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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Amapá. |
Data corrente: |
28/11/2021 |
Data da última atualização: |
24/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
GUEDES, C. E. G.; OLIVEIRA, D. N. P. S. de; BEZERRA, J. B.; PENIDO, C. A. F. de O.; FERREIRA, N. S.; BORGES, W. L.; BUFALINO, L.; SOUZA, T. M. |
Afiliação: |
CARLOS EDUARDO GOUVEIA GUEDES, UNIFAP; DHIMITRIUS NEVES PARAGUASSÚ SMITH DE OLIVEIRA, POLITEC-AP; JEFFERSON BEZERRA BEZERRA, UNIFAP; CIRO AUGUSTO FERNANDES DE OLIVEIRA PENIDO, POLITEC-AP; NILSON SANTOS FERREIRA, UFS; WARDSSON LUSTRINO BORGES, CPAF-AP; LINA BUFALINO, UFRA; TIAGO MARCOLINO SOUZA, UEAP. |
Título: |
Exploiting the Amazonian açaí palm leaves potential as reinforcement for cement composites through alkali and bleaching treatments. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Natural Fibers, v. 1, p. 1-14, 2021. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Recent investigations proposed alternatives for utilization of Açaí (Euterpe oleracea Mart.) fruit wastes, seeds, and lignocellulosic fibers. However, Açaí leaves may also be obtained without harvesting the palms and could be used in higher value-added products. Alkali reaction (1% and 5% of NaOH), different temperatures (70°C, 80°C, and 100°C), and bleaching were combined to produce fibres from the Açaí leaves. Scanning electron microscopy, X-ray diffraction, and thermogravimetry were used to evaluate the effect of treatments on fibers, whereas X-ray diffraction and calorimetry were employed to characterize Portland cement pastes containing fibers. Results indicated that Açaí leaves could be transformed into short-length fibers with improved degrading temperature. Alkali treatment at 5% sodium hydroxide (90°C) and bleaching increased fibers? crystallinity and showed efficiency in removing non-cellulosic components. Cement paste evaluation also indicated that fibers treated at 5% NaOH solution caused fewer changes in calorimetric profile and therefore present a greater potential for cement-based composites. |
Palavras-Chave: |
Ceramic matrix; Fiber morphology; Portland cement. |
Thesagro: |
Açaí. |
Thesaurus Nal: |
Biocomposites; Biomass; Thermal stability. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/228186/1/CPAF-AP-2021-Exploiting-The-Amazonian-Acai.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amapá (CPAF-AP) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
05/03/2010 |
Data da última atualização: |
12/07/2010 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
PEREIRA, B. G.; HENRIQUE, J. R.; LIMA, H. C. de; MADALENA, J. O. de M.; CORREIA, J. R.; FRANZ, C. A. B. |
Afiliação: |
HERBERT CAVALCANTE DE LIMA, CPAC; JOSE ORLANDO DE MELO MADALENA, CPAC; JOAO ROBERTO CORREIA, CPAC; CLAUDIO ALBERTO BENTO FRANZ, CPAC. |
Título: |
Construção de uma metodologia participativa na definição dos procedimentos para extração de óleo de amêndoas de pequi: estratégia para adoção de boas práticas pela agroindústria familiar. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
In: ENCONTRO DE JOVENS TALENTOS DA EMBRAPA CERRADOS, 4., 2009, Planaltina, DF. Resumos apresentados... Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2009. |
Páginas: |
p. 54-55 |
Série: |
(Embrapa Cerrados. Documentos, 243). |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Agroindustria familiar; Óleo de pequi. |
Thesagro: |
Pequi. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPAC-2010/31242/1/doc-243.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Cerrados (CPAC) |
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