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81. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ANGELO, P. C. da S.; ARIYOSHI, C.; CAIXETA, E. T.; PEREIRA, L. F. P.; RIBAS, A. F.; SERA, G. H. Variabilidade no domínio LRR de peptídeos codificados em "clusters" homólogos ao SH3 em diferentes genomas de Coffea. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 10., 2019, Vitória, ES. Pesquisa, inovação e sustentabilidade dos cafés do Brasil. Brasília, DF: Embrapa Café, 2019. Título em inglês: LRR domain variability for peptides encoded in gene clusters homologous to the SH3 in different Coffea genomes. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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82. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BESPALHOK FILHO, J. C.; KOBAYASHI, A. K.; PEREIRA, L. F. P.; HISSANO, Z.; VIEIRA, L. G. E. In vitro adventitious shoot regeneration from sweet orange using thin epicotyl sections. Crop Breeding and Applied Biotechnology, Londrina, v.1, n.1, p.27-34, 2001. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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83. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CINTRA, L. A.; SOUZA, T. B. de; PARTEKA, L. M.; BARRETO, L. M.; PEREIRA, L. F. P.; GAETA, M. L.; GUYOT, R.; VANZELA, A. L. L. An 82 bp tandem repeat family typical of 3' non-coding end of Gypsy/TAT LTR retrotransposons is conserved in Coffea spp. pericentromeres. Genome, v.65, n. 3, p. 137-181, 2021. Date of Electronic Publication: 2021 Nov 02. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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84. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SCHOLZ, M. B. dos S.; KITZBERGER, C. S. G.; PEREIRA, L. F. P.; DAVRIEUX, F.; POT, D.; CHARMETANT, P.; LEROY, T. Application of near infrared spectroscopy for green coffee biochemical phenotyping. Journal of Near Infrared Spectroscopy, v. 22, n. 6, p. 411-421, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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86. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | DOMINGUES, D. S.; MEDA, A. R.; SANTOS, T. B.; VESPERO, E. B.; SITTA, R. B.; PEREIRA, L. F. P.; VIEIRA, L. G. E. Coffea nutriome: minding the gap among genomics, biotechnology and fertilization practices. In.: CONGRESSO BRASILEIRO DE GENÉTICA, 56., 2010, Guarujá. Biblioteca(s): Embrapa Café; Embrapa Unidades Centrais. |
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87. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | KOBAYASHI, A. K.; VIEIRA, L. G. E.; BESPALHOK FILHO, J. C.; LEITE JUNIOR, R. P.; PEREIRA, L. F. P.; MOLINARI, H. B. C.; MARQUES, V. V. Enhanced resistance to citrus canker in transgenic sweet orange expressing the sarcotoxin IA gene. European Journal of Plant Pathology, v. 149, n. 4, p. 865-873, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia; Embrapa Café. |
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88. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | GARRETT, R.; SCHMIDT, E. M.; PEREIRA, L. F. P.; KITZBERGER, C. S. G.; SCHOLZ, M. B. S.; EBERLIN, M. N.; REZENDE, C. M. Discrimination of arabica coffee cultivars by electrospray ionization fourier transform ion cyclotron resonance mass spectrometry and chemometrics. LWT - Food Science and Technology, v. 50, n. 2, p. 496-502, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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89. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | IVAMOTO, S. T.; POT, D.; CHARMETANT, P.; MARRACCINI, P.; FERREIRA, L. P.; DOMINGUES, D. S.; VIEIRA, L. G. E.; PEREIRA, L. F. P. Diterpenes in Coffea arabica: biochemical aspects and transcriptional analysis of candidate cyps involved in cafestol and kahweol biosynthesis. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEE SCIENCE, 24., 2012, Costa Rica. Programme & abstracts. [S.l.]: Association for Science and Information on Coffee, 2012. p. 216 Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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90. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | KITZBERGER, C. S. G.; SCHOLZ, M. B. dos S.; PEREIRA, L. F. P.; VIEIRA, L. G. E.; SERA, T.; SILVA, J. B. G. D.; BENASSI, M. de T. Diterpenes in green and roasted coffee of Coffea arabica cultivars growing in the same edapho-climatic conditions. Journal of Food Composition and Analysis, v. 30, n. 1, P. 52-57, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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91. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVA, C. R. M. da; LOPES, F. R.; CARARETO, C. M. A.; VANZELA, A. L. L.; DOMINGUES, D. S.; PEREIRA, L. F. P. Distribuição de elementos transponíveis em cromossomos de coffea arabica In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 7., 2011, Araxá. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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92. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CAMPOS, M. K. F. de; CARVALHO, K. de; SOUZA, F. S. de; MARUR, C. J.; PEREIRA, L. F. P.; BESPALHOK FILHO, J. C.; VIEIRA, L. G. E. Drought tolerance and antioxidant enzymatic activity in transgenic 'Swingle' citrumelo plants over-accumulating proline. Environmental and Experimental Botany, v.72, n. 2, p. 242-250, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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93. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SANTOS, T. B. dos; SILVA, J. C.; SOARES, J. D. M.; BABA, V. Y.; PEREIRA, L. F. P.; VIEIRA, L. G. E.; DOMINGUES, D. S. Expressão gênica em larga escala de raizes de Coffea arabica L. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 9., 2015, Curitiba. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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94. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SANTOS, T. B. dos; BUDZINSKI, I. G. F.; MARUR, C. J.; PETKOWICZ, C. L. O.; PEREIRA, L. F. P.; VIEIRA, L. G. E. Expression of three galactinol synthase isoforms in Coffea arabica L. and accumulation of raffinose and stachyose in response to abiotic stresses. Plant Physiology and Biochemistry, v. 49, n. 4, p. 441-448, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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95. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PAGIATTO, N. F.; IVAMOTO, S. T.; SERA, T.; KITZBERGER, C. S. G.; SCHOLZ, M. B. S.; CHARMETANT, P.; LEROY, T.; DOMINGUES, D.; PEREIRA, L. F. P. Evaluation of kahweol and cafestol levels in Ethiopian Coffea arabica L. accessions grown in Brazil. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEE SCIENCE, 24., 2012, Costa Rica. Programme & abstracts. [S.l.]: Association for Science and Information on Coffee, 2012. p. 217 Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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96. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SANTOS, T. B. dos; BABA, V. Y.; SOARES, J. D. M.; CARVALHO, K. de; BRAGHINI, M. T.; PEREIRA, L. F. P.; DOMINGUES, D. S. Efeito da ferrugem e da supressão de nitrogênio no nível transcricional do gene nitrato redutase (CaNR) em Coffea arabica L. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 8., 2013, Salvador. Sustentabilidade e inclusão Social. Brasília, DF: Embrapa Café, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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97. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | GEROMEL, C.; FERREIRA, L. P.; GUERREIRO, S. M. C.; CAVALARI, A. A.; POT, D.; PEREIRA, L. F. P.; LEROY, T.; VIEIRA, L. G. E.; MAZZAFERA, P.; MARRACCINI, P. Biochemical and genomic analysis of sucrose metabolism during coffee (Coffea arabica) fruit development. Journal of Experimental Botany, v. 57, n. 12, p. 3243-3258, 2006. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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98. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | IVAMOTO, S. T.; POT, D.; FERREIRA, L. P.; ALVES, L. C.; DOMINGUES, D. S.; VIEIRA, L. G. E.; PEREIRA, L. F. P. Análise in silico da expressão gênica de citocromo p450 relacionada ao metabolismo de diterpenos em Coffea. In.: CONGRESSO BRASILEIRO DE GENÉTICA, 56., 2010, Guarujá. Biblioteca(s): Embrapa Café; Embrapa Unidades Centrais. |
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99. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | VIDAL, R.; FERREIRA, L. P.; LANNES, S. D.; VIEIRA, L. G. E.; MONDEGO, J.; CARAZZOLLE, M. F.; PEREIRA, G. A.; POT, D.; PEREIRA, L. F. P. Analise in silico e in vivo da diversidade nucleotidica em Coffea ssp. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 6., 2009, Vitória. Resumos expandidos. Brasília, DF: Embrapa Café. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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100. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SCHOLZ, M. B. dos S.; KITZBERGER, C. S. G.; PAGIATTO, N. F.; PEREIRA, L. F. P.; DAVRIEUX, F.; POT, D.; CHARMETANT, P.; LEROY, T. Chemical composition in wild ethiopian Arabica coffee accessions. Euphytica, v. 209, n. 2 p. 429-438, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
08/01/2024 |
Data da última atualização: |
08/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
CARVALHO, K. de; BESPALHOK FILHO, J. C.; SANTOS, T. B. dos; SOUZA, S. G. H. de; VIEIRA, L. G. E.; PEREIRA, L. F. P.; DOMINGUES, D. S. |
Afiliação: |
KENIA DE CARVALHO, INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ; JOÃO CARLOS BESPALHOK FILHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; TIAGO BENEDITO DOS SANTOS, INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ; SILVIA GRACIELE HÜLSE DE SOUZA, INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ; LUIZ GONZAGA ESTEVES VIEIRA, INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ; LUIZ FILIPE PROTASIO PEREIRA, CNPCa; DOUGLAS SILVA DOMINGUES, INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ. |
Título: |
Nitrogen starvation, salt and heat stress in coffee (coffea arabica L.): identification and validation of new genes for qPCR normalization. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Molecular Biotechnology, v. 53, n. 3, p. 315-325, 2013. |
DOI: |
https://www.doi.org/10.1007/s12033-012-9529-4 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abiotic stresses are among the most important factors that affect food production. One important step to face these environmental challenges is the transcriptional modulation. Quantitative real-time PCR is a rapid, sensitive, and reliable method for the detection of mRNAs and it has become a powerful tool to mitigate plant stress tolerance; however, suitable reference genes are required for data normalization. Reference genes for coffee plants during nitrogen starvation, salinity and heat stress have not yet been reported. We evaluated the expression stability of ten candidate reference genes using geNorm PLUS, NormFinder, and BestKeeper softwares, in plants submitted to nitrogen starvation, salt and heat stress. EF1, EF1 alpha, GAPDH, MDH, and UBQ10 were ranked as the most stable genes in all stresses and software analyses, while RPL39 and RPII were classified as the less reliable references. For reference gene validation, the transcriptional pattern of a Coffea non-symbiotic hemoglobin (CaHb1) was analyzed using the two new recommended and the most unstable gene references for normalization. The most unstable gene may lead to incorrect interpretation of CaHb1 transcriptional analysis. Here, we recommend two new reference genes in Coffea for use in data normalization in abiotic stresses: MDH and EF1. |
Thesaurus NAL: |
High temperature high pressure treatment; Leaves; Minerals; Nitrogen; Nutrition; Roots; Salinity. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02243naa a2200289 a 4500 001 2160504 005 2024-01-08 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://www.doi.org/10.1007/s12033-012-9529-4$2DOI 100 1 $aCARVALHO, K. de 245 $aNitrogen starvation, salt and heat stress in coffee (coffea arabica L.)$bidentification and validation of new genes for qPCR normalization.$h[electronic resource] 260 $c2013 520 $aAbiotic stresses are among the most important factors that affect food production. One important step to face these environmental challenges is the transcriptional modulation. Quantitative real-time PCR is a rapid, sensitive, and reliable method for the detection of mRNAs and it has become a powerful tool to mitigate plant stress tolerance; however, suitable reference genes are required for data normalization. Reference genes for coffee plants during nitrogen starvation, salinity and heat stress have not yet been reported. We evaluated the expression stability of ten candidate reference genes using geNorm PLUS, NormFinder, and BestKeeper softwares, in plants submitted to nitrogen starvation, salt and heat stress. EF1, EF1 alpha, GAPDH, MDH, and UBQ10 were ranked as the most stable genes in all stresses and software analyses, while RPL39 and RPII were classified as the less reliable references. For reference gene validation, the transcriptional pattern of a Coffea non-symbiotic hemoglobin (CaHb1) was analyzed using the two new recommended and the most unstable gene references for normalization. The most unstable gene may lead to incorrect interpretation of CaHb1 transcriptional analysis. Here, we recommend two new reference genes in Coffea for use in data normalization in abiotic stresses: MDH and EF1. 650 $aHigh temperature high pressure treatment 650 $aLeaves 650 $aMinerals 650 $aNitrogen 650 $aNutrition 650 $aRoots 650 $aSalinity 700 1 $aBESPALHOK FILHO, J. C. 700 1 $aSANTOS, T. B. dos 700 1 $aSOUZA, S. G. H. de 700 1 $aVIEIRA, L. G. E. 700 1 $aPEREIRA, L. F. P. 700 1 $aDOMINGUES, D. S. 773 $tMolecular Biotechnology$gv. 53, n. 3, p. 315-325, 2013.
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Registro original: |
Embrapa Café (CNPCa) |
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