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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado; Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  18/10/2023
Data da última atualização:  18/10/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SOUZA, A. P. B. de; SCHAFHAUSER JUNIOR, J.; SCHEIBLER, R. B.; FLUCK, A. C.; RIZZO, F. A.; NÖRNBERG, J. L.; VARGAS, D. P. de; LOURENÇO, L. A.
Afiliação:  ANA PAULA BINATO DE SOUZA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; JORGE SCHAFHAUSER JUNIOR, CPACT; RUDOLF BRAND SCHEIBLER, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; ANA CAROLINA FLUCK, UNIVERSIDADE TECNOLÓGICA FEDERAL DO PARANÁ; FÁBIO ANTUNES RIZZO, UNIVERSIDADE DE CAXIAS DO SUL; JOSÉ LAERTE NÖRNBERG, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; DIEGO PRADO DE VARGAS, UNIVERSIDADE DE SANTA CRUZ DO SUL; LÍVIA ARGOUD LOURENÇO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS.
Título:  Supplementation with lipid sources in diets for Jersey cows in the first third of lactation.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 58, e03149, 2023.
ISSN:  1678-3921
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Suplementação com fontes lipídicas em dietas para vacas Jersey no terço inicial de lactação.
Conteúdo:  ABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the effect of the addition of whole-crude oilseeds of linseed, sunflower, and soybean to the diet of Jersey cows, in the first third of lactation, on the following characteristics: intake, apparent nutrient digestibility, milk production and its variables, energy corrected milk, feed efficiency, energy balance, milk fatty acid profile, and blood metabolic profile. Eight multiparous Jersey cows were used in a double Latin square design. The treatments were the experimental diets with the oilseeds, and calcium salts of fatty acids were used as the control. Protein digestibility was lower for soybean, whereas that of ether extract was higher in the control, not differing between the evaluated oilseeds. There was no difference between oilseeds for milk production, milk production corrected for fat, milk nutritional content, feed efficiency, energy balance, and blood metabolic profile. The levels of milk monounsaturated fatty acids increased with the use of sunflower. Higher levels of cis-9, trans-11 conjugated linoleic acid (CLA) in milk were observed in the control. The addition of the evaluated whole-crude oilseeds to the diet of Jersey cows in the first third of lactation does not affect milk production variables, feed efficiency, energy balance, and blood biochemical profile, but alters the fatty acid profile. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da adição de grãos integrais das oleaginosas linhaça, gir... Mostrar Tudo
Thesagro:  Ácido Graxo; Gado; Gado Jersey; Lactação; Leguminosa; Nutrição Animal.
Thesaurus Nal:  Energy balance; Fatty acids; Lactation; Nutrient intake.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1157793/1/Supplementation-lipid-sources-diets-2023.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE66656 - 1UPEAP - DD
CPACT22685 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Rondônia.
Data corrente:  22/03/2021
Data da última atualização:  14/06/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  PARTELLI, F. L.; OLIOSI, G.; DALAZEN, J. R.; SILVA, C. A. da; VIEIRA, H. D.; ESPINDULA, M. C.
Afiliação:  FÁBIO LUIZ PARTELLI, Universidade Federal do Espírito Santo; GLEISON OLIOSI, Universidade Federal do Espírito Santo; JÉSSICA RODRIGUES DALAZEN, Universidade Federal de Rondônia; CLEIDSON ALVES DA SILVA, Universidade Federal de Lavras; HENRIQUE DUARTE VIEIRA, Universidade Estadual Norte Fluminense-Darcy Ribeiro; MARCELO CURITIBA ESPINDULA, CPAF-RO.
Título:  Proportion of ripe fruit weight and volume to green coffee: differences in 43 genotypes of Coffea canephora.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Agronomy Journal, v. 113, n. 2, p. 1050-1057, Mar./Apr. 2021.
ISSN:  0002-1962 (printed) / 1435-0645 (online).
DOI:  https://doi.org/10.1002/agj2.20617
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The processing yield or performance, which includes drying and depulping of coffee fruits, can be calculated as the relationship between the volume of ripe coffee fruits and green coffee weight and is a relevant characteristic for the development of new cultivars. The purpose of this study was to evaluate the processing performance of 42 genotypes and one population of Coffea canephora. The treatments consisted of 42 C. canephora genotypes propagated by cuttings and one seed-derived population arranged in a randomized block design with three replications. The genotypes were harvested when 80% of the fruits were in the ripe stage (red berries). We evaluated the relationship of the volume to weight of ripe fruit (ripe fruit volume [RFV]/ripe fruit weight [RFW]), the percentage of seed per fruit (% of seeds), the yield (in liters of ripe coffee) required to produce a 60-kg bag of green coffee, and the relationship between RFW and dry green bean weight (RFW/dry seed weight [DSW]). The results were subjected to ANOVA, and the means were grouped by the Scott-Knott test (p < .05). The mean yield of the evaluated genotypes was 347.57 L bag-1 of green coffee (between 294.01 and 439.72 L bag-1). A lower seed per fruit percentage identifies genotypes with a lower yield and higher RFW/DSW ratio. The genotypes Z21, 700, AD1, LB1, Emcapa 143, and AP required less than 315 L of ripe coffee to produce one 60-kg bag of green coffee beans.
Palavras-Chave:  Análise de variância; Café verde; Espírito Santo; Fruto maduro; Green coffee; Nova Venécia (ES); Ripe fruit.
Thesagro:  Café; Coffea Canephora; Comportamento de Variedade; Genótipo; Método Estatístico; Peso; Processamento; Rendimento; Semente; Volume.
Thesaurus NAL:  Analysis of variance; Coffee beans; Fruit yield; Genotype; Processing technology; Statistical analysis; Variety trials; Weight.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/222027/1/18526.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Rondônia (CPAF-RO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAF-RO18526 - 1UPCAP - DD
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