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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
21/02/2015 |
Data da última atualização: |
21/02/2015 |
Tipo da produção científica: |
Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento |
Autoria: |
CARVALHO, H. W. L. de; RANGEL, M. A. S.; SANTOS, V. da S.; OLIVEIRA, I. R. de; PINHO, J. L. N. de; ALVES, M. C. S.; SILVA, A. D. A. da; OLIVEIRA, T. R. A. de; RODRIGUES, C. S.; CASTRO, C. R.; MARQUES, M. G.; MENEZES, V. M. M.; SANTOS, D. L. dos; MOITINHO, A. C.; SANTOS, M. L. dos. |
Afiliação: |
HELIO WILSON LEMOS DE CARVALHO, CPATC; MARCO ANTONIO SEDREZ RANGEL, CNPMF; VANDERLEI DA SILVA SANTOS, CNPMF; IVENIO RUBENS DE OLIVEIRA, CNPMS; JOÃO LICÍNIO NUNES DE PINHO, Centec; MARIA CLÉA SANTOS ALVES, Emparn; ALMIR DIAS ALVES DA SILVA, Ipa; TÂMARA REBECCA ALBUQUERQUE DE OLIVEIRA, UFS; CINTHIA SOUZA RODRIGUES, UFS; CAMILA RODRIGUES CASTRO, UFS; MARIANE GOMES MARQUES, UFS; VANESSA MARISA MIRANDA MENEZES, UFS; DANIELA LIMA DOS SANTOS, UFS; ADRIANA CERQUEIRA MOITINHO, UFS; MARCIA LEITE DOS SANTOS, UFS. |
Título: |
Avaliação de cultivares de mandioca em ambientes de Tabuleiros e Agreste inseridos nos Estados da Bahia e Sergipe: safra 2010/2011. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Aracaju, SE: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2014. |
Série: |
(Embrapa Tabuleiros Costeiros. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento 85). |
ISSN: |
1678-1961 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi averiguar o desempenho de vinte e nove cultivares de mandioca, quanto às variáveis altura da planta, rendimentos da parte aérea, de raízes tuberosas e de amido e teores de matéria seca e de amido nos municípios de Cruz das Almas/BA e Umbaúba/SE, inseridos em áreas de Tabuleiros Costeiros desses estados e, São Domingos/SE, localizado no Agreste sergipano, para fins de recomendação. Foram plantados dois ensaios na safra 2010-2011, utilizando-se o delineamento experimental em blocos ao acaso com três repetições dos 29 tratamentos. Esses ensaios foram colhidos aos 12 e 15 meses após o plantio. Detectaram-se, nas análises de variância conjuntas, diferenças entre as cultivares e os ambientes e inconsistência no comportamento das cultivares perante as condições ambientais, para todas variáveis estudadas. As cultivares de mandioca BRS Caipira, Irará, Clone 9783/13, BRS Tapioqueira, Preta do Sul, Poti Branca, Mucuri, Sergipe e Lagoão apresentaram bom desempenho agronômico, justificando suas recomendações para exploração comercial visando a produção de amido em áreas dos Tabuleiros Costeiros e Agreste dos Estados da Bahia e Sergipe, por associarem produtividades elevadas de raízes tuberosas a elevados rendimentos de amido, permitindo a maximização do produto final por unidade de área cultivada |
Thesagro: |
Comportamento de variedade; Mandioca; Melhoramento genético vegetal; Prática cultural. |
Thesaurus Nal: |
Breeding; Cassava; Plant cultural practices. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/118386/1/Avaliacao-de-cultivares-de-mandioca-BP-85.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
11/12/2017 |
Data da última atualização: |
11/12/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
COELHO, S. V. B.; ROSA, S. D. V. F. da; CLEMENTE, A. da C. S.; PEREIRA, C. C.; FIGUEIREDO, M. A. de; REIS, L. V. |
Afiliação: |
STEFANIA VILAS BOAS COELHO, UFLA; STTELA DELLYZETE VEIGA F DA ROSA, SAPC; ALINE DA CONSOLAÇÃO SAMPAIO CLEMENTE, UFLA; CRISTIANE CARVALHO PEREIRA, UFLA; MADELEINE ALVES DE FIGUEIREDO, UFLA; LEANDRO VILELA REIS, UFLA. |
Título: |
Tolerance of Coffea arabica L. seeds to sub zero temperatures. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência e Agrotecnologia, v. 41, n. 3, p. 312-321, May/Jun. 2017. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Tolerância de sementes de Coffea arabica L. à temperaturas sub zero. |
Conteúdo: |
Preservation of the quality of coffee seeds is hindered by their intermediate behavior in storage. However, long-term storage at sub zero temperatures may be achieved by adjusting the water content of the seeds. The aim of this study was to evaluate the tolerance of coffee seeds to freezing, in relation to physiological and enzymatic modifications. Coffee seeds were dried in two manners, rapid and slow, to water contents of interest, 0.67, 0.43, 0.25, 0.18, 0.11, and 0.05 g H2O g-¹ dw (dry basis). After drying, the seeds were stored at a temperature of -20 ºC and of 86 ºC for 24 hours and for 12 months, and then compared to seeds in cold storage at 10 ºC. The seeds were evaluated through calculation of percentage of normal seedlings, percentage of seedlings with expanded cotyledonary leaves, dry matter of roots and of hypocotyls, and viability of embryos in the tetrazolium test. Expression of the enzymes superoxide dismutase, catalase, and peroxidase were evaluated by means of electrophoretic analysis. Only seeds dried more slowly to 0.18 g H2O g-1 dw present relative tolerance to storing at -20 °C for 12 months. Coffee seeds do not tolerate storage at a temperature of -86 ºC for 12 months. Water contents below 0.11g H2O g-¹ dw and above 0.43 g H2O g-¹ dw hurt the physiological quality of coffee seeds, regardless of the type of drying, temperature, and storage period. Coffee seed embryos are more tolerant to desiccation and to freezing compared to whole seeds, especially when the seeds are dried to 0.05 g H2O g-¹ dw. The catalase enzyme can be used as a biochemical marker to study tolerance to freezing in coffee seeds. MenosPreservation of the quality of coffee seeds is hindered by their intermediate behavior in storage. However, long-term storage at sub zero temperatures may be achieved by adjusting the water content of the seeds. The aim of this study was to evaluate the tolerance of coffee seeds to freezing, in relation to physiological and enzymatic modifications. Coffee seeds were dried in two manners, rapid and slow, to water contents of interest, 0.67, 0.43, 0.25, 0.18, 0.11, and 0.05 g H2O g-¹ dw (dry basis). After drying, the seeds were stored at a temperature of -20 ºC and of 86 ºC for 24 hours and for 12 months, and then compared to seeds in cold storage at 10 ºC. The seeds were evaluated through calculation of percentage of normal seedlings, percentage of seedlings with expanded cotyledonary leaves, dry matter of roots and of hypocotyls, and viability of embryos in the tetrazolium test. Expression of the enzymes superoxide dismutase, catalase, and peroxidase were evaluated by means of electrophoretic analysis. Only seeds dried more slowly to 0.18 g H2O g-1 dw present relative tolerance to storing at -20 °C for 12 months. Coffee seeds do not tolerate storage at a temperature of -86 ºC for 12 months. Water contents below 0.11g H2O g-¹ dw and above 0.43 g H2O g-¹ dw hurt the physiological quality of coffee seeds, regardless of the type of drying, temperature, and storage period. Coffee seed embryos are more tolerant to desiccation and to freezing compared to whole seeds, especially whe... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Antioxidant enzymes; Enzima antioxidante; Saturated saline solutions; Solução salina saturada. |
Thesagro: |
Congelamento; Secagem. |
Thesaurus NAL: |
Drying; Freezing; Silica gel. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/168585/1/Tolerance-of-Coffea-arabica-L.-seeds.pdf
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Marc: |
LEADER 02600naa a2200301 a 4500 001 2082056 005 2017-12-11 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCOELHO, S. V. B. 245 $aTolerance of Coffea arabica L. seeds to sub zero temperatures.$h[electronic resource] 260 $c2017 500 $aTítulo em português: Tolerância de sementes de Coffea arabica L. à temperaturas sub zero. 520 $aPreservation of the quality of coffee seeds is hindered by their intermediate behavior in storage. However, long-term storage at sub zero temperatures may be achieved by adjusting the water content of the seeds. The aim of this study was to evaluate the tolerance of coffee seeds to freezing, in relation to physiological and enzymatic modifications. Coffee seeds were dried in two manners, rapid and slow, to water contents of interest, 0.67, 0.43, 0.25, 0.18, 0.11, and 0.05 g H2O g-¹ dw (dry basis). After drying, the seeds were stored at a temperature of -20 ºC and of 86 ºC for 24 hours and for 12 months, and then compared to seeds in cold storage at 10 ºC. The seeds were evaluated through calculation of percentage of normal seedlings, percentage of seedlings with expanded cotyledonary leaves, dry matter of roots and of hypocotyls, and viability of embryos in the tetrazolium test. Expression of the enzymes superoxide dismutase, catalase, and peroxidase were evaluated by means of electrophoretic analysis. Only seeds dried more slowly to 0.18 g H2O g-1 dw present relative tolerance to storing at -20 °C for 12 months. Coffee seeds do not tolerate storage at a temperature of -86 ºC for 12 months. Water contents below 0.11g H2O g-¹ dw and above 0.43 g H2O g-¹ dw hurt the physiological quality of coffee seeds, regardless of the type of drying, temperature, and storage period. Coffee seed embryos are more tolerant to desiccation and to freezing compared to whole seeds, especially when the seeds are dried to 0.05 g H2O g-¹ dw. The catalase enzyme can be used as a biochemical marker to study tolerance to freezing in coffee seeds. 650 $aDrying 650 $aFreezing 650 $aSilica gel 650 $aCongelamento 650 $aSecagem 653 $aAntioxidant enzymes 653 $aEnzima antioxidante 653 $aSaturated saline solutions 653 $aSolução salina saturada 700 1 $aROSA, S. D. V. F. da 700 1 $aCLEMENTE, A. da C. S. 700 1 $aPEREIRA, C. C. 700 1 $aFIGUEIREDO, M. A. de 700 1 $aREIS, L. V. 773 $tCiência e Agrotecnologia$gv. 41, n. 3, p. 312-321, May/Jun. 2017.
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