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1. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ALBIERO, B. R.; OLIVEIRA FILHO, J. G.; FERREIRA, M. D. Óleos essenciais como fungicidas naturais em revestimentos nanoestruturados para aplicação na conservação pós-colheita de morangos. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 12., 2020, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2020. Editores técnicos: Cristiane Sanchez Farinas, Daniel Souza Corrêa, José Manoel Marconcini, Maria Fernanda Berlingieri Durigan, Paulo Sérgio de Paula Herrmann Junior. Embrapa Instrumentação. Documentos, 71. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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4. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVA, G. C.; OLIVEIRA FILHO, J. G.; MIRANDA, M.; FERREIRA, M. D. Atividade antifúngica do óleo essencial de hortelã-pimenta contra patógenos pós-colheita de mamão. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 12., 2020, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2020. Editores técnicos: Cristiane Sanchez Farinas, Daniel Souza Corrêa, José Manoel Marconcini, Maria Fernanda Berlingieri Durigan, Paulo Sérgio de Paula Herrmann Junior. Embrapa Instrumentação. Documentos, 71. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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7. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OLIVEIRA FILHO, J. G.; SILVA, C. O.; EGEA, M. B.; AZEREDO, H. M. C. de; MATTOSO, L. H. C. Employing alternative culture media in kefiran exopolysaccharide production: Impact on microbial diversity, physicochemical properties, and bioactivities. International Journal of Biological Macromolecules, v. 246, 125648, 2023. 1 - 10 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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10. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | RODRIGUES, C. B.; BEZERRA, C. C. de O. N.; OLIVEIRA FILHO, J. G. de; FERREIRA, M. D. Atividade óleos essenciais como antimicrobianos naturais em pós colheita de frutos. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 13., 2021, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Pecuária Sudeste: Embrapa Instrumentação, 2021. Editores técnicos: Alexandre Berndt, Ana Rita de Araujo Nogueira, Lea Chapaval Andri, Marcelo Mattos Cavallari, Manuel Antonio Chagas Jacinto. 13 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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12. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OLIVEIRA FILHO, J. G.; NOBRE, C. C. O.; SILVA, G. C.; AZEREDO, H. M. C. de; FERREIRA, M. D. Atividade antifúngica em fase de vapor de óleos essenciais e suas combinações contra Botrytis Cinerea. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE INSTRUMENTAÇÃO AGROPECUÁRIA, 4., 2019, São Carlos, SP. Ciência, inovação e mercado: anais. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2019. Editores: Paulino Ribeiro Villas-Boas, Maria Alice Martins, Débora Marcondes Bastos Pereira Milori, Ladislau Martin Neto. SIAGRO 2019. 715-719 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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13. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BEZERRA, C. C. de O. N.; OLIVEIRA FILHO, J. G.; RODRIGUES, C. B.; DURIGAN, M. F. B.; FERREIRA, M. D. Avaliação do potencial de uso de óleos de copaíba e andiroba como fungicidas naturais na pós-colheita de frutos. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 13., 2021, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Pecuária Sudeste: Embrapa Instrumentação, 2021. Editores técnicos: Alexandre Berndt, Ana Rita de Araujo Nogueira, Lea Chapaval Andri, Marcelo Mattos Cavallari, Manuel Antonio Chagas Jacinto. 14 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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15. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OLIVEIRA FILHO, J. G. de; FERREIRA, L. L.; SARRIA, A. L. F.; PICKETT, J. A.; MASCARIN, G. M.; PÉREZ DE LEÓN, A. A.; BORGES, L. M. F. Brown dog tick, Rhipicephalus sanguineus sensu lato, infestation of susceptible dog hosts is reduced by slow release of semiochemicals from a less susceptible host. Ticks and Tick-borne Diseases, v. 8, n. 1, p. 139-145, Jan. 2017. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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16. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OLIVEIRA FILHO, J. G.; SILVA, G. C.; OLDONI, F. C. A.; MIRANDA, M.; FLORENCIO, C.; OLIVEIRA, R. M. D. de; GOMES, M. P.; FERREIRA, M. D. Edible coating based on carnauba wax nanoemulsion and cymbopogon martinii essential oil on papaya postharvest preservation. Coatings, v. 12, a1700, 2022. 9 p. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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18. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OLIVEIRA FILHO, J. G.; SOUSA, T. L. de; BERTOLO, M. R. V.; BORGUSZ JUNIOR, S.; MATTOSO, L. H. C.; PIMENTEL, T. C.; EGEA, M. B. Next-generation food packaging: Edible bioactive films with alginate, mangaba pulp (Hancornia speciosa), and Saccharomyces boulardii. Food Bioscience, v. 54, 102799, 2023. 1 - 10 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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19. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OLIVEIRA FILHO. J. G. de; BERTOLO, M. R. V.; RODRIGUES, M. A. V.; SILVA, G. C.; MENDONÇA, G. M. N. de; BOGUSZ JUNIOR, S.; FERREIRA, M. D. Recent advances in the development of smart, active, and bioactive biodegradable biopolymer-based films containing betalains. Food Chemistry, v. 390, 133149, 2022. 13 p. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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20. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OLIVEIRA FILHO, J. G. de; ALBIERO, B. R.; CIPRIANO, L.; BEZERRA, C. C. de O. N.; OLDONI, F. C. A.; EGEA, M. B.; AZEREDO, H. M. C. de; FERREIRA, M. D. Arrowroot starch-based films incorporated with a carnauba wax nanoemulsion, cellulose nanocrystals, and essential oils: a new functional material for food packaging applications. Cellulose, v. 28, 2021. 6499-6511 Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Instrumentação. |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
29/01/2018 |
Data da última atualização: |
29/01/2018 |
Tipo da produção científica: |
Nota Técnica/Nota Científica |
Autoria: |
FERREIRA, L. L.; OLIVEIRA FILHO, J. G. de; MASCARIN, G. M.; PÉREZ DE LEÓN, A. A.; BORGES, L. M. F. |
Afiliação: |
LORENA LOPES FERREIRA, UFG; JAIRES GOMES DE OLIVEIRA FILHO, UFG; GABRIEL MOURA MASCARIN, CNPAF; ADALBERTO A. PEREZ DE LEON, USDA-ARS, Kerrville, TX; LIGIA MIRANDA FERREIRA BORGES, UFG. |
Título: |
In vitro repellency of DEET and B-citronellol against the ticks Rhipicephalus sanguineus sensu lato and Amblyomma sculptum. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Veterinary Parasitology, v. 239, p. 42-45, 2017. |
ISSN: |
0304-4017 |
DOI: |
10.1016/j.vetpar.2017.04.021 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Short communication. |
Conteúdo: |
Rhipicephalus sanguineus sensu lato and Amblyomma sculptum can parasite humans and domestic animals and are vectors of pathogens, including zoonoses. Repellents are an important tool of tick control. This study aimed to compare the efficacy of N,N-diethyl- 3-methylbenzamide (DEET), a standard repellent, versus β-citronellol in a Petri dish bioassay. A semicircle of filter paper (31.8 cm2) was treated with 87 μl of one of four concentrations (0.200, 0.100, 0.050 and 0.025 mg/cm2) of β-citronellol, DEET or solvent (ethanol). A head-to-head test was developed treating one side with increasing concentrations of β-citronellol as above mentioned, against the highest concentration of DEET. Besides that a blank assay was performed. Three males and three females were placed in the middle of the plate and their location was evaluated 5, 10 and 30 min after the test was initiated. As a result, the time had no significant effect on repellency response of the ticks exposed to both compounds and their concentrations. The repellency response raised according with the increase of concentration. Additionally, our findings indicate that the tick A. sculptum was more sensitive to the compounds tested and β-citronellol showed a higher efficacy than DEET. In addition, β-citronellol could be formulated to protect humans and other animals from R. sanguineus s. l. and A. sculptum infestation, as well as the diseases transmitted by these species. |
Palavras-Chave: |
Natural repellents. |
Thesagro: |
Amblyomma cajennense; Óleo essencial. |
Thesaurus NAL: |
Deet; Essential oils; Rhipicephalus sanguineus. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02350naa a2200277 a 4500 001 2086545 005 2018-01-29 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0304-4017 024 7 $a10.1016/j.vetpar.2017.04.021$2DOI 100 1 $aFERREIRA, L. L. 245 $aIn vitro repellency of DEET and B-citronellol against the ticks Rhipicephalus sanguineus sensu lato and Amblyomma sculptum.$h[electronic resource] 260 $c2017 500 $aShort communication. 520 $aRhipicephalus sanguineus sensu lato and Amblyomma sculptum can parasite humans and domestic animals and are vectors of pathogens, including zoonoses. Repellents are an important tool of tick control. This study aimed to compare the efficacy of N,N-diethyl- 3-methylbenzamide (DEET), a standard repellent, versus β-citronellol in a Petri dish bioassay. A semicircle of filter paper (31.8 cm2) was treated with 87 μl of one of four concentrations (0.200, 0.100, 0.050 and 0.025 mg/cm2) of β-citronellol, DEET or solvent (ethanol). A head-to-head test was developed treating one side with increasing concentrations of β-citronellol as above mentioned, against the highest concentration of DEET. Besides that a blank assay was performed. Three males and three females were placed in the middle of the plate and their location was evaluated 5, 10 and 30 min after the test was initiated. As a result, the time had no significant effect on repellency response of the ticks exposed to both compounds and their concentrations. The repellency response raised according with the increase of concentration. Additionally, our findings indicate that the tick A. sculptum was more sensitive to the compounds tested and β-citronellol showed a higher efficacy than DEET. In addition, β-citronellol could be formulated to protect humans and other animals from R. sanguineus s. l. and A. sculptum infestation, as well as the diseases transmitted by these species. 650 $aDeet 650 $aEssential oils 650 $aRhipicephalus sanguineus 650 $aAmblyomma cajennense 650 $aÓleo essencial 653 $aNatural repellents 700 1 $aOLIVEIRA FILHO, J. G. de 700 1 $aMASCARIN, G. M. 700 1 $aPÉREZ DE LEÓN, A. A. 700 1 $aBORGES, L. M. F. 773 $tVeterinary Parasitology$gv. 239, p. 42-45, 2017.
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