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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  01/04/2020
Data da última atualização:  08/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  TIMM, T. G.; LIMA, G. G. de; MATOS, M.; MAGALHAES, W. L. E.; TAVARES, L. B. B. T.; HELM, C. V.
Afiliação:  THAYNÃ GONÇALVES TIMM, Universidade Regional de Blumenau; GABRIEL GOETTEN DE LIMA, PIPE - UFPR; MAILSON MATOS, PIPE - UFPR; WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF; LORENA BENATHAR BALLOD TAVARES, Universidade Regional de Blumenau; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF.
Título:  Nanosuspension of pinhão seed coat development for a new high-functional cereal bar.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Processing and Preservation, v. 44, n. 6, e14464, June 2020. 10 p.
DOI:  https://doi.org/10.1111/jfpp.14464
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract The seeds from Araucaria angustifolia?commonly named as pinhão?are important culturally, and viable regional food from Brazil. Although now considered an endangered species, methods to increase the awareness of this tree have been called upon attention. In light upon increasing such awareness, we utilized the seed coats of pinhão, which is considered a residue and discarded, in the development of cereal bars. Although the raw seed coats have a very high astringent flavor and impair the sensory taste; if considered as a nanoformulation, this strong astringent flavor is masked. Therefore, studies were also carried out with an experimental design to understand the effect of nanosuspension as a binding agent. In addition to physicochemical and nutritional characteristics performed, the results propose that nanosuspension of pinhão seed coats can be a potential ingredient for functional cereal bars due to high fiber content, proteins, and phenolic compounds. Practical applications Nanosuspension of pinhão seed coats masks the astringent flavor of the raw seed coat, while also able to present high fiber content and is very resistant as cereal bar due to nanocellulose. Cereal bars also present good acceptability index and high values of proteins, with presence of phenolics compounds extracted from the seed coat.
Palavras-Chave:  Barra de cereais; Cereal bar; Desfibrilação mecânica; Mechanical desfibrillation; Nanosuspensão; Nanosuspension.
Thesagro:  Alimento; Casca; Pinhão.
Thesaurus Nal:  Seed coat.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF57284 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pantanal.
Data corrente:  05/06/2012
Data da última atualização:  25/02/2013
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  BARRETO, B.; FELIX, G. A. F; PAZ, I. C. de L. A.; PIOVEZAN, U.; NÄÄS, I. de A.; GARCIA, R. G.; MIRANDA, G. A.; MOI, M.
Afiliação:  BRUNA BARRETO, FCA-UFGD; GISELE APARECIDA FELIX, EVZ-UFG; IBIARA CORREIA DE LIMA ALMEIDA PAZ, FCA-UFGD; UBIRATAN PIOVEZAN, CPAP; IRENILZA DE ALENCAR NÄÄS, FCA/UFGD; RODRIGO GARÓFALLO GARCIA, FCA/UFGD; GUILHERME ARAGÃO MIRANDA, FCA/UFGD; MIRANDA MOI, FCA/UFGD.
Título:  Uso do método AHP para avaliar o comportamento alimentar das capivaras (Hydrochoerus hydrochaeris linnaeus, 1766) em áreas agrícolas.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 22., 2012, Cuiabá. A importância da zootecnia para a segurança alimentar. Cuiaba: UFMT, 2012.
Idioma:  Português
Thesagro:  Segurança Alimentar.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pantanal (CPAP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAP58387 - 1UPCSP - PPSP1758617586
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