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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
30/08/2016 |
Data da última atualização: |
19/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LOURENÇO, L. F. H.; TAVARES, T. S.; ARAUJO, E. A. F.; PENA, R. S.; JOELE, M. R. S. P.; CARVALHO, A. V. |
Afiliação: |
Lúcia F. H. Lourenço, UFPA; Tiago S. Tavares, UFPA; Eder A. F. Araujo, UFPA; Rosinelson S. Pena, UFPA; Maria Regina S. Peixoto Joele, IFPA-CAMPUS CASTANHAL; ANA VANIA CARVALHO, CPATU. |
Título: |
Optimization of extrusion process to obtain shrimp snacks with rice grits and polished rice grains. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
CyTA: Journal of Food, v. 14, n. 2, p. 340-348, 2016. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1080/19476337.2015.1114025 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This research studied the effect of thermoplastic extrusion on the expansion index (EI), water absorption index (WAI), water solubility index (WSI), and sensory acceptance (SA) of a snack from rice grits, polished rice grains, and shrimp. A 23 factorial design was used with independent variables, temperature in the third extruder zone (63.2?96.8°C), initial moisture (106.4?173.6 g/kg), and shrimp content (16?184 g/kg), whereas EI, WAI, WSI, and SA were the responses. Through the surface-response methodology, the formulation with 80 g/kg shrimp and 130 g/kg initial moisture processed at 85°C in the third extruder zone was considered optimal. The product had good EI, WAI, and SA, 65.6 g/kg moisture, 24.0 g/kg lipids, 89.5 g/kg proteins, 34.2 kg/kg ashes, 72.4 g/kg fibers, and 714.3 g/kg carbohydrates. The product is an alternative for using rice grit, which has low commercial value, while also fully using the regional shrimp. |
Palavras-Chave: |
Polished rice grains; Rice grit; Shrimp snack; Thermoplastic extrusion. |
Thesagro: |
Arroz; Camarão; Extrusão. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/146887/1/Optimization.pdf
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Marc: |
LEADER 01777naa a2200277 a 4500 001 2052055 005 2022-05-19 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1080/19476337.2015.1114025$2DOI 100 1 $aLOURENÇO, L. F. H. 245 $aOptimization of extrusion process to obtain shrimp snacks with rice grits and polished rice grains.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aThis research studied the effect of thermoplastic extrusion on the expansion index (EI), water absorption index (WAI), water solubility index (WSI), and sensory acceptance (SA) of a snack from rice grits, polished rice grains, and shrimp. A 23 factorial design was used with independent variables, temperature in the third extruder zone (63.2?96.8°C), initial moisture (106.4?173.6 g/kg), and shrimp content (16?184 g/kg), whereas EI, WAI, WSI, and SA were the responses. Through the surface-response methodology, the formulation with 80 g/kg shrimp and 130 g/kg initial moisture processed at 85°C in the third extruder zone was considered optimal. The product had good EI, WAI, and SA, 65.6 g/kg moisture, 24.0 g/kg lipids, 89.5 g/kg proteins, 34.2 kg/kg ashes, 72.4 g/kg fibers, and 714.3 g/kg carbohydrates. The product is an alternative for using rice grit, which has low commercial value, while also fully using the regional shrimp. 650 $aArroz 650 $aCamarão 650 $aExtrusão 653 $aPolished rice grains 653 $aRice grit 653 $aShrimp snack 653 $aThermoplastic extrusion 700 1 $aTAVARES, T. S. 700 1 $aARAUJO, E. A. F. 700 1 $aPENA, R. S. 700 1 $aJOELE, M. R. S. P. 700 1 $aCARVALHO, A. V. 773 $tCyTA: Journal of Food$gv. 14, n. 2, p. 340-348, 2016.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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ID |
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Volume |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agropecuária Oeste. |
Data corrente: |
09/01/2015 |
Data da última atualização: |
14/08/2017 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
PADOVAN, M. P.; OTSUBO, A. A.; OSHWEILER, A. |
Afiliação: |
MILTON PARRON PADOVAN, CPAO; AURO AKIO OTSUBO, CPAO; ALFEU OSHWEILER, AGRAER. |
Título: |
Diversificação da produção e segurança alimentar. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
In: PADOVAN, M. P.; PEZARICO, C. R.; OTSUBO, A. A. (Ed.). Tecnologias para a agricultura familiar. Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste, 2014. p. 19-22 (Embrapa Agropecuária Oeste. Documentos, 122). |
Idioma: |
Português |
Thesagro: |
Agricultura Familiar. |
Categoria do assunto: |
B Sociologia Rural |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/115194/1/p.-20-23.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agropecuária Oeste (CPAO) |
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