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Registros recuperados : 28 | |
1. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ALBIERO, B. R.; OLIVEIRA FILHO, J. G.; FERREIRA, M. D. Óleos essenciais como fungicidas naturais em revestimentos nanoestruturados para aplicação na conservação pós-colheita de morangos. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 12., 2020, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2020. Editores técnicos: Cristiane Sanchez Farinas, Daniel Souza Corrêa, José Manoel Marconcini, Maria Fernanda Berlingieri Durigan, Paulo Sérgio de Paula Herrmann Junior. Embrapa Instrumentação. Documentos, 71. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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2. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVA, G. C.; OLIVEIRA FILHO, J. G.; MIRANDA, M.; FERREIRA, M. D. Atividade antifúngica do óleo essencial de hortelã-pimenta contra patógenos pós-colheita de mamão. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 12., 2020, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2020. Editores técnicos: Cristiane Sanchez Farinas, Daniel Souza Corrêa, José Manoel Marconcini, Maria Fernanda Berlingieri Durigan, Paulo Sérgio de Paula Herrmann Junior. Embrapa Instrumentação. Documentos, 71. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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6. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OLIVEIRA FILHO, J. G.; NOBRE, C. C. O.; SILVA, G. C.; AZEREDO, H. M. C. de; FERREIRA, M. D. Atividade antifúngica em fase de vapor de óleos essenciais e suas combinações contra Botrytis Cinerea. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE INSTRUMENTAÇÃO AGROPECUÁRIA, 4., 2019, São Carlos, SP. Ciência, inovação e mercado: anais. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2019. Editores: Paulino Ribeiro Villas-Boas, Maria Alice Martins, Débora Marcondes Bastos Pereira Milori, Ladislau Martin Neto. SIAGRO 2019. 715-719 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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7. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | RODRIGUES, C. B.; BEZERRA, C. C. de O. N.; OLIVEIRA FILHO, J. G. de; FERREIRA, M. D. Atividade óleos essenciais como antimicrobianos naturais em pós colheita de frutos. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 13., 2021, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Pecuária Sudeste: Embrapa Instrumentação, 2021. Editores técnicos: Alexandre Berndt, Ana Rita de Araujo Nogueira, Lea Chapaval Andri, Marcelo Mattos Cavallari, Manuel Antonio Chagas Jacinto. 13 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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10. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OLIVEIRA FILHO, J. G.; SILVA, C. O.; EGEA, M. B.; AZEREDO, H. M. C. de; MATTOSO, L. H. C. Employing alternative culture media in kefiran exopolysaccharide production: Impact on microbial diversity, physicochemical properties, and bioactivities. International Journal of Biological Macromolecules, v. 246, 125648, 2023. 1 - 10 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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12. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BEZERRA, C. C. de O. N.; OLIVEIRA FILHO, J. G.; RODRIGUES, C. B.; DURIGAN, M. F. B.; FERREIRA, M. D. Avaliação do potencial de uso de óleos de copaíba e andiroba como fungicidas naturais na pós-colheita de frutos. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 13., 2021, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Pecuária Sudeste: Embrapa Instrumentação, 2021. Editores técnicos: Alexandre Berndt, Ana Rita de Araujo Nogueira, Lea Chapaval Andri, Marcelo Mattos Cavallari, Manuel Antonio Chagas Jacinto. 14 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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15. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OLIVEIRA FILHO, J. G.; SOUSA, T. L. de; BERTOLO, M. R. V.; BORGUSZ JUNIOR, S.; MATTOSO, L. H. C.; PIMENTEL, T. C.; EGEA, M. B. Next-generation food packaging: Edible bioactive films with alginate, mangaba pulp (Hancornia speciosa), and Saccharomyces boulardii. Food Bioscience, v. 54, 102799, 2023. 1 - 10 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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16. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OLIVEIRA FILHO, J. G. de; FERREIRA, L. L.; SARRIA, A. L. F.; PICKETT, J. A.; MASCARIN, G. M.; PÉREZ DE LEÓN, A. A.; BORGES, L. M. F. Brown dog tick, Rhipicephalus sanguineus sensu lato, infestation of susceptible dog hosts is reduced by slow release of semiochemicals from a less susceptible host. Ticks and Tick-borne Diseases, v. 8, n. 1, p. 139-145, Jan. 2017. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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18. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OLIVEIRA FILHO. J. G. de; BERTOLO, M. R. V.; RODRIGUES, M. A. V.; SILVA, G. C.; MENDONÇA, G. M. N. de; BOGUSZ JUNIOR, S.; FERREIRA, M. D. Recent advances in the development of smart, active, and bioactive biodegradable biopolymer-based films containing betalains. Food Chemistry, v. 390, 133149, 2022. 13 p. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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19. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OLIVEIRA FILHO, J. G.; SILVA, G. C.; OLDONI, F. C. A.; MIRANDA, M.; FLORENCIO, C.; OLIVEIRA, R. M. D. de; GOMES, M. P.; FERREIRA, M. D. Edible coating based on carnauba wax nanoemulsion and cymbopogon martinii essential oil on papaya postharvest preservation. Coatings, v. 12, a1700, 2022. 9 p. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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20. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OLIVEIRA FILHO, J. G.; BEZERRA, C. C. O. N.; ALBIERO, B. R.; OLDONI, F. C. A.; MIRANDA, M.; EGEA, M. B.; AZEREDO, H. M. C. de; FERREIRA, M. D. New approach in the development of edible films: The use of carnauba wax micro- or nanoemulsions in arrowroot starch-based films. Food Packaging and Shelf Life, v. 26, 100589, 2020. 1 - 9 Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Instrumentação. |
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Registros recuperados : 28 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
08/06/2022 |
Data da última atualização: |
23/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
OLIVEIRA FILHO. J. G. de; BERTOLO, M. R. V.; RODRIGUES, M. A. V.; SILVA, G. C.; MENDONÇA, G. M. N. de; BOGUSZ JUNIOR, S.; FERREIRA, M. D. |
Afiliação: |
MARCOS DAVID FERREIRA, CNPDIA. |
Título: |
Recent advances in the development of smart, active, and bioactive biodegradable biopolymer-based films containing betalains. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 390, 133149, 2022. |
Páginas: |
13 p. |
ISSN: |
0308-8146 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.133149 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Betalains are natural nitrogenous water-soluble pigments found in species belonging to the Caryophyllales order and in mushrooms. Betalains can be considered multifunctional molecules due to their diverse bioactivities such as antioxidant, antimicrobial, anticancer, and anti-inflammatory. Furthermore, they can detect pH variations in foods and are considered promising colorimetric bioindicators. The bioactivities of betalains have improved their use as active and bioactive agents, and colorimetric indicators in the development of edible and biodegradable films for foods, which are trends in the food packaging market. Thus, this review presents the state-of-art information on the use of betalains as a multifunctional molecule in the development of smart, active, and bioactive edible and biodegradable packaging for foods. Studies have revealed that betalains can be successfully used to develop: smart films to indicate the freshness and spoilage of foods such as shrimp, fish, and chicken; active films with antimicrobial and antioxidant potentials to increase the shelf life of sausage and shrimp; and bioactive films with health benefits |
Palavras-Chave: |
Active packaging; Natural pigment; PH indicator; Smart packaging. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1143861/1/P-Recent-advances-in-the-development-of-smart-active-and-bioactive.pdf
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Marc: |
LEADER 02016naa a2200277 a 4500 001 2143861 005 2024-01-23 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0308-8146 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.133149$2DOI 100 1 $aOLIVEIRA FILHO. J. G. de 245 $aRecent advances in the development of smart, active, and bioactive biodegradable biopolymer-based films containing betalains.$h[electronic resource] 260 $c2022 300 $a13 p. 520 $aBetalains are natural nitrogenous water-soluble pigments found in species belonging to the Caryophyllales order and in mushrooms. Betalains can be considered multifunctional molecules due to their diverse bioactivities such as antioxidant, antimicrobial, anticancer, and anti-inflammatory. Furthermore, they can detect pH variations in foods and are considered promising colorimetric bioindicators. The bioactivities of betalains have improved their use as active and bioactive agents, and colorimetric indicators in the development of edible and biodegradable films for foods, which are trends in the food packaging market. Thus, this review presents the state-of-art information on the use of betalains as a multifunctional molecule in the development of smart, active, and bioactive edible and biodegradable packaging for foods. Studies have revealed that betalains can be successfully used to develop: smart films to indicate the freshness and spoilage of foods such as shrimp, fish, and chicken; active films with antimicrobial and antioxidant potentials to increase the shelf life of sausage and shrimp; and bioactive films with health benefits 653 $aActive packaging 653 $aNatural pigment 653 $aPH indicator 653 $aSmart packaging 700 1 $aBERTOLO, M. R. V. 700 1 $aRODRIGUES, M. A. V. 700 1 $aSILVA, G. C. 700 1 $aMENDONÇA, G. M. N. de 700 1 $aBOGUSZ JUNIOR, S. 700 1 $aFERREIRA, M. D. 773 $tFood Chemistry$gv. 390, 133149, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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