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101. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PEREIRA, A. M.; BONEMANN, D. H.; SCHERDIEN, S. H.; ÁVILA, B. P.; ANTUNES, I. F.; RIBEIRO, A. S.; GULARTE, M. A. Evaluation of total and bioaccessible concentration of minerals in creole beans. Journal of Food Composition and Analysis, v. 94, 103622, Dec. 2020. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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102. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | LEME, T. M. da C.; AMADEU, C. C. B.; VILELA, R. A.; FANTINATO NETO, P.; ESTEVES, S. N.; PEREIRA, A. M. F.; TITTO, E. A. L. Cortisol plasmático em cordeiros após transporte rodoviário em diferentes condições. In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOTECNIA, 46, 2009, Maringá. Anais... Maringá: SBZ: UEM, 2009. 1 CD-ROM Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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103. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SOUZA, A. V. de; HERNANDES, C.; SOUZA, D. D. de; COSTA, E. S. S.; BISPO, L. dos P.; OLIVEIRA, F. J. V. de; PEREIRA, A. M. S. Bioprospecção de plantas da Caatinga com potencial para produção de fitomedicamentos. Revista Fitos, V. 16, p. 212-226, 2022. Suplemento 2 - Bioprospecção. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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104. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ALVES, R. de B. N.; PEREIRA, P. S.; BERTONI, B. W.; FRANÇA, S. de C.; VIEIRA, R. F.; PEREIRA, A. M. S. Caracterização morfológica de acessos do banco de germoplasma In vitro de Pfaffia glomerata (Spreng.) pedersen. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 2., 2008, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia: Fundação de Apoio à Pesquisa Científica e Tecnológica - FUNCREDI, 2008. p.155. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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106. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CERDEIRA, A. L.; WALKER, L. A.; MORAES, R. M.; KHAN, I. A.; FRANÇA, S. C.; PEREIRA, A. M. S.; PIMENTEL, F. A.; MATALLO, M. B. Building partnership for drug and ag discovery and conservation of the natural resources in Brazil. Planta Medica: Journal of Medicinal Plant and Natural Product Research, Oxford, v. 75, n. 4, p. 419, apr. 2009. ref. P-20. (Edição de Resumos da 8th Annual Oxford International Conference on the Science of Botanicals (ICSB), Oxford, EUA, apr. 2009). Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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107. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CERDEIRA, A. L.; WALKER, L. A.; MORAES, R. M.; KHAN, I. A.; FRANÇA, S. C.; PEREIRA, A. M. S.; PIMENTEL, F. A.; MATALLO, M. B. Building partnership for drug and ag discovery and conservation of the natural resources in Brazil. In: ANNUAL OXFORD INTERNATIONAL CONFERENCE ON THE SCIENCE OF BOTANICLS, 8., 2009, University, MS. Planta Medica, v. 75, n. 4, p. 419, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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108. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ALVES, R. de B. N.; PEREIRA, P. S.; BERTONI, B. W.; FRANÇA, S. de C.; VIEIRA, R. F.; PEREIRA, A. M. S. Caracterização morfológica de acessos de Pfaffia glomerata (Spreng.) Pedersen. In: CONGRESSO DE FITOTERÁPICOS DO MERCOSUL, 2.; REUNIÃO DA SOCIEDADE LATINOAMERICANA DE FITOQUÍMICA, 6., 2008, Belo Horizonte. Plantas medicinais ameríndias: programação: livro de resumos. Belo Horizonte, Universidade Federal de Minas Gerais, 2008. p. 49 Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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109. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ALVES, R. de B. das N.; LIN, C. M.; VIEIRA, R. F.; CORREA JUNIOR, C.; GUERREIRO, C. P. V.; PEREIRA, A. M. S. Caracterização morfológica de germoplasma de Pfaffia glomerata (ginseng brasileiro). In: CONGRESSO NACIONAL DE BOTÂNICA, 58., 2007, São Paulo. A botânica no Brasil: pesquisa, ensino e políticas públicas ambientais. [S.l.]: Sociedade Botânica do Brasil, 2007. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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110. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MACEDO, L. D.; ÁVILA, B. P.; SARAIVA, J. F. R.; LACERDA, M. da S.; DOMINGUES, B. P.; PEREIRA, A. M.; GUARINO, E. de S. G.; GULARTE, M. A. Caracterização química e sensorial de cookies formulados com grãos crioulos e amido de pinhão (Araucaria angustifolia). Research, Society and Development, v. 9, n. 12, e3491210677, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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112. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVA, R. de S.; MENDES, W.; MAI, M. G.; FOGACA, F. H. dos S.; PEREIRA, A. M. L.; MAGALHAES, J. A.; COSTA, N. de L. Caracterização do processamento artesanal da carne de caranguejo-uçá Ucides cordatus e perfil socioeconômico dos quebradores. PUBVET, v. 11, n. 6, p. 566-574, Jun. 2017. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte; Embrapa Roraima. |
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113. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SANTOS, M. M. DE M.; PEREIRA, A. M.; VARGAS-SOLÓRZANO, J. W.; ARÉVALO, A. M.; ALMEIDA, F. Q. DE; ASCHERI, J. L. R.; SILVA, V. P. Parâmetros industriais na modificação termoplástica de concentrados com inclusão de casca de soja destinada a alimentação de equinos. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 55.; CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 28., 2018, Goiânia. Construindo saberes, formando pessoas e transformando a produção animal. Goiânia: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2018. 3 p. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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114. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVA, M. L. P. B. da; MELLO, J. L.; ARAÚJO, T. D. S.; CALVET, R. M.; PEREIRA, A. M. L.; MAGALHAES, J. A.; FOGACA, F. H. dos S. Parâmetros de qualidade e estudo da vida de prateleira do tambaqui (Colossoma macropomum) armazenado em gelo. In: TAVARES-DIAS, M.; MARIANO, W. dos S. (Org.). Aquicultura no Brasil: novas perspectivas. São Carlos: Pedro & João Editores, 2015. p. 707-724. v. 2 Biblioteca(s): Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Meio-Norte. |
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115. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BERLINCK, C. N.; LIMA, L. H. A.; PEREIRA, A. M. M.; CARVALHO JUNIOR, E. A. R.; PAULA, R. C.; TOMAS, W. M.; MORATO, R. G. The Pantanal is on fire and only a sustainable agenda can save the largest wetland in the world. Brazilian Journal of Biology, 2022, v. 82, e244200, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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117. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BERTONI, B. W.; PEREIRA, A. M. S.; PEREIRA, P. S.; DAMIÃO FILHO, C. F.; SALOMÃO, A. N.; FRANÇA, S. C.; MORAES, R. M.; CERDEIRA, A. L. Growth conditions of zeyheria montana mart as a source of lapachol. In: OXFORD INTERNATIONAL CONFERENCE ON THE SCIENCE OF BOTANICALS, 5., 2006, Oxford, Mississipi. Quality, safety and processing of botanical products. Oxford, Mississipi: The University of Mississippi, 2006. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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118. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ALVES, R. de B. das N.; BERTONI, B. W.; VIEIRA, R. F.; FRANÇA, S. C.; MING, L. C.; PEREIRA, A. M. S. Influência de diferentes meios de cultura sobre o crescimento de Pfaffia glomerata (Spreng.) Pedersen (Amaranthaceae) para conservação in vitro. Revista Brasileira de Plantas Medicinais, v. 12, n. 4, p. 510-515, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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119. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PEREIRA, A. M.; MARÍN, A. M. S.; SANTOS, M. M. M.; VARGAS-SOLÓRZANO, J. W.; AREVALO, A. M.; ASCHERI, J. L. R.; ALMEIDA, F. Q.; SILVA, V. P. Índice de solubilidade e de absorção de água de concentrados Extrusados com casca de soja destinada a alimentação de equinos= Solubility and water absorption indexes of extruded kibbles composed by soybean hulls for horse feeding. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL DO CAVALO ATLETA, 9.; FÓRUM DE GASTROENTEROLOGIA EQUINA, 19., 2019. Belo Horizonte. Resumos. Belo Horizonte: Equinova, 2019. p. 264-266. CMCAV, 25 A 27 de abril. Publicado na Revista Veterinária e Zootecnia em Minas, supl. especial, abr. 2019. V&Z em Minas. ISSN: 2179-9482. INCLUIR AUTORIA ASCHERI QUANDO O BUG ESTIVER CORRIGIDO, POSIÇÃO 6. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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120. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ALVES, R. de B. das N.; VIEIRA, R. F.; PEREIRA, P. S.; BERTONI, B. W.; FRANÇA, S. C.; PEREIRA, A. M. S. Morphological and chemical characterization of the Brazilian ginseng [Pfaffia glomerata (amaranthaceae)]. Acta Horticulturae, v. 860, p. 97-100, 2010. Edição do Proceedings of the 4th IS on Breeding Research on Medicinal and Aromatic Plants, [s.l.], 2009. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Alimentos e Territórios; Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Gado de Leite; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
10/02/2023 |
Data da última atualização: |
10/02/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SANTOS FILHO, L. G. A. dos; REIS, K. B. dos; SOUZA, A. S. Q.; CANUTO, K. M.; BRITO, E. S. de; CASTRO, K. N. de C.; PEREIRA, A. M. L.; DINIZ, F. M. |
Afiliação: |
LUIZ G. A. DOS SANTOS FILHO, Universidade Federal do Delta do Parnaíba; RENATA B. DOS REIS, Universidade Federal do Delta do Parnaíba; ANA SHEILA Q. SOUZA, Universidade Federal do Ceará; KIRLEY MARQUES CANUTO, CNPAT; EDY SOUSA DE BRITO, CNPAT; KARINA NEOOB DE CARVALHO CASTRO, CNPGL; ALITIENE MOURA LEMOS PEREIRA, CPATC; FABIO MENDONCA DINIZ, CNPC. |
Título: |
Chemical composition and biological activities of the essential oils from Lippia alba and Lippia origanoides. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Anais da Academia Brasileira de Ciências, v. 95, n. 1, e20220359, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/0001-3765202320220359 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
There is an increasing interest in essential oils extracted from Verbenaceae plant species as potential sources of biologically active compounds that could provide a starting point for designing novel phyto-pharmaceuticals in aquaculture. The present study was aimed to investigate the chemical composition, antioxidant activity, acute toxicity and antimicrobial effects against Vibrio parahaemolyticus of essential oils extracted from Lippia alba and L. origanoides. Approximately 23 components were identified and quantified by gas chromatography-mass spectrometry and flame ionization detection in each species? essential oil. The most predominant compounds were geranial (23.0%), limonene (17.0%) and neral (15.5%) in L. alba, and thymol (47.2%), p-cymene (16.0%) and E-caryophyllene (11.3%) in L. origanoides. The essential oils have antibacterial activity against Vibrio parahaemolyticus presenting Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Bactericidal Concentration (MBC) values between 156-625 µg mL-1. The essential oils also show antioxidant potential estimated by 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) free radical scavenging assays, presenting IC50 of 60.16 mg mL-1 and 0.22 mg mL-1 for L. alba and L. origanoides EO, respectively. Both oils were classified as toxic to Artemia salina nauplii. Therefore, these essential oils may be useful for controlling pathogenic bacteria important to the aquaculture industry. |
Palavras-Chave: |
Biological composition; Composição biológica. |
Thesagro: |
Composição Química; Erva Cidreira; Lippia Alba; Óleo Essencial; Salva. |
Thesaurus NAL: |
Chemical composition; Lippia origanoides. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1151673/1/ART-23001.pdf
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Marc: |
LEADER 02462naa a2200325 a 4500 001 2151673 005 2023-02-10 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/0001-3765202320220359$2DOI 100 1 $aSANTOS FILHO, L. G. A. dos 245 $aChemical composition and biological activities of the essential oils from Lippia alba and Lippia origanoides.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aThere is an increasing interest in essential oils extracted from Verbenaceae plant species as potential sources of biologically active compounds that could provide a starting point for designing novel phyto-pharmaceuticals in aquaculture. The present study was aimed to investigate the chemical composition, antioxidant activity, acute toxicity and antimicrobial effects against Vibrio parahaemolyticus of essential oils extracted from Lippia alba and L. origanoides. Approximately 23 components were identified and quantified by gas chromatography-mass spectrometry and flame ionization detection in each species? essential oil. The most predominant compounds were geranial (23.0%), limonene (17.0%) and neral (15.5%) in L. alba, and thymol (47.2%), p-cymene (16.0%) and E-caryophyllene (11.3%) in L. origanoides. The essential oils have antibacterial activity against Vibrio parahaemolyticus presenting Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Bactericidal Concentration (MBC) values between 156-625 µg mL-1. The essential oils also show antioxidant potential estimated by 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) free radical scavenging assays, presenting IC50 of 60.16 mg mL-1 and 0.22 mg mL-1 for L. alba and L. origanoides EO, respectively. Both oils were classified as toxic to Artemia salina nauplii. Therefore, these essential oils may be useful for controlling pathogenic bacteria important to the aquaculture industry. 650 $aChemical composition 650 $aLippia origanoides 650 $aComposição Química 650 $aErva Cidreira 650 $aLippia Alba 650 $aÓleo Essencial 650 $aSalva 653 $aBiological composition 653 $aComposição biológica 700 1 $aREIS, K. B. dos 700 1 $aSOUZA, A. S. Q. 700 1 $aCANUTO, K. M. 700 1 $aBRITO, E. S. de 700 1 $aCASTRO, K. N. de C. 700 1 $aPEREIRA, A. M. L. 700 1 $aDINIZ, F. M. 773 $tAnais da Academia Brasileira de Ciências$gv. 95, n. 1, e20220359, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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