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1. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | FARINATTI, L. H. E.; POLI, C. H. E. C.; CELLA JÚNIOR, A.; VERAS, M.; BICA, G. Avaliação econômica de pastagem de azevém recebendo ou não suplementação protéica ou energética com ovinos. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 40., 2003, Santa Maria, RS. Otimizando a produção animal: anais. Santa Maria: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2003. 5 f. 1 CD ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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5. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CARVALHO, P. C. de F.; TRINDADE, J. K. da; MEZZALIRA, J. C.; POLI, C. H. E. C.; NABINGER, C.; GENRO, T. C. M.; GONDA, H. L. Do bocado ao pastoreio de precisão: compreendendo a interface planta-animal para explorar a multi-funcionalidade das pastagens. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 38, p. 109-122, jul. 2009. Suplemento especial. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul. |
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6. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | VARELLA, A. C.; SILVA, V. P.; SOARES, A. B.; MORAES, A.; MORAIS, H.; MORAES, B. P.; POLI, C. H. E. C. Avaliação de espécies forrageiras nativas e exóticas de verão para sistemas silvipastoris no Sul do Brasil. In: REUNIÓN DEL GRUPO TÉCNICO EN FORRAJERAS DEL CONO SUR, 22., 2008, Minas. Bioma campos: innovando para mantener su sustentabilidad y competitividad: memórias. Minas: INIA, 2008. p. 263. Grupo Campos. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul. |
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7. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | FARINATTI, L. H. E.; ROCHA, M. G.; POLI, C. H. E. C.; PIRES, C. C.; BICA, G. S.; FRESCURA, R.; VERAS, M. M.; SCHWARTZ, F. Efeito do suplemento energetico ou proteico no comportamento ingestivo de cordeiras desmamadas em pastagem de azevem. In: REUNIAO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 38., 2001, Piracicaba. Anais... Piracicaba: FEALQ, 2001. p.308-309. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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8. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CARVALHO, P. C. de F.; SILVEIRA, E. O.; PONTES, L. S.; POLI, C. H. E. C.; SOARES, A. B.; RIBEIRO FILHO, H. M. M. The effects of sward surfage height on sheep grazing activities. In: INTERNATIONAL GRASSLAND CONGRESS, 19., 2001, São Pedro, SP. Grassland ecosystems: an outlook into the 21st century: proceedings. Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Zootecnia; Piracicaba: FEALQ, 2001. p. 299-300. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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9. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | TONTINI, J. F.; POLI, C. H. E. C.; HAMPELA, V. da S.; FAJARDO, N. M.; MARTINS, A. A.; MINHO, A. P.; MUIR, J. P. Dispersal and concentration of sheep gastrointestinal nematode larvae on tropical pastures. Small Ruminant Research, v. 174, p. 62-68, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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10. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | POLI, C. H. E. C.; MONTEIRO, A. L. G.; BARROS, C. S. de; MORAES, A. de; FERNANDES, M. A. M.; PIAZZETTA, H. v. L. Produção de ovinos de corte em quatro sistemas de produção. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 37, n. 4, p. 666-673, abr., 2008. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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11. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | FERNANDES, S. R.; AZEVEDO, E. B. de; POLI, C. H. E. C.; DAVID, D. B. de; LOPES, G. F.; MARX, F. R.; ACKER, M. C. Perfil metabólico de ovinos alimentados com níveis de oferta de azevém. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 45., 2008, Lavras. Biotecnologia e sustentabilidade: anais. Brasília, DF: SBZ; Lavras: UFLA, 2008. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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12. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BARROS, C. R. de; MONTEIRO, A. L. G.; POLI, C. H. E. C.; FERNANDES, M. A. M.; ALMEIDA, R. de A.; FERNANDES, S. R. Resultado econômico da produção de ovinos para carne em pasto de azevém e confinamento. Acta Scientiarum. Animal Sciences Maringá, v. 31, n. 1, p. 77-85, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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13. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | FERNANDES, M. A. M.; MONTEIRO, A. L. G.; POLI, C. H. E. C.; BARROS, C. S. de; PRADO, O. R.; SALGADO, J. A. Composição tecidual e perfil de ácidos graxos do lombo de cordeiros terminados em pasto com níveis de suplementação concentrada. Ciência Rural, Santa Maria, v. 39, n. 8, p. 2485-2490, nov. 2009. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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14. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | RIBEIRO, T. M. D.; MONTEIRO, A. L. G.; POLI, C. H. E. C.; SILVA, A. L. P.; BARROS, C. S. de. Características da pastagem de azevém e produtividade de cordeiros em pastejo. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 38, n. 3, p. 580-587, mar., 2009. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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15. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | FERNANDES, M. A. M.; MONTEIRO, A. L. G.; POLI, C. H. E. C.; BARROS, C. S. de; PRADO, O. R.; NATEL, A. S. Características do lombo e cortes da carcaça de cordeiros Suffolk terminados em pasto e confinamento. Boletim de Indústria Animal, Nova Odessa, v. 65, n. 2, p. 107-113, abr./jun. 2008. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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16. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | POLI, C. H. E. C.; MONTEIRO, A. L. G.; DEVINCENZI, T.; ALBUQUERQUE, F. H. M. A. R. de; MOTTA, J. H. da; BORGES, L. I.; MUIR, J. P. Management Strategies for Lamb Production on Pasture-Based Systems in Subtropical Regions: A Review. Frontiers in Veterinary Science, v. 7, article 543, Sept. 2020. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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17. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PEGORARO, E. J.; POLI, C. H. E. C.; CARVALHO, P. C. de F.; GOMES, M. J. T. de M.; FISCHER, V. Manejo da pastagem de azevém, contaminação larval no pasto e infecção parasitária em ovinos. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 43, n. 10, p. 1397-1403, out. 2008. Título em inglês: Italian ryegrass management, pasture larval contamination and parasitic infection in sheep. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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18. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CARVALHO, P. C. de F.; PONTES, L. S.; SILVEIRA, E. O.; POLI, C. H. E. C.; NABINGERT, C.; PEREIRA NETO, O. A.; MARASCING, G. E. Sheep performance in Italian ryegrass swards at contrasting sward heights. In: INTERNATIONAL GRASSLAND CONGRESS, 19., 2001, São Pedro, SP. Grassland ecosystems: an outlook into the 21st century: proceedings. Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Zootecnia; Piracicaba: FEALQ, 2001. p. 845-846. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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19. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BARROS, C. S. de; MONTEIRO, A. L. G.; POLI, C. H. E. C.; DITTRICH, J. R.; CANZIANI, J. R. F.; FERNANDES, M. A. M. Rentabilidade da produção de ovinos de corte em pastagem e em confinamento. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 38, n. 11, p. 2270-2279, nov., 2009. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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20. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | AITA, M. F.; FISCHER, V.; POLI, C. H. E. C.; OSÓRIO, M. T. M.; SILVEIRA, I. D. B. da; SELBOT, M. B.; MONTANO, D. B.; LOSEKANN, P. B. Relação entre o escore de comportamento materno e as características fisiológicas de ovelhas. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 41, n. 4, p. 1035-1043, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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Registros recuperados : 26 | |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sul. Para informações adicionais entre em contato com cppsul.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sul. |
Data corrente: |
26/08/2021 |
Data da última atualização: |
26/08/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
HAMPEL, V. S.; POLI, C. H. E. C.; JOY, M.; TONTINI, J. F.; DEVINCENZI, T.; PARDOS, J. R. B.; MACEDO, R. E. F.; NALERIO, E. S.; SACCOL, A. G. F.; RODRIGUES, E.; MANFROI, V.; FAJARDO, N. M. |
Afiliação: |
V. S. HAMPEL, UFRGS; C. H. E. C. POLI, UFRGS; M. JOY, CITA; J. F. TONTINI, UFRGS; T. DEVINCENZI, UFRGS; J. R. B. PARDOS, CITA; R. E. F. MACEDO, PUC-PR; ELEN SILVEIRA NALERIO, CPPSUL; A. G. F. SACCOL, UFSM; E. RODRIGUES, UFRGS; V. MANFROI, UFRGS; N. M. FAJARDO, UFRGS. |
Título: |
Tropical grass and legume pastures may alter lamb meat physical and chemical characteristics. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Tropical Animal Health and Production, v. 53, n. 4, p. 1-10, Sept. 2021. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Artigo 427. |
Conteúdo: |
The present study assessed the influence of the type of the tropical pastures on lamb body weight (BW) gain and meat quality. Fifty-four lambs were allocated to three grazing pastures: (1) AG ? Aruana grass (Panicum maximum cv. IZ-5); (2) PP ? pigeon pea legume (Cajanus cajan cv. Anão); and (3) CS ? contiguous swards, half of the paddock with AG and half with PP. After 92 days of grazing, the lambs were slaughtered. Carcasses were evaluated and the longissimus muscle was collected to determine color, lipid profile, tocopherol concentrations, and lipid oxidation. Although the pastures present differences in the characteristics of nutritional quality, the animals did not show difference in BW gain. The results show that all forage presented similar concentration of alpha-tocopherol (137 ± 14.37 mg kg− 1 of fresh matter), whereas total and condensed tannin contents were greater in PP, intermediate in CS, and the lowest in AG treatment (P = 0.0001). Meat α-tocopherol content was similar among treatments (P = 0.1392), with an average concentration close to the optimal level to reduce the meat oxidation. Meat from AG treatment had 45 and 25% lower n-6/n-3 ratio than meat from PP and CS treatments, respectively. The legume increases the unsaturated fatty acids and the grass can reduce the n6/n3 ratio. The level of condensed tannin concentration did show to have important effect on meat characteristics. Both tropical pastures studied can provide a high amount of alpha-tocopherol, generating a great potential to increase the concentration of this antioxidant in lamb?s meat. Keywords Fatty acids · Grazing · Green panic · Pigeon pea · Tannin · Tocopherol MenosThe present study assessed the influence of the type of the tropical pastures on lamb body weight (BW) gain and meat quality. Fifty-four lambs were allocated to three grazing pastures: (1) AG ? Aruana grass (Panicum maximum cv. IZ-5); (2) PP ? pigeon pea legume (Cajanus cajan cv. Anão); and (3) CS ? contiguous swards, half of the paddock with AG and half with PP. After 92 days of grazing, the lambs were slaughtered. Carcasses were evaluated and the longissimus muscle was collected to determine color, lipid profile, tocopherol concentrations, and lipid oxidation. Although the pastures present differences in the characteristics of nutritional quality, the animals did not show difference in BW gain. The results show that all forage presented similar concentration of alpha-tocopherol (137 ± 14.37 mg kg− 1 of fresh matter), whereas total and condensed tannin contents were greater in PP, intermediate in CS, and the lowest in AG treatment (P = 0.0001). Meat α-tocopherol content was similar among treatments (P = 0.1392), with an average concentration close to the optimal level to reduce the meat oxidation. Meat from AG treatment had 45 and 25% lower n-6/n-3 ratio than meat from PP and CS treatments, respectively. The legume increases the unsaturated fatty acids and the grass can reduce the n6/n3 ratio. The level of condensed tannin concentration did show to have important effect on meat characteristics. Both tropical pastures studied can provide a high amount of alpha-toc... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Ácido Graxo; Cajanus Cajan; Capim Colonião; Guandu; Panicum Maximum; Pastagem; Tanino; Tocoferol. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02688naa a2200361 a 4500 001 2133888 005 2021-08-26 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aHAMPEL, V. S. 245 $aTropical grass and legume pastures may alter lamb meat physical and chemical characteristics.$h[electronic resource] 260 $c2021 500 $aArtigo 427. 520 $aThe present study assessed the influence of the type of the tropical pastures on lamb body weight (BW) gain and meat quality. Fifty-four lambs were allocated to three grazing pastures: (1) AG ? Aruana grass (Panicum maximum cv. IZ-5); (2) PP ? pigeon pea legume (Cajanus cajan cv. Anão); and (3) CS ? contiguous swards, half of the paddock with AG and half with PP. After 92 days of grazing, the lambs were slaughtered. Carcasses were evaluated and the longissimus muscle was collected to determine color, lipid profile, tocopherol concentrations, and lipid oxidation. Although the pastures present differences in the characteristics of nutritional quality, the animals did not show difference in BW gain. The results show that all forage presented similar concentration of alpha-tocopherol (137 ± 14.37 mg kg− 1 of fresh matter), whereas total and condensed tannin contents were greater in PP, intermediate in CS, and the lowest in AG treatment (P = 0.0001). Meat α-tocopherol content was similar among treatments (P = 0.1392), with an average concentration close to the optimal level to reduce the meat oxidation. Meat from AG treatment had 45 and 25% lower n-6/n-3 ratio than meat from PP and CS treatments, respectively. The legume increases the unsaturated fatty acids and the grass can reduce the n6/n3 ratio. The level of condensed tannin concentration did show to have important effect on meat characteristics. Both tropical pastures studied can provide a high amount of alpha-tocopherol, generating a great potential to increase the concentration of this antioxidant in lamb?s meat. Keywords Fatty acids · Grazing · Green panic · Pigeon pea · Tannin · Tocopherol 650 $aÁcido Graxo 650 $aCajanus Cajan 650 $aCapim Colonião 650 $aGuandu 650 $aPanicum Maximum 650 $aPastagem 650 $aTanino 650 $aTocoferol 700 1 $aPOLI, C. H. E. C. 700 1 $aJOY, M. 700 1 $aTONTINI, J. F. 700 1 $aDEVINCENZI, T. 700 1 $aPARDOS, J. R. B. 700 1 $aMACEDO, R. E. F. 700 1 $aNALERIO, E. S. 700 1 $aSACCOL, A. G. F. 700 1 $aRODRIGUES, E. 700 1 $aMANFROI, V. 700 1 $aFAJARDO, N. M. 773 $tTropical Animal Health and Production$gv. 53, n. 4, p. 1-10, Sept. 2021.
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