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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  04/05/2021
Data da última atualização:  10/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VALLE, S. F. do; GIROTO, A. S.; REIS, H. P. G.; GUIMARÃES, G. G. F.; RIBEIRO, C.
Afiliação:  CAUE RIBEIRO DE OLIVEIRA, CNPDIA.
Título:  Synergy of phosphate-controlled release and sulfur oxidation in novel polysulfide composites for sustainable fertilization.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Journal of Agricultural and Food Chemistry, v. 69, 2021.
Páginas:  2392−2402
DOI:  https://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.0c07333
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The development of smart and eco-friendly fertilizers is pivotal to guarantee food security sustainably. Phosphate rock and struvite are promising alternatives for P fertilization; nevertheless, the solubility of these sources is a challenge for consistent use efficiency. Here, we propose using a polysulfide obtained via inverse vulcanization as a novel controlled-release fertilizer matrix in a system containing either Bayovar rock (Bay) or struvite (Str). The polysul ́ fide provides S for plants after being biologically oxidized to sulfate in soil, generating local acidity for P solubilization. After 15 days of soil incubation, the composites with 75 wt % Str and 75 wt % Bay achieved, respectively, 3 and 2 times the S oxidation from the elemental sulfur reference. Results indicated that P content stimulates the soil microorganismsʼ activity for S oxidation. The matrix had a physical role in improving Bay dissolution and regulating the rapid release from Str. Moreover, the available P in soil was 25−30 mg/dm3 for Bay composites, while for pure Bay, it was 9 mg/dm3 .
Palavras-Chave:  Fertilizer; Inverse vulcanization; Polysulfide; Struvite.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA17767 - 1UPCAP - DDPROCI.21/292021/29
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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  19/02/2010
Data da última atualização:  08/04/2010
Tipo da produção científica:  Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento
Autoria:  FARINAS, C. S.; SANTOS, R. R. M. dos; BERTUCCI NETO, V.; PESSOA, J. D. C.
Afiliação:  CRISTIANE SANCHEZ FARINAS, CNPDIA; VICTOR BERTUCCI NETO, CNPDIA.
Título:  Aproveitamento do caroço do açaí como substrato para a produção de enzimas por fermentação em estado sólido.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação Agropecuária, 2009.
Páginas:  15 p.
Série:  (Embrapa Instrumentação Agropecuária. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 30).
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Açaí - Caroço; Enzimas - Produção.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CNPDIA-2010/12625/1/BPD30-2009.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA12625 - 1UMTFL - PPPROCI-09.003982009.00398
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