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Registros recuperados : 92 | |
11. | | PEREIRA, A. M. L.; MENDES, E. S.; SANTOS, F. L.; SANTOS, M. L. Análises de amostras coletadas em cultivos de Lítopenaeus vannamei dos estados do Piauí e Ceará em Junho/2003. In: ENCONTRO BRASILEIRO DE PATOLOGISTAS DE ORGANISMOS AQUÁTICOS, 8., 2004, Laguna, SC. Resumos. Laguna, SC: ABRAPOA, 2004. p. 131. PM 019. ENBRAPOA. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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18. | | MACHADO, R. A.; BRUNINI, J. C.; COSTA FILHO, G. S.; PEREIRA, A. M. L. Avaliação preliminar da ocorrência de cianobactérias em viveiros de cultivo do camarão litopenaeus vannamei no estado do Piauí, Brasil. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE OCEANOGRAFIA, 3.; CONGRESSO IBERO-AMERICANO DE OCEANOGRAFIA, 1., 2008, Fortaleza. Anais... Fortaleza: Associação Brasileira de Oceanografia, 2008. 3 p. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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Registros recuperados : 92 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
09/05/2019 |
Data da última atualização: |
11/05/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SOUSA, A. K. A. de; FOGACA, F. H. dos S.; ARAUJO, T. D. S.; CASTRO, K. N. de C.; PEREIRA, A. M. L.; CANUTO, K. M.; BRITO, E. S. de; MAI, M. G.; MAGALHAES, J. A. |
Afiliação: |
Ana Karolinne Anastacio de Sousa, UFPI; FABIOLA HELENA DOS SANTOS FOGACA, CTAA; Thais Danielly Santos Araujo, UFPI; KARINA NEOOB DE CARVALHO CASTRO, CPATC; ALITIENE MOURA LEMOS PEREIRA, CPAMN; KIRLEY MARQUES CANUTO, CNPAT; EDY SOUSA DE BRITO, CNPAT; Mônica Giacometti Mai; JOAO AVELAR MAGALHAES, CPAMN. |
Título: |
Effect of Alpinia zerumbet essential oil on the shelf life of tambaqui fillets during short-term refrigerator storage. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Acta Amazonica, Manaus, v. 49, n. 2, p. 152-161, abr./jun. 2019. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
We investigated the effect of Alpinia zerumbet essential oil on the quality and shelf life of tambaqui (Colossoma macropomum) fillets stored under refrigeration (10.0 ± 0.5 °C) for 14 days. The treatments were A. zerumbet essential oil at 0.75% v v-1 (AEO 0.75%), A. zerumbet essential oil at 1.5% v v-1 (AEO 1.5%) and a control (no essential oil). The sample quality and shelf life were determined by the total psychrotrophic count (TPC) and chemical parameters (pH, total volatile basic nitrogen, centesimal composition and thiobarbituric acid reactive substances - TBARS) at zero, seven and 14 days of storage time. The TPC decreased significantly (p < 0.05) with an A. zerumbetessential oil level of 1.5% until seven days of storage. The concentration of A. zerumbet essential oil at 0.75% resulted in lower pH, TBARS, and TVBN values in comparison with the other treatment and the control. Thus, A. zerumbet essential oil was efficient in extending the shelf life of refrigerated tambaqui fillets up to approximately seven days. |
Palavras-Chave: |
Armazenamento de peixes; Contagem de psicrotróficos; Contagem psicrotrófica; Estocagem de pescado; Fish storage; Pescado; Psychrotrophic count; Quality. |
Thesagro: |
Antioxidante; Estocagem; Peixe; Qualidade; Tecnologia de Alimento. |
Thesaurus NAL: |
Antioxidants; Fillet quality; Fish; Food storage; Food technology. |
Categoria do assunto: |
-- Q Alimentos e Nutrição Humana X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/198220/1/Alpinia-Acta-Amazonica-abril-2019.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/208999/1/ART19127.pdf
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Marc: |
LEADER 02292naa a2200433 a 4500 001 2109684 005 2020-05-11 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSOUSA, A. K. A. de 245 $aEffect of Alpinia zerumbet essential oil on the shelf life of tambaqui fillets during short-term refrigerator storage.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aWe investigated the effect of Alpinia zerumbet essential oil on the quality and shelf life of tambaqui (Colossoma macropomum) fillets stored under refrigeration (10.0 ± 0.5 °C) for 14 days. The treatments were A. zerumbet essential oil at 0.75% v v-1 (AEO 0.75%), A. zerumbet essential oil at 1.5% v v-1 (AEO 1.5%) and a control (no essential oil). The sample quality and shelf life were determined by the total psychrotrophic count (TPC) and chemical parameters (pH, total volatile basic nitrogen, centesimal composition and thiobarbituric acid reactive substances - TBARS) at zero, seven and 14 days of storage time. The TPC decreased significantly (p < 0.05) with an A. zerumbetessential oil level of 1.5% until seven days of storage. The concentration of A. zerumbet essential oil at 0.75% resulted in lower pH, TBARS, and TVBN values in comparison with the other treatment and the control. Thus, A. zerumbet essential oil was efficient in extending the shelf life of refrigerated tambaqui fillets up to approximately seven days. 650 $aAntioxidants 650 $aFillet quality 650 $aFish 650 $aFood storage 650 $aFood technology 650 $aAntioxidante 650 $aEstocagem 650 $aPeixe 650 $aQualidade 650 $aTecnologia de Alimento 653 $aArmazenamento de peixes 653 $aContagem de psicrotróficos 653 $aContagem psicrotrófica 653 $aEstocagem de pescado 653 $aFish storage 653 $aPescado 653 $aPsychrotrophic count 653 $aQuality 700 1 $aFOGACA, F. H. dos S. 700 1 $aARAUJO, T. D. S. 700 1 $aCASTRO, K. N. de C. 700 1 $aPEREIRA, A. M. L. 700 1 $aCANUTO, K. M. 700 1 $aBRITO, E. S. de 700 1 $aMAI, M. G. 700 1 $aMAGALHAES, J. A. 773 $tActa Amazonica, Manaus$gv. 49, n. 2, p. 152-161, abr./jun. 2019.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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