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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
03/11/2016 |
Data da última atualização: |
11/07/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
HORNUNG, P. S.; SILVEIRA, A. C. da; LAZZAROTTO, S. R. da S.; SIQUEIRA, G. L. de A. de; SCHNITZLER, E.; RIBANI, R. H.; LAZZAROTTO, M. |
Afiliação: |
Polyanna Silveira Hornung, UFPR; Ana Claudia da Silveira, UFPR; Simone Rosa da Silveira Lazzarotto, Doutoranda da UEPG; Geisa Liandra de Andrade de Siqueira, Doutoranda da UEPG; Egon Schnitzler, UEPG; Rosemary Hoffmann Ribani, UFPR; MARCELO LAZZAROTTO, CNPF. |
Título: |
Thermogravimetric alterations of cassava starch granules induced by hydrogen peroxide, UV rays and microwave. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ANÁLISE TÉRMICA E CALORIMETRIA, 10.; CONGRESSO PAN AMERICANO DE ANÁLISE TÉRMICA E CALORIMETRIA, 4., 2016, São Paulo. Trabalhos. [S.l.]: ABRATEC, 2016. |
Páginas: |
4 p. |
Descrição Física: |
Disponível online. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Starches are applied in several fields of industry. Amylose and amylopectin (natural polymers) constitute the starch in vegetable cells. In some processes native starches cannot support high stress conditions (high temperatures/acidity). Then, modification methods are developed aiming the improving of starch technological utilization. Oxidative modification with H2O2 has been the subject of many researches. UV rays as well microwave irradiation can be used. The aim was to confirm possible thermogravimetric alterations in native cassava starch (A) granules due to a double starch modification: 1st step) H2O2 standard solutions 0.1 mol L-1 (B), 0.2 mol L-1 (C) and 0.3 mol L-1 (D) and UV rays exposure for 1h; 2nd step) microwave irradiation for 5 min. The results of thermogravimetric curves (TG-DTA) show that the behaviors of the starch proprieties were modified. Highlighting, the modified samples C and D showed a decrease on the thermal stability step. This alteration turned them suitable to many field of industry like the paper one. |
Palavras-Chave: |
Active oxygen; Environment-friendly reagent. |
Thesagro: |
Amido; Mandioca. |
Thesaurus Nal: |
Cassava; Starch. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/149549/1/2016-MarceloL-CBATC-Thermogravimetric.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Volume |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amapá. |
Data corrente: |
19/08/2021 |
Data da última atualização: |
19/01/2022 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
PARANHOS, B. A. J.; SA, L. A. N. de; MANOUKIS, N. C.; PRADO, S. de S.; MORELLI, R.; NAVA, D. E.; LIMA, A. L.; JANG, E. |
Afiliação: |
BEATRIZ AGUIAR GIORDANO PARANHOS, CPATSA; LUIZ ALEXANDRE NOGUEIRA DE SA, CNPMA; NICHOLAS C. MANOUKIS, USDA-ARS-PBARC; SIMONE DE SOUZA PRADO, CNPMA; RENATA MORELLI, ESALQ/USP; DORI EDSON NAVA, CPACT; ADILSON LOPES LIMA, CPAF-AP; ERIC JANG, USDA-ARS-PBARC. |
Título: |
Competição interespecífica entre o parasitoide exótico Fopius arisanus e o nativo Doryctobracon areolatus (Hymenoptera Braconidae) em Anastrepha fraterculus (Diptera: Tephritidae). |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO DE CONTROLE BIOLÓGICO, 13., 2013, Bonito. Faça bonito: use controle biológico: anais. Brasília, DF: Embrapa, 2013. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
SICONBIOL 2013. |
Palavras-Chave: |
Fruit fly; Mosca-da-carambola; Moscas-das-frutas; Parasitoide de ovos. |
Thesagro: |
Bactrocera Carambolae; Ceratitis Capitata; Controle biológico; Entomologia; Inseto. |
Thesaurus NAL: |
Biological control; Entomology. |
Categoria do assunto: |
O Insetos e Entomologia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amapá (CPAF-AP) |
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