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143. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CRESTANA, S.; PESSOA, J. D. C.; TORRE-NETO, A.; VAZ, C. M. P.; CALHEIROS, R. Uso da tomografia de dupla energia para medir, simultaneamente, densidade e umidade de um meio poroso expansivo. In: ENCONTRO SOBRE ESCOAMENTO EM MEIOS POROSOS-ENEMP, 19., out. 1991, Campinas, SP. Programacao e resumos... Campinas: UNICAMP, 1991. p.P2. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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145. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PAIVA, A. S. de; PESSOA, J. D. C.; CALBO, A. G.; CARNEIRO, M. C. M.; ALBINO, A. L. S. Effect of the dimension of mechanical injury on the respiration of tomatoes. Acta Horticulturae, The Hague, v. 2, n. 934, p. 1255-1260, 2012. Ediçao dos Proceedings of the XXVIII international horticultural congress on science and horticulture for people; proceedings of the international symposium on postharvest technology in the global market - IHC, Lisbon, 2010. Editors M.I. Cantwell, D.P.F. Almeida. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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148. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CALBO, A. G.; TORRE NETO, A.; PESSOA, J. D. C.; FERREIRA, M. D.; LUENGO, R. de F.; MAROUELLI, W. A. Biofísica de sistemas para determinação do estado da água no solo, planta e clima: aplicações frente ao cenário de aquecimento global. In: SIMPÓSIO SOBRE INOVAÇÃO E CRIATIVIDADE CIENTÍFICA NA EMBRAPA, I., 2008, Brasília, DF. Resumos... Brasília, DF: Embrapa, 2008. Disponível em: . Acesso em: 09 fev. 2009. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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149. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ITO, E. N.; MARCONCINI, J. M.; PESSOA, J. D. C.; RIOS, C. T.; MATTOSO, L. H. C.; HAGE JUNIOR, E. Caracterização de compósitos de poliolefinas recicladas com fibras de açaí. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE POLÍMEROS, 9., 2007, Campina Grande. Anais... [São Carlos: ABPol, 2007.]. não paginado. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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151. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MORENO, R. M. B.; FERREIRA, M.; PESSOA, J. D. C.; CONFORTO, E. C.; GONÇALVES, P. S.; MATTOSO, L. H. C. Caracterização da borracha natural de clones de Hevea brasiliensis da região de Votuporanga/SP. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA E CIÊNCIA DOS MATERIAIS - CBECiMat, 14., 2000, São Pedro. Anais... São Carlos: UFSCar-DEMA, 2000. p. 52601-52612. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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155. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | KOIZIMI, L. S.; TREVELIN, C. L.; PESSOA, J. D. C.; CUNHA JUNIOR, C. L.; TEIXEIRA, H. de A. G. Quantification of soluble solids in reconstituted açaí (euterpe oleracea Mart.) pulp using near-infrared spectroscopy. International Journal of Food Science & Tecnology, [S. l.], v. 48, n. 12, p. 2514-2520, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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160. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CONFORTO, E. de C.; CAVALCANTE, J. R.; PESSOA, J. D. C.; MORENO, R. M. B.; MATTOSO, L. H. C. Variação sazonal das trocas gasosas, turgescência relativa do tronco e produtividade em dois cultivares de seringueira em Votuporanga, SP, Brasil. Acta bot. bras., v.19, n.4, p.733-740, 2005. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
27/03/2009 |
Data da última atualização: |
22/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
Internacional - A |
Autoria: |
MARTINS, M. A.; PESSOA, J. D. C.; GONÇALVES, P. S.; SOUZA, F. I.; MATTOSO, L. H. C. |
Afiliação: |
MARIA ALICE MARTINS, CNPDIA; JOSE DALTON CRUZ PESSOA, CNPDIA; Paulo S. Gonçalves, IAC; FERNANDA ILKIU BORGES DE SOUZA, CPATU; LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA. |
Título: |
Thermal and mechanical properties of the açai fiber/natural rubber composites. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Materials Science, v. 43, n. 19, p. 6531-6538, Oct. 2008. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The açaí fruit industrial processing produces a large amount of waste, mainly seeds and fibers, which is a serious environmental and public health problem. The objective of this work was to use these fibers to obtain composites with natural rubber from different clones. The effect of the addition of açaí fibers and the type of clone were investigated using thermogravimetric analysis (TGA) under inert and oxidative atmospheres, differential scanning calorimetry (DSC), water sorption, and mechanical properties. The açaí fibers exhibited a thermal behavior comparable to other natural fibers industrially used in polymeric composites. The addition of the fibers did not influence the thermal stability of the composites. There was no significant effect of the type of clone and the addition of the fiber on the glass transition temperature, which was approximately -59 °C for all samples. Water sorption behavior of the compounds and of the composites was similar to that of the other materials with natural rubber that are reported in the literature. The promising performance of the composites with açaí fibers opens a new area of use for such fibers. |
Palavras-Chave: |
Brasil; Pará. |
Thesagro: |
Euterpe Oleracea; Palmeira Oleaginosa; Propriedade Físico-Química; Valor Nutritivo. |
Thesaurus NAL: |
Amazonia. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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