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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoREIS, C. M. F.; VILAS BOAS, E. V. de B.; BOARI, C. A.; PICCOLI, R. H. Qualidade e vida de prateleira de banana 'Prata' minimamente processada. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 28, n. 3, p. 696-702, maio/jun. 2004.

Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.

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2.Imagem marcado/desmarcadoFERNANDES, A. F.; PEREIRA, J.; PICCOLI, R. H.; BATISTA, L. R. Avaliação microbiológica e de vida de prateleira de pães integrais elaborados com farinha de casca de batata. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 21.; SEMINÁRIO LATINO AMERICANO E DO CARIBE DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 15., 2008, Belo Horizonte. Ciência e inovação para o desenvolvimento sustentável. Belo Horizonte: SBCTA, 2008. 4 p. CD-0207 2313_2.doc

Biblioteca(s): Embrapa Trigo.

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3.Imagem marcado/desmarcadoALVES, J. A.; VILAS BOAS, E. de B.; SOUZA, E. C. de; VILAS BOAS, B. M.; PICCOLI, R. H. Vida útil de produto minimamente processado composto por abóbora, cenoura, chuchu e mandioquinha-salsa. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 34, n. 1, p. 182-189, jan./fev. 2010.

Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.

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4.Imagem marcado/desmarcadoNUNES, E. E.; VILAS BOAS, E. V. de B.; PICCOLI, R. H.; XISTO, A. L. R. P.; VILAS BOAS, B. M. Efeito de diferentes temperaturas na qualidade de mandioquinha-salsa minimamente processada. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 28, n. 3, p. 311-315, jul./set. 2010.

Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.

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5.Imagem marcado/desmarcadoSCATOLINO, M. V.; DIAS, M. C.; SILVA, D. W.; BUFALINO, L.; MARTINS, M. A.; PICCOLI, R. H.; TONOLI, G. H. D.; LONDERO, A. A.; OENNING NETO, V.; MENDES, L. M. Tannin-stabilized silver nanoparticles and citric acid added associated to cellulose nanofibrils: effect on film antimicrobial properties. SN Applied Science, n. 1, art. 1243, 2019 Published online: 20 September 2019.

Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.

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6.Imagem marcado/desmarcadoSALIMENA, A. P. S.; LANGE, C. C.; CAMUSSONE, C.; SIGNORINI, M.; CALVINHO, L. F.; BRITO, M. A. V. P. e; BORGES, C. A. V.; GUIMARAES, A. S.; RIBEIRO, J. B.; MENDONCA, L. C.; PICCOLI, R. H. Genotypic and phenotypic detection of capsular polysaccharide and biofilm formation in Staphylococcus aureus isolated from bovine milk collected from Brazilian dairy farms. Veterinary Research Communications, v. 40, n. 3, p. 97-106, 2016.

Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.

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7.Imagem marcado/desmarcadoSALIMENA, A. P. S.; LANGE, C. C.; CAMUSSONE, C.; SIGNORINO, M.; CALVINHO, L. F.; BRITO, M. A. V. P. e; BORGES, C. A. V.; GUIMARAES, A. S.; RIBEIRO, J. B.; MENDONCA, L. C.; PICCOLI, R. H. Genotypic and phenotypic detection of capsular polysaccharide and biofilm formation in Staphylococcus aureus isolated from bovine milk collected from Brazilian dairy farms. Veterinary Research Communications, v. 40, n. 3/4, p. 97-106, 2016. 10 p.

Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.

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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Gado de Leite. Para informações adicionais entre em contato com cnpgl.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  10/02/2017
Data da última atualização:  30/01/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  SALIMENA, A. P. S.; LANGE, C. C.; CAMUSSONE, C.; SIGNORINI, M.; CALVINHO, L. F.; BRITO, M. A. V. P. e; BORGES, C. A. V.; GUIMARAES, A. S.; RIBEIRO, J. B.; MENDONCA, L. C.; PICCOLI, R. H.
Afiliação:  Alessandra P. S. Salimena, UFLA; CARLA CHRISTINE LANGE, CNPGL; Cecilia Camussone, INTA; Marcelo Signorini, INTA; Luis F. Calvinho, INTA; MARIA APARECIDA V PAIVA E BRITO, CNPGL; CRISTIANO AMANCIO VIEIRA BORGES, CNPGL; ALESSANDRO DE SA GUIMARAES, CNPGL; JOAO BATISTA RIBEIRO, CNPGL; LETICIA CALDAS MENDONCA, CNPGL; Roberta H. Piccoli, UFLA.
Título:  Genotypic and phenotypic detection of capsular polysaccharide and biofilm formation in Staphylococcus aureus isolated from bovine milk collected from Brazilian dairy farms.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Veterinary Research Communications, v. 40, n. 3, p. 97-106, 2016.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract Staphylococcus aureus is a pathogen that frequently causes mastitis in bovine herds worldwide. This pathogen produces several virulence factors, including cell-associated adhesins, toxic and cytolytic exoproteins, and capsular polysaccharides. The aim of the present study was to test for the presence of genes involved in capsular polysaccharide production and biofilm formation in S. aureus isolated from bovine mastitis samples collected from 119 dairy herds located in three different Brazilian regions, as well as to assay the production of capsular polysaccharides and biofilm, in vitro. The detection of the cap, icaAD, and bap genes was performed using PCR. The detection and quantification of capsular polysaccharide production was performed using ELISA assays. The ability of the isolates to form a biofilm was examined using the polystyrene surface of microtiter plates. All 159 S. aureus isolates investigated harboured the cap gene: 80 % carried the cap5 gene and 20 % carried the cap8 gene. Sixty-nine percent of the isolates expressed capsular polysaccharide (CP) in vitro, 58 % expressed CP5 and 11 % expressed CP8. All of the isolates harboured the icaA and icaD genes, and 95.6 % of the isolates carried the bap gene. Of the 159 isolates analysed, 97.5 % were biofilm producers. A significant association between the capsular genotype and phenotype and the amount of biofilm formation was detected: cap5/CP5 isolates tended to form more biofilm and to produce a thinner CP... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Adhesin; Bap; Cap; Capsule; IcaAD.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGL23200 - 1UPCAP - DD
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