIDO, Universidade Federal do Ceará (UFC) - Fortaleza, CE, Brazil.
Título:  The industrial process of solvent extraction of castor oil reduces the toxicity of the meal.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Industrial Crops and Products, v. 181, 114800, Jul. 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2022.114800
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Castor (Ricinus communis L.) oil is an important raw material for the chemical industry. The industrial process of castor oil extraction exposes the material to chemical, thermal, and mechanical treatments that influence the properties of the proteins in the meal. This study tested the hypothesis that the regular industrial process of castor oil extraction with solvent changes properties of the meal like the profile of proteins, the nematicide efficiency, and its toxicity. The changes made by the process of oil extraction create opportunities for adding value to this by-product. Samples of castor cake and meal were collected along the process of oil extraction under the regular operation of an industry. The samples were analyzed for chemical composition, hemagglutination activity, nematicide efficiency, and toxicity for feeding broilers and sheep. It was found that the step of solvent evaporation is responsible for the most relevant modifications in the meal, with significant changes in the protein profile, loss of hemagglutination capacity, and reduction of toxicity and nematicide efficiency. The castor meal produced just after the solvent evaporation has the toxicity reduced to a level that was tolerable to be used in the ration of small ruminants without detectable loss of performance or clinical signs of intoxication. The castor meal was toxic for broilers. The nematicide capacity of castor meal against larvae of Haemonchus contortus is reduced after the step o... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Farelo de mamona; Óleo de mamona.
Thesagro:  Haemonchus Contortus; Ricinus Communis.
Thesaurus NAL:  Anthelmintics; Castor bean meal; Castor oil; Ricin; Ruminants.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPA28887 - 1UPCAP - DD
CNPC40076 - 1UPCAP - DD
CNPSA22300 - 1UPCAP - DD
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