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1.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, F. A.; PADILHA, C. C. F.; CASTRO, G. R. de; ROLDAN, P. dos S.; NOGUEIRA, A. R. de A.; MORAES, P. M.; PADILHA, P. M. Selenium determination in tissue samples of Nile tilapia using ultrasound-assisted extraction. Central European Journal of Chemistry, v. 9, n. 1, p. 119-125, 2011.

Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.

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Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  30/12/2010
Data da última atualização:  26/07/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 4
Autoria:  SILVA, F. A.; PADILHA, C. C. F.; CASTRO, G. R. de; ROLDAN, P. dos S.; NOGUEIRA, A. R. de A.; MORAES, P. M.; PADILHA, P. M.
Afiliação:  FABIO A. SILVA, UNESP/JABOTICABAL; CILENE C. F. PADILHA, UNESP/BOTUCATU; GUSTAVO R. DE CASTRO, UFAL/MACEIÓ; PAULO DOS SANTOS ROLDAN, UFSCar/SÃO CARLOS, SP; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE; PAULA M. MORAES, UNESP/BOTUCATU; PEDRO M. PADILHA, UNICAMP/CAMPINAS.
Título:  Selenium determination in tissue samples of Nile tilapia using ultrasound-assisted extraction.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Central European Journal of Chemistry, v. 9, n. 1, p. 119-125, 2011.
DOI:  10.2478/s11532-010-0121-0
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This paper proposes a method to determine selenium in samples of fish muscle and liver tissue using ultrasound assisted extraction process, and analysed by graphite furnace atomic absorption spectrometry (GFAAS). The selenium content was extracted by 0.10 M HCl at the optimal extraction conditions which were established as follows: sample mass of 100 mg; granulometry of the sample <60 ?m; sonication time of five 40 s cycles; and sonication power of 136 W. The selenium determinations were performed by GFAAS, at a drying temperature of 120oC/250oC, pyrolysis temperature of 1300oC, atomization temperature of 2300oC, and cleaning temperature of 2800oC. Palladium nitrate was used as a chemical modifier coinjected with the samples, and tungsten as a permanent modifier. The concentration of selenium determined in the pool of fish muscle and liver tissue were 280.4±4.2 e 592.3±6.7 ?g kg?1, respectively. The accuracy and precision of the proposed extraction method were evaluated using certified standard Bovine Muscle ? NIST 8414. The results obtained by the ultrasonic extraction method were equivalent to those obtained by the method of acid mineralization of samples in a microwave oven.
Palavras-Chave:  Essentiality of Selenium; Graphite furnace atomic absorption spectrometry; Nile; Selenium extraction.
Thesaurus NAL:  fish nutrition.
Categoria do assunto:  W Química e Física
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/37793/1/PaperFinalFbio-1.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPPSE19952 - 1UPCAP - DDPROCI-2011.00001SIL2011.00001
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