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42. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | TORRES, L. F.; DINIZ, L. E. C.; LIVRAMENTO, K. G. do; FREIRE, L. L.; PAIVA, L. V. Gene expression and morphological characterization of cell suspensions of Coffea arabica L. cv. Catigua´ MG2 in different cultivation stages. Acta Physiologiae Plantarum, v. 37, n. 175, p. 2-7, August, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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44. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | RODRIGUEZ, M. A. D.; WAALWIJK, C.; PAIVA, L. V.; SOUZA JUNIOR, M. T.; KEMA, G. H. J. A Greenhouse Bioassay for the Fusarium oxysporum f. sp. cubense x ‘Grand Naine’ (Musa, AAA, Cavendish Subgroup) Interaction. Acta Horticulturae, v. 897, p. 377-380, may 2011. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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45. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | GUIMARÃES, N. C. C.; TORGA, P. P.; RESENDE, E. C.; CHALFUN JUNIOR, A.; PAIVA, E.; PAIVA, L. V. Identificação de variantes somaclonais em bananeiras 'Prata Anã', utilizando técnicas moleculares e citogenéticas. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 33, n. 2, p. 448-454, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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48. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | NOGUEIRA, D. G.; MALUF, W. R.; NOGUEIRA, D. W.; MACIEL, G. M.; PAIVA, L. V.; FIGUEIRA, A. dos R. Marcador microssatélite associado ao alelo Ty-1 de resistência a Begomovirus em tomateiro. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 46, n. 4, p. 412-419, abril 2011 Título em inglês: Microsatelite marker associated with the Ty?1 allele for resistance to Begomovirus in tomato. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças; Embrapa Unidades Centrais. |
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49. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | COSTA, M. L. M.; LANA, U. G. P.; BARROS, E. C.; PAIVA, L. V.; VALICENTE, F. H. Molecular characterization of bacillus thuringiensis cyt genes efficient against fall armyworm, Spodoptera frugiperda. Journal of Agricultural Science, Cambridge, v. 6, n. 7, p. 1-10, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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50. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MENEGUCCI, J. L. P.; PAIVA, L. V.; MARINHO, C. S.; AMARAL; A. M.; SOUTO, R. F.; SOUZA, M. de. Influencia da adubacao verde com Crotalaria juncea nas caracteristicas quimicas do solo na camada de 20 a 40cm de profundidade. In: CONGRESSO DA POS-GRADUACAO NA ESAL, 6., 1993, Lavras. Anais: Cerrado: torto, nem por isso errado. Lavras: ESAL, 1993. p.265-266. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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52. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CHAGAS, P. G.; ABREU, C. S.; MOINO JUNIOR, A.; ZANETTI, R.; PAIVA, L. V.; VALICENTE, F. H. Virulência de cepas de Bt sobre operárias de Atta sexdens (Linnaeus, 1758) (Hymenoptera: Formicidae). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 28., 2022, Fortaleza. Anais... Fortaleza: Sociedade Entomológica do Brasil, 2022. p. 368. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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53. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | COELHO, G. T. C. P.; SOUZA, I. R. P.; CARNEIRO, A. A.; CARNEIRO, N. P.; ALVES, V. M. C.; PAIVA, L. V.; SCHAFFERT, R. E. Aerenchyma formation in phosphorus-stressed maize roots. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON PHOSPHORUS DYNAMICS IN THE SOIL-PLANT CONTINUUM, 3., 2006, Uberlândia. Proceedings... Sete Lagoas: Embrapa Milho e Sorgo, 2006. p. 94-95. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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54. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MENEGUCCI, J. L. P.; PAIVA, L. V.; SOUTO, R. F.; CARVALHO de, S. A.; MARINHO, C. S.; AMARAL do, A. M.; SOUZA de, MAURICIO. Alteracoes fisico-quimicas de frutos de laranjeira "Valencia" con sintomas de clorose variegada dos citros. Revista Brasiliera de Fruticultura, v. 17, n.1, p. 153-155, 1995. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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55. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CHALFUN JUNIOR, A.; CHAVES, S. S.; SILVA, G. F. F. e; VALENTIM, F. L.; FERRARA BARBOSA, B. C.; PAIVA, L. V.; ANDRADE, A. C. Analysis of the expression pattern OF miRNAs, by Stem-Loop RT-PCR, in coffee species with different ploidy levels. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEE SCIENCE, 2012, San José. Proceedings... [S.l]: Association for Science and Information on Coffee (ASIC), 2012. p. 64. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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57. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | LOPES, M. J. C.; CAMPOS, M. de A.; PAIVA, L. V.; SÁ, M. E. L. de; ARANTES, N. E.; ZITO, R. K.; GROSSI-DE-SÁ, M. F. Changes in gene expression in resistant soybean genotype during interaction with Meloidogyne javanica. In: WORLD SOYBEAN RESEARCH CONFERENCE, 8., 2009, Beijing. Developing a global soy blueprint for a safe secure and sustainable supply: abstracts. Beijing: Chinese Academy of Agricultural Sciences: Institute of Crop Science, 2009. p. 142, ref. P363. WSRC 2009. Editado por Lijuan Qiu, Rongxia Guan, Jian Jin, Qijan Song, Shuntang Guo, Wenbin Li, Yuanchao Wang, Tianfu Han, Xiaobing Liu, Deyue Yu, Lianzhou Jiang, Deliang Peng. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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58. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ALVES, G. S. C.; DECHAMP, E.; FREIRE, L. P.; POT, D.; THIS, D.; PAIVA, L. V.; ANDRADE, A. C.; MARRACCINI, P.; ETIENNE, H. Characterization of CcDREB1D promoter region from contrasting genotypes of Coffea canephora by homologous transformation in Coffea Arabica. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEE SCIENCE, 25., 2014, Armenia, Colombia. [Proceedings...]. [Armenia]: ASIC, 2015. p. 42-47. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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59. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ALVES, G. S. C.; FREIRE, L. P.; HEIMBECK, I. G. R.; VIEIRA, N. G.; VINECKY, F.; MARRACCINI, P.; PAIVA, L. V.; ANDRADE, A. C. Caracterização da região promotora do gene DREB2A de genótipos de Coffea canephora contrastantes para a tolerância à seca. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 7., 2011, Araxá. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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60. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | LACERDA, G. A.; CHALFUN-JÚNIOR, A.; PAIVA, L. V.; MELO, E. F.; OLIVEIRA, A. C. S. de; REZENDE, J. C. de. Influência de reguladores de crescimento no desenvolvimento radicular de sementes de Coffea arabica L. rubi in vitro. Coffee science, Lavras, v. 3, n. 1, p. 81-84, jan./jun. 2008. Nota prévia. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
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Registros recuperados : 92 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
25/11/2022 |
Data da última atualização: |
25/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
CARVALHO, M. H. de; ROSA, S. D. V. F. da; COELHO, S. V. B.; GUIMARÃES, C. C.; MARTINS, R. de S.; CLEMENTE, A. da C. S.; PAIVA, L. V. |
Afiliação: |
MAYARA HOLANDA DE CARVALHO; STTELA DELLYZETE VEIGA F DA ROSA, CNPCa; STEFÂNIA VIIAS BOAS COELHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; CRISTIANE CARVALHO GUIMARÃES, UNIVERSIDADE ESTADUAL PAULISTA; RAYANA DE SÁ MARTINS, INSTITUTO DE BOTÂNICA; ALINE DA CONSOLAÇÃO SAMPAIO CLEMENTE, ONSEEDS TREINAMENTOS; LUCIANO VILELA PAIVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS. |
Título: |
Drying of arabica coffee and its effect on the gene expression and activity of enzymes linked to seed physiological quality. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Acta Scientiarum: Agronomy, v. 45, e56908, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.4025/actasciagron.v45i1.56908 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The reduced longevity of coffee seeds has been attributed to their sensitivity to desiccation. Studies related to gene expression and enzyme activity in coffee seeds under drying are important for understanding the effects of drying on their physiological quality. The aim of this study was to investigate the molecular aspects of seeds under different drying methods and associate them with physiological quality. Coffee seeds with different water contents were dried both slowly and rapidly. Enzymatic activity was analysed, as well as the expression of genes that encode the enzymes superoxide dismutase, catalase, peroxiredoxins, isocitrate lyase, and endo-ß-mannanase. There was a significant effect of drying speed and final water content on enzyme activity and on the expression of the different genes analysed. In seeds under rapid drying, there was greater expression of the genes that encode the enzymes catalase and endo-ß-mannanase. Greater expression of the 1 CYS PRX and SOD genes and greater activity of the ICL isoenzymes were found in seeds with superior physiological quality, but greater activity of the endo-β-mannanase and CAT enzymes occurred in seeds with lower physiological quality. |
Thesaurus NAL: |
Coffea arabica var. arabica; Drying; Enzyme activity; Oxidative stress. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1148771/1/Carvalho-et-al-2023-Drying-of-arabica-coffee-and-its-effect-on-the-gene-expression-and-activity-of-enzymes-linked-to-seed-physiological-quality.pdf
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Marc: |
LEADER 02045naa a2200253 a 4500 001 2148771 005 2022-11-25 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.4025/actasciagron.v45i1.56908$2DOI 100 1 $aCARVALHO, M. H. de 245 $aDrying of arabica coffee and its effect on the gene expression and activity of enzymes linked to seed physiological quality.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aThe reduced longevity of coffee seeds has been attributed to their sensitivity to desiccation. Studies related to gene expression and enzyme activity in coffee seeds under drying are important for understanding the effects of drying on their physiological quality. The aim of this study was to investigate the molecular aspects of seeds under different drying methods and associate them with physiological quality. Coffee seeds with different water contents were dried both slowly and rapidly. Enzymatic activity was analysed, as well as the expression of genes that encode the enzymes superoxide dismutase, catalase, peroxiredoxins, isocitrate lyase, and endo-ß-mannanase. There was a significant effect of drying speed and final water content on enzyme activity and on the expression of the different genes analysed. In seeds under rapid drying, there was greater expression of the genes that encode the enzymes catalase and endo-ß-mannanase. Greater expression of the 1 CYS PRX and SOD genes and greater activity of the ICL isoenzymes were found in seeds with superior physiological quality, but greater activity of the endo-β-mannanase and CAT enzymes occurred in seeds with lower physiological quality. 650 $aCoffea arabica var. arabica 650 $aDrying 650 $aEnzyme activity 650 $aOxidative stress 700 1 $aROSA, S. D. V. F. da 700 1 $aCOELHO, S. V. B. 700 1 $aGUIMARÃES, C. C. 700 1 $aMARTINS, R. de S. 700 1 $aCLEMENTE, A. da C. S. 700 1 $aPAIVA, L. V. 773 $tActa Scientiarum: Agronomy$gv. 45, e56908, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Café (CNPCa) |
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