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Registros recuperados : 181 | |
81. | | ANGELO, P. C. da S.; ARIYOSHI, C.; CAIXETA, E. T.; PEREIRA, L. F. P.; RIBAS, A. F.; SERA, G. H. Variabilidade no domínio LRR de peptídeos codificados em "clusters" homólogos ao SH3 em diferentes genomas de Coffea. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 10., 2019, Vitória, ES. Pesquisa, inovação e sustentabilidade dos cafés do Brasil. Brasília, DF: Embrapa Café, 2019. Título em inglês: LRR domain variability for peptides encoded in gene clusters homologous to the SH3 in different Coffea genomes. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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82. | | BESPALHOK FILHO, J. C.; KOBAYASHI, A. K.; PEREIRA, L. F. P.; HISSANO, Z.; VIEIRA, L. G. E. In vitro adventitious shoot regeneration from sweet orange using thin epicotyl sections. Crop Breeding and Applied Biotechnology, Londrina, v.1, n.1, p.27-34, 2001. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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84. | | CINTRA, L. A.; SOUZA, T. B. de; PARTEKA, L. M.; BARRETO, L. M.; PEREIRA, L. F. P.; GAETA, M. L.; GUYOT, R.; VANZELA, A. L. L. An 82 bp tandem repeat family typical of 3' non-coding end of Gypsy/TAT LTR retrotransposons is conserved in Coffea spp. pericentromeres. Genome, v.65, n. 3, p. 137-181, 2021. Date of Electronic Publication: 2021 Nov 02. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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85. | | SCHOLZ, M. B. dos S.; KITZBERGER, C. S. G.; PEREIRA, L. F. P.; DAVRIEUX, F.; POT, D.; CHARMETANT, P.; LEROY, T. Application of near infrared spectroscopy for green coffee biochemical phenotyping. Journal of Near Infrared Spectroscopy, v. 22, n. 6, p. 411-421, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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86. | | IVAMOTO, S. T.; POT, D.; FERREIRA, L. P.; ALVES, L. C.; DOMINGUES, D. S.; VIEIRA, L. G. E.; PEREIRA, L. F. P. Análise in silico da expressão gênica de citocromo p450 relacionada ao metabolismo de diterpenos em Coffea. In.: CONGRESSO BRASILEIRO DE GENÉTICA, 56., 2010, Guarujá. Biblioteca(s): Embrapa Café; Embrapa Unidades Centrais. |
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87. | | VIDAL, R.; FERREIRA, L. P.; LANNES, S. D.; VIEIRA, L. G. E.; MONDEGO, J.; CARAZZOLLE, M. F.; PEREIRA, G. A.; POT, D.; PEREIRA, L. F. P. Análise in silico e in vivo da diversidade nucleotídica em Coffea ssp. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 6., 2009, Vitória. Resumos expandidos. Brasília, DF: Embrapa Café. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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88. | | ARIYOSHI, C.; IVAMOTO-SUZUKI, S. T.; BABA, V. Y.; TOMA-BRAGHINI, M.; SERA, G. H.; POWELL, A.; CAÇÃO, S. M. B.; CAIXETA, E. T.; PEREIRA, L. F. P. Characterization and functional validation of a genomic region involved in resistance to rust race II in Coffea arábica. Australasian Plant Pathology, 2024. 11 p. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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89. | | SCHOLZ, M. B. dos S.; KITZBERGER, C. S. G.; PAGIATTO, N. F.; PEREIRA, L. F. P.; DAVRIEUX, F.; POT, D.; CHARMETANT, P.; LEROY, T. Chemical composition in wild ethiopian Arabica coffee accessions. Euphytica, v. 209, n. 2 p. 429-438, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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90. | | DOMINGUES, D. S.; MEDA, A. R.; SANTOS, T. B.; VESPERO, E. B.; SITTA, R. B.; PEREIRA, L. F. P.; VIEIRA, L. G. E. Coffea nutriome: minding the gap among genomics, biotechnology and fertilization practices. In.: CONGRESSO BRASILEIRO DE GENÉTICA, 56., 2010, Guarujá. Biblioteca(s): Embrapa Café; Embrapa Unidades Centrais. |
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91. | | GEROMEL, C.; FERREIRA, L. P.; GUERREIRO, S. M. C.; CAVALARI, A. A.; POT, D.; PEREIRA, L. F. P.; LEROY, T.; VIEIRA, L. G. E.; MAZZAFERA, P.; MARRACCINI, P. Biochemical and genomic analysis of sucrose metabolism during coffee (Coffea arabica) fruit development. Journal of Experimental Botany, v. 57, n. 12, p. 3243-3258, 2006. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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92. | | KOBAYASHI, A. K.; VIEIRA, L. G. E.; BESPALHOK FILHO, J. C.; LEITE JUNIOR, R. P.; PEREIRA, L. F. P.; MOLINARI, H. B. C.; MARQUES, V. V. Enhanced resistance to citrus canker in transgenic sweet orange expressing the sarcotoxin IA gene. European Journal of Plant Pathology, v. 149, n. 4, p. 865-873, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia; Embrapa Café. |
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93. | | DIOLA, V.; CAÇÃO, S. M. B.; CAIXETA, E. T.; BRITO, G. G.; ZAMBOLIM, E. M.; PEREIRA, L. F. P.; LOUREIRO, M. E. Genetic and physical mapping of the resistant gene for H. vastatrix race II in Coffea arabica. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEE SCIENCE, 23. 2010, Bali, Indonesia. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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94. | | SANT'ANA, G. C.; POT, D.; IVAMOTO, S. T.; DOMINGUES, D. S.; SCHOLZ, M. B. B.; LEROY, T.; PEREIRA, L. F. P. Genomic regions associated to lipids and diterpenes contents selected during domestication and breeding of Coffea arabica. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 9., 2017, Foz de Iguaçu. Melhoramento de plantas: projetando o futuro. Maringá, PR: SBMP, 2017. p. 72 Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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95. | | CARVALHO, K. de; PETKOWICZ, C. L. O.; NAGASHIMA, G. T.; BESPALHOK FILHO, J. C.; VIEIRA, L. G. E.; PEREIRA, L. F. P.; DOMINGUES, D. S. Homeologous genes involved in mannitol synthesis reveal unequal contributions in response to abiotic stress in Coffea arábica. Molecular Genetics and Genomics, v. 289, n. 5, p. 951-963, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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96. | | SILVA, B. S. R. da; CAÇÃO, S. B.; IVAMOTO, S. T.; SILVA, J. C.; DOMINGUES, D. S.; PEREIRA, L. F. P. Identificação e caracterização de microssatélites de Coffea arabica a partir de dados de sequenciamento de RNA e de BACS. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 8., 2013, Salvador. Sustentabilidade e inclusão Social. Brasília, DF: Embrapa Café, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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97. | | FERREIRA, R. V.; SANTOS, M. A.; CHARMENTANT, P.; MARRACCINI, P.; LEROY, T.; VIEIRA, L. G. E.; PEREIRA, L. F. P.; POT, D. Identificação rápida de marcadores SSR polimórficos em Coffea arabica. In.: CONGRESSO BRASILEIRO DE GENÉTICA, 56., 2010, Guarujá. Biblioteca(s): Embrapa Café; Embrapa Unidades Centrais. |
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98. | | DIOLA, V.; LOUREIRO, M. E.; BRITO, G. G. de; CAIXETA, E. T.; ZAMBOLIN, E. M.; SAKIYAMA, N. S.; PEREIRA, L. F. P. Construção do mapa genético e físico para um gene de resistência a Hemileia vastatrix em café. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FISIOLOGIA VEGETAL, 12., 2009, Fortaleza. Desafios para produção de alimentos e bioenergia. Fortaleza: SBFV: UFC: Embrapa Agroindústria Tropical, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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99. | | CAÇÃO, S. M. B.; DINIZ, L. E. C.; SILVA. N. V.; VENIKY, F.; ANDRADE, A. C.; PEREIRA, L. F. P.; VIEIRA, L. G. E. Construção de uma biblioteca genômica de cromossomo artificial de bactéria de Coffea arabica. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 5., 2007, Águas de Lindóia, SP. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2007. Biotecnologia aplicada à cadeia agroindustrial do café. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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100. | | CAÇÃO, S. M. B.; DINIZ, L. E. C.; SILVA, N. V.; VENIKY, F.; ANDRADE, A. C.; PEREIRA, L. F. P.; VIEIRA, L. G. E. Construção de uma biblioteca genômica de cromossomo artificial de bactéria de Coffea arabica. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 5., 2007, Águas de Lindóia, SP. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2007. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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Registros recuperados : 181 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
09/01/2023 |
Data da última atualização: |
09/01/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
BOLÍVAR-GONZÁLEZ, L.; MOLINA-BRAVO, R.; SOLANO-SÁNCHEZ, W.; ARAYA-VALVERDE, E.; IVAMOTO-SUZUKI, S. T.; PEREIRA, L. F. P.; GATICA-ARIAS, A. |
Afiliação: |
ALEJANDRO BOLÍVAR-GONZÁLEZ, UNIVERSIDAD DE COSTA RICA; RAMÓN MOLINA-BRAVO, UNIVERSIDAD NACIONAL; WILLIAM SOLANO-SÁNCHEZ, CENTRO AGRONÓMICO TROPICAL DE INVESTIGACIÓN Y ENSEÑANZA; EMANUEL ARAYA-VALVERDE, CENTRO NACIONAL DE INNOVACIONES BIOTECNOLÓGICAS; SUZANA T. IVAMOTO-SUZUKI, INSTITUTO DE DESENVOLVIMENTO RURAL DO PARANÁ; LUIZ FILIPE PROTASIO PEREIRA, CNPCa; ANDRÉS GATICA-ARIAS, UNIVERSIDAD DE COSTA RICA. |
Título: |
SNP markers found in non-coding regions can distinguish among low-variant genotypes of arabica and other coffee species. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Genetic Resources and Crop Evolution, Dec. 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s10722-022-01498-0 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Development of efficient and scalable methods for molecular identification of Coffea spp. are necessary to accelerate studies related to the characterization of germplasm for both conservation or breeding purposes, and the validation of coffee germplasm. The low genetic diversity of coffee hinders the establishment of protocols that facilitate the molecular characterization of a given genotype. In this study, nucleotide variability was analyzed at 22 loci in the genome of 19 coffee accessions using de novo primer sets and high-resolution melting (HRM). Single nucleotide polymorphisms (SNPs) variants were studied in coding regions of genes implicated in sucrose accumulation in the seed, Sucrose synthase 2 (SUS2), Ent-kaurene oxidase 1 (CaKO1), and Caffeoyl-coenzyme A 3-O-methyltransferase (CcOAOMT). The non-coding Internal transcribed spacer 2 (ITS2) region was also studied. Variability was shown at 103 positions both at the interspecies level (15 loci) and among varieties of Coffea arabica L. (4 loci). The HMR technique for identification of variants in genes CaKO1, SUS2, CcoAOMT, as well as in the ITS2 region proved to be a robust technique for germplasm characterization. More important this technique can be used for fingerprinting and traceability of coffee grain exports which is an increasing market-consumer demand. |
Thesagro: |
Coffea Arábica. |
Thesaurus NAL: |
Genotype; Single nucleotide polymorphism. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1150820/1/SNP-markers-found-innon.pdf
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Marc: |
LEADER 02141naa a2200241 a 4500 001 2150820 005 2023-01-09 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s10722-022-01498-0$2DOI 100 1 $aBOLÍVAR-GONZÁLEZ, L. 245 $aSNP markers found in non-coding regions can distinguish among low-variant genotypes of arabica and other coffee species.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aDevelopment of efficient and scalable methods for molecular identification of Coffea spp. are necessary to accelerate studies related to the characterization of germplasm for both conservation or breeding purposes, and the validation of coffee germplasm. The low genetic diversity of coffee hinders the establishment of protocols that facilitate the molecular characterization of a given genotype. In this study, nucleotide variability was analyzed at 22 loci in the genome of 19 coffee accessions using de novo primer sets and high-resolution melting (HRM). Single nucleotide polymorphisms (SNPs) variants were studied in coding regions of genes implicated in sucrose accumulation in the seed, Sucrose synthase 2 (SUS2), Ent-kaurene oxidase 1 (CaKO1), and Caffeoyl-coenzyme A 3-O-methyltransferase (CcOAOMT). The non-coding Internal transcribed spacer 2 (ITS2) region was also studied. Variability was shown at 103 positions both at the interspecies level (15 loci) and among varieties of Coffea arabica L. (4 loci). The HMR technique for identification of variants in genes CaKO1, SUS2, CcoAOMT, as well as in the ITS2 region proved to be a robust technique for germplasm characterization. More important this technique can be used for fingerprinting and traceability of coffee grain exports which is an increasing market-consumer demand. 650 $aGenotype 650 $aSingle nucleotide polymorphism 650 $aCoffea Arábica 700 1 $aMOLINA-BRAVO, R. 700 1 $aSOLANO-SÁNCHEZ, W. 700 1 $aARAYA-VALVERDE, E. 700 1 $aIVAMOTO-SUZUKI, S. T. 700 1 $aPEREIRA, L. F. P. 700 1 $aGATICA-ARIAS, A. 773 $tGenetic Resources and Crop Evolution, Dec. 2022.
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Embrapa Café (CNPCa) |
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