|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Gado de Corte. Para informações adicionais entre em contato com cnpgc.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Corte. |
Data corrente: |
02/03/2006 |
Data da última atualização: |
15/04/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CONCEIÇÃO, F. M.; FERRAZ FILHO, P. B.; SILVA, L. O. C. da; BRAGANÇA, V. L. C.; SOUZA, J. C. |
Afiliação: |
FERNANDA MARTINS CONCEIÇÃO, Aluna do Mestrado em Ciência Animal pela UFMS; Professo Adjunto DCN/UFMS; LUIZ OTAVIO CAMPOS DA SILVA, CNPGC; Professor Adjunto DMV/UCDB; Professor Adjunto DZ/UFPR. |
Título: |
Fatores ambientais que influenciam o peso à desmama, ano e sobreano em bovinos da raça Nelore mocha, no sudoeste de Mato Grosso do Sul. |
Ano de publicação: |
2005 |
Fonte/Imprenta: |
Archives of Veterinary Science, Curitiba, v. 10, n. 2, p. 157-165, 2005. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em inglês: Environmental factors that influence the weaning weight, year weight and weight at 18-months in Nelore Mocho cattle in the southwest of Mato Grosso do Sul - Brazil). |
Conteúdo: |
Animais da raça Nelore Mocha, criados em regime de pastagens, na região sudoeste do estado de Mato Grosso do Sul, no período de 27 anos, permitiu a confecção de um banco de dados com 21.919 observações de pesos a desmama (P205), ao ano (P365) e ao sobreano (P550). Estas foram analisadas pelo método dos quadrados mínimos, para verificar a influência dos fatores ambientais sobre as mesmas. O modelo estatístico incluiu os efeitos fixos de ano e mês de nascimento do bezerro, sexo, região e a covariável de idade da vaca ao parto (linear e quadrático). A média observada do peso aos 205 dias de 9.256 observações foi de 181,30 ± 23,29 kg, para peso aos 365 dias, de 7.786 animais, a média foi 244,51 ± 35,49 kg e para o peso aos 550 dias, 4.877 observações a média do peso foi de 327,54 ± 47,80 kg. Os efeitos foram significativos (P<0,001), as diferenças entre os anos e meses de nascimento e regiões foram evidentes para as três características. A idade da vaca ao parto (linear e quadrático), influenciou apenas os pesos aos 205 e 365 dias, com pesos máximos atingidos as idades de 8,8 e 8,5 anos, respectivamente. A diferença entre os sexos aumentou gradativamente com a idade, sendo a superioridade dos machos em relação às fêmeas de 9,36% (P205), 13,09% (P365) e 18,56% (P550). |
Palavras-Chave: |
Bovino de corte; Brasil; Mato Grosso do Sul; Polled Nellore. |
Thesagro: |
Desmama; Melhoramento Genético Animal; Nelore Mocho; Peso. |
Thesaurus Nal: |
animal breeding; beef cattle; Brazil; weaning; weight. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02493naa a2200337 a 4500 001 1325931 005 2020-04-15 008 2005 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCONCEIÇÃO, F. M. 245 $aFatores ambientais que influenciam o peso à desmama, ano e sobreano em bovinos da raça Nelore mocha, no sudoeste de Mato Grosso do Sul.$h[electronic resource] 260 $c2005 500 $aTítulo em inglês: Environmental factors that influence the weaning weight, year weight and weight at 18-months in Nelore Mocho cattle in the southwest of Mato Grosso do Sul - Brazil). 520 $aAnimais da raça Nelore Mocha, criados em regime de pastagens, na região sudoeste do estado de Mato Grosso do Sul, no período de 27 anos, permitiu a confecção de um banco de dados com 21.919 observações de pesos a desmama (P205), ao ano (P365) e ao sobreano (P550). Estas foram analisadas pelo método dos quadrados mínimos, para verificar a influência dos fatores ambientais sobre as mesmas. O modelo estatístico incluiu os efeitos fixos de ano e mês de nascimento do bezerro, sexo, região e a covariável de idade da vaca ao parto (linear e quadrático). A média observada do peso aos 205 dias de 9.256 observações foi de 181,30 ± 23,29 kg, para peso aos 365 dias, de 7.786 animais, a média foi 244,51 ± 35,49 kg e para o peso aos 550 dias, 4.877 observações a média do peso foi de 327,54 ± 47,80 kg. Os efeitos foram significativos (P<0,001), as diferenças entre os anos e meses de nascimento e regiões foram evidentes para as três características. A idade da vaca ao parto (linear e quadrático), influenciou apenas os pesos aos 205 e 365 dias, com pesos máximos atingidos as idades de 8,8 e 8,5 anos, respectivamente. A diferença entre os sexos aumentou gradativamente com a idade, sendo a superioridade dos machos em relação às fêmeas de 9,36% (P205), 13,09% (P365) e 18,56% (P550). 650 $aanimal breeding 650 $abeef cattle 650 $aBrazil 650 $aweaning 650 $aweight 650 $aDesmama 650 $aMelhoramento Genético Animal 650 $aNelore Mocho 650 $aPeso 653 $aBovino de corte 653 $aBrasil 653 $aMato Grosso do Sul 653 $aPolled Nellore 700 1 $aFERRAZ FILHO, P. B. 700 1 $aSILVA, L. O. C. da 700 1 $aBRAGANÇA, V. L. C. 700 1 $aSOUZA, J. C. 773 $tArchives of Veterinary Science, Curitiba$gv. 10, n. 2, p. 157-165, 2005.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Gado de Corte (CNPGC) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amapá. |
Data corrente: |
14/09/2018 |
Data da última atualização: |
31/10/2018 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
RIBEIRO, E. A. dos S.; PASTANA, D. N. B.; BUFALINO, L.; LIRA-GUEDES, A. C.; GUEDES, M. C. |
Afiliação: |
EDIELZA ALINE DO SANTOS RIBEIRO, Ueap; DAYANE NATHÁLIA BARBOSA PASTANA, Ueap; LINA BUFALINO, Ufra; ANA CLAUDIA LIRA GUEDES, CPAF-AP; MARCELINO CARNEIRO GUEDES, CPAF-AP. |
Título: |
Immediate analysis and thermogravimetric of açaí seeds produced in the Amazon River Estuary. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO FLORESTAL LATINO-AMERICANO, 7., 2018, Vitória. [Anais]. [S.l.]: Even3, 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Açaí is a source of wealth for riverine families and has been promoting the development of the Amazon River estuary. After depulping the fruits to produce the wine, the seeds of açaí are deposited near the houses without proper destination. This problem can become a solution, generating green energy in isolated communities. The aim of this study is estimate the energetic potential of açaí seeds. This work was done in Ilha das Cinzas, Gurupá-PA, Eastern Amazon. The samples were collected with 10 families (n = 40), packed and sent to a forced ventilation oven 105 ± 2ºC. It was done an immediate analysis, in duplicate, in accordance with ASTM D1762-84. The highest heating value (HHV) was determined with volatile material values, fixed carbon and ash content. In addition, the thermogravimetric analysis and differential scanning calorimetry were performed on the PerkinElmer TG-DSC equipment, model DSC-7. The mean values of volatile materials (74.57%), ash content (1.70%) and fixed carbon (23.74%) were similar to those found in the oil seed literature. HHV ranged from 19.91 MJ kg-1 to 20.10 MJ kg-1, indicating that the waste of açaí seeds is an excellent resource to be transformed into a biogas. The mean pulp content was 21% and the açaí seeds was 79%, with a moisture content of 30%. At 200oC, the mass loss increases rapidly, reaching maximum rate of 5% min-1 near 300oC. At a temperature of 500°C, all the organic mass was degraded, passing through the combustion and gasification process, leaving only a small amount of ash. At the beginning of the heating, until the temperature near 100ºC, energy consumption occurs. Thereafter, the release process begins, increasing with increasing temperature, with a small peak near 320oC and maximum enthalpy close to 500oC. The variation of the açaí seed enthalpy, enables it to the energetic use, whose optimization depends on equipment that can keep temperatures above 300ºC. Seasonality production influences the yield of açaí seed considerably. In the off-season production, the pulp proportion decreases and the seed proportion increases. These experimental results confirm the qualitative potential of açaí seeds as a source of bioenergy, and the possibility of its use to help solve the problem of isolated Amazonian communities that still live without regular energy supply. MenosAçaí is a source of wealth for riverine families and has been promoting the development of the Amazon River estuary. After depulping the fruits to produce the wine, the seeds of açaí are deposited near the houses without proper destination. This problem can become a solution, generating green energy in isolated communities. The aim of this study is estimate the energetic potential of açaí seeds. This work was done in Ilha das Cinzas, Gurupá-PA, Eastern Amazon. The samples were collected with 10 families (n = 40), packed and sent to a forced ventilation oven 105 ± 2ºC. It was done an immediate analysis, in duplicate, in accordance with ASTM D1762-84. The highest heating value (HHV) was determined with volatile material values, fixed carbon and ash content. In addition, the thermogravimetric analysis and differential scanning calorimetry were performed on the PerkinElmer TG-DSC equipment, model DSC-7. The mean values of volatile materials (74.57%), ash content (1.70%) and fixed carbon (23.74%) were similar to those found in the oil seed literature. HHV ranged from 19.91 MJ kg-1 to 20.10 MJ kg-1, indicating that the waste of açaí seeds is an excellent resource to be transformed into a biogas. The mean pulp content was 21% and the açaí seeds was 79%, with a moisture content of 30%. At 200oC, the mass loss increases rapidly, reaching maximum rate of 5% min-1 near 300oC. At a temperature of 500°C, all the organic mass was degraded, passing through the combustion and gasification p... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Açaí; Bioenergia; Euterpe Oleracea; Resíduo. |
Thesaurus NAL: |
Agricultural wastes; Bioenergy. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/183014/1/CPAF-AP-2018-Immediate-analysis-and-thrmogravimetric-of-acai.pdf
|
Marc: |
LEADER 03079nam a2200229 a 4500 001 2095734 005 2018-10-31 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aRIBEIRO, E. A. dos S. 245 $aImmediate analysis and thermogravimetric of açaí seeds produced in the Amazon River Estuary.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO FLORESTAL LATINO-AMERICANO, 7., 2018, Vitória. [Anais]. [S.l.]: Even3$c2018 520 $aAçaí is a source of wealth for riverine families and has been promoting the development of the Amazon River estuary. After depulping the fruits to produce the wine, the seeds of açaí are deposited near the houses without proper destination. This problem can become a solution, generating green energy in isolated communities. The aim of this study is estimate the energetic potential of açaí seeds. This work was done in Ilha das Cinzas, Gurupá-PA, Eastern Amazon. The samples were collected with 10 families (n = 40), packed and sent to a forced ventilation oven 105 ± 2ºC. It was done an immediate analysis, in duplicate, in accordance with ASTM D1762-84. The highest heating value (HHV) was determined with volatile material values, fixed carbon and ash content. In addition, the thermogravimetric analysis and differential scanning calorimetry were performed on the PerkinElmer TG-DSC equipment, model DSC-7. The mean values of volatile materials (74.57%), ash content (1.70%) and fixed carbon (23.74%) were similar to those found in the oil seed literature. HHV ranged from 19.91 MJ kg-1 to 20.10 MJ kg-1, indicating that the waste of açaí seeds is an excellent resource to be transformed into a biogas. The mean pulp content was 21% and the açaí seeds was 79%, with a moisture content of 30%. At 200oC, the mass loss increases rapidly, reaching maximum rate of 5% min-1 near 300oC. At a temperature of 500°C, all the organic mass was degraded, passing through the combustion and gasification process, leaving only a small amount of ash. At the beginning of the heating, until the temperature near 100ºC, energy consumption occurs. Thereafter, the release process begins, increasing with increasing temperature, with a small peak near 320oC and maximum enthalpy close to 500oC. The variation of the açaí seed enthalpy, enables it to the energetic use, whose optimization depends on equipment that can keep temperatures above 300ºC. Seasonality production influences the yield of açaí seed considerably. In the off-season production, the pulp proportion decreases and the seed proportion increases. These experimental results confirm the qualitative potential of açaí seeds as a source of bioenergy, and the possibility of its use to help solve the problem of isolated Amazonian communities that still live without regular energy supply. 650 $aAgricultural wastes 650 $aBioenergy 650 $aAçaí 650 $aBioenergia 650 $aEuterpe Oleracea 650 $aResíduo 700 1 $aPASTANA, D. N. B. 700 1 $aBUFALINO, L. 700 1 $aLIRA-GUEDES, A. C. 700 1 $aGUEDES, M. C.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Amapá (CPAF-AP) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|