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Registros recuperados : 452 | |
381. | | GONÇALVES-VIDIGAL, M. C.; SAKIYAMA, N. S.; VIDIGAL FILHO, P. S.; AMARAL JÚNIOR, A. T.; POLETINE, J. P.; OLIVEIRA, V. R. Resistance of common bean cultivar AB 136 to races 31 and 69 of Colletotrichum lindemuthianum: the Co-6 locus. Crop Breeding and Applied Biotechnology, Londrina, v. 1, n. 2, p. 99-104, June 2001. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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382. | | BOITEUX, L. S.; OLIVEIRA, V. R.; SILVA, C. H.; MAKISHIMA, N.; INOUE-NAGATA, A. K; FONSECA, M. E. de N.; GIORDANO, L. de B. Reaction of tomato hybrids the ty-1 locus to Brazilian bipartite Begomovirus species. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 25, n. 1, p. 20-23, jan./mar. 2007. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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383. | | SANTOS, M. do D. M. dos; BUZAR, A. G. R.; FONSECA, M. E. de N.; OLIVEIRA, V. R.; TORRES, A. C.; BOITEUX, L. S. Relação genética entre acessos de cebola adaptados para o cultivo no Brasil estimada via marcadores RAPD. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 25, n. 1, ago. 2007. S 97 Suplemento. Trabalho apresentado no 47. Congresso Brasileiro de Olericultura, 4. Simpósio Brasileiro sobre Cucurbitáceas, 2007. Porto Seguro. Resumo 522. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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384. | | VILELA, N. J.; MAKISHIMA, N.; OLIVEIRA, V. R.; COSTA, N. D.; MADAIL, J. C. M.; CAMARGO FILHO, W. P.; BOEING, G.; MELO, P. C. T. de. Desafios e oportunidades para o agronegócio da cebola no Brasil. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 23, n. 4, p. 1029-1033, out./dez. 2005. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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385. | | VILELA, N. J.; MAKISHIMA, N.; OLIVEIRA, V. R.; COSTA, N. D.; MANDAIL, J. C. M.; CAMARGO FILHO, W. P.; BOEING, G.; MELO, P. C. T. de. Desafios e oportunidades para o agronegócio da cebola no Brasil. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 23, n. 4, p. 1029-1033, out./dez. 2005. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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386. | | SILVA, V. C. da; MACEDO, M. V.; OLIVEIRA, V. R. de; NASCIMENTO, B. R. do; CIRILO, T. F.; SALVIANO, A. M. Curva de absorção de macronutrientes em duas cultivares de melancia irrigada no Semiárido brasileiro. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTIFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 15., 2020, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2020. p. 30. (Embrapa Semiárido. Documentos, 299). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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387. | | DRUMOND, M. A.; RIBASKI, J.; FARIA, S. M. de; OLIVEIRA, V. R. de; SA, I. B.; PEREIRA, P. S.; SANTOS, D. E. P. de S. Desenvolvimento de espécies nativas da Caatinga em áreas degradadas na Chapada do Araripe, Pernambuco In: SIMPÓSIO DE MUDANÇAS CLIMÁTICAS E DESERTIFICAÇÃO NO SEMIÁRIDO BRASILEIRO, 4., 2015, Petrolina. Experiências e oportunidades para o desenvolvimento. Petrolina: Embrapa Semiárido, 2015. 1 Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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388. | | DRUMOND, M. A.; RIBASKI, J.; FARIA, S. M. de; OLIVEIRA, V. R. de; SA, I. B.; PEREIRA, P. S.; SANTOS, D. E. P. de S. Desenvolvimento de espécies nativas da Caatinga em áreas degradadas na Chapada do Araripe, Pernambuco. In: SIMPÓSIO DE MUDANÇAS CLIMÁTICAS E DESERTIFICAÇÃO NO SEMIÁRIDO BRASILEIRO, 4., 2015, Petrolina. Experiências e oportunidades para o desenvolvimento. Petrolina: Embrapa Semiárido, 2015. 1 CD-ROM. (Embrapa Semiárido. Documentos, 262). Biblioteca(s): Embrapa Florestas; Embrapa Semiárido. |
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389. | | GAIA, J. M. D.; MOTA, M. G. C.; DERBYSHIRE, M. T. V. C.; OLIVEIRA, V. R. de; COSTA, M. R.; MARTINS, C. da S.; POLTRONIERI, M. C. Diversidade e similaridade genéticas em clones de pimenta-do-reino. Horticultura Brasileira, Brasília, DF , v. 23, n. 2, p. 221-227, abr./jun. 2005. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Semiárido. |
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390. | | GAIA, J. M. D.; MOTA, M. G. C.; DERBYSHIRE, M. T. V.; OLIVEIRA, V. R.; COSTA, M. R.; MARTINS, C. S.; POLTRONIERI, M. C. Diversidade e similaridade genéticas em clones de pimenta-do-reino. Horticultura Brasileira,Brasília, DF, v. 23, n. 2, p. 221-227, abr./jun. 2005. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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391. | | LOPES, L. H. R.; BOITEUX, L. S.; ROSSATO, M.; AGUIAR, F. M.; FONSECA, M. E. N.; OLIVEIRA, V. R.; REIS, A. Diversity of Colletotrichum species causing onion anthracnose in Brazil. European Journal of Plant Pathology, v. 159, P. 339-357, Feb. 2021. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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393. | | MELO, R. A. de C. e; LOURENÇO JUNIOR, V.; OLIVEIRA, V. R.; MOITA, A. W.; RESENDE, F. V.; LOPES, E. A. Efeito de agentes de biocontrole, extrato de planta e fungicidas no manejo da podridão branca em cebola. Brasília, DF: Embrapa Hortaliças, 2018. 22 p. (Embrapa Hortaliças. Boletim de pesquisa e desenvolvimento, 172). Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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394. | | LOURENÇO JUNIOR, V.; RESENDE, F. V.; OLIVEIRA, V. R.; MELO, R. A. de C. e; MOITA, A. W.; LOPES, E. A. Efeito de agentes de biocontrole, extrato de planta e fungicidas no progresso da podridão branca em alho. Brasília, DF: Embrapa Hortaliças, 2018. (Embrapa Hortaliças. Boletim de pesquisa e desenvolvimento, 168). Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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395. | | DIAS, R. de C. S.; AMARAL, C. M. do; BARBOSA, G. da S.; DAMACENO, L. S.; TEIXEIRA, F. A.; OLIVEIRA, V. R. de. Perfilhamento, diâmetro do caule, coloração das folhas e frutificação de acessos do BAG de tamareira da Embrapa Semiárido. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS; WORKSHOP EM BIOPROSPECÇÃO E CONSERVAÇÃO DE PLANTAS NATIVAS DO SEMI-ÁRIDO, 3.; WORKSHOP INTERNACIONAL SOBRE BIOENERGIA E MEIO AMBIENTE, 2010, Salvador. Bancos de germoplasma: descobrir a riqueza, garantir o futuro: anais. Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2010. 1 CD-ROM. (Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. Documentos, 304). Editora técnica Clara Oliveira Goedert. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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396. | | SANTOS, C. A. F.; LEITE, D. L.; SANTOS, G. M.; COSTA, N. D.; ANTHONISEN, D.; QUEIROZ, M. A. de; OLIVEIRA, V. R. Identificação de linhas macho-estéreis e mantenedoras da macho-esterilidade na cultivar de cebola Alfa São Francisco. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 23, n. 2, ago. 2005. Suplemento 2. CD-ROM. Trabalho apresentado no 45. Congresso Brasileiro de Olericultura, Fortaleza, 2005. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 23, n. 2, p. 419, ago. 2005. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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397. | | SANTOS, C. A. F.; LEITE, D. L.; SANTOS, G. M.; COSTA, N. D.; ANTHONISEN, D.; QUEIRÓZ, M. A. de; OLIVEIRA, V. R. Identificação de linhas macho-estéreis e mantenedoras da macho-esterilidade na cultivar de cebola BRS Alfa São Francisco. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 23, n. 2, ago. 2005. 1 CD-ROM. Suplemento. Edição dos resumos expandidos do 45. Congresso Brasileiro de Olericultura; 15. Congresso Brasileiro de Floricultura e Plantas Ornamentais; 2. Congresso Brasileiro de Cultura de Tecidos de Plantas, Fortaleza, ago. 2005. 1... Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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398. | | FONSECA, C. L. da; NAUE, C. R.; OLIVEIRA, V. R. de; MELO, N. F. de; BATISTA, D. da C.; BARBOSA, M. A. G. Indexação de variedades de videira provenientes do cultivo in vitro visando a micropropagação de material livre do cancro-bacteriano. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 6., 2011, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2011. p. 59-65. (Embrapa Semiárido. Documentos, 238). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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399. | | RAGASSI, C. F.; OLIVEIRA, V. R.; SANTOS, M. do D. M. dos; FONSECA, M. E. N.; BOITEUX, L. S.; TOSTA, A. L. Identificação de citoplasma macho-estéril em acessos do programa de melhoramento de cebola da Embrapa Hortaliças. Horticultura Brasileira, v. 28, n. 2, p. S2612-S2615, jul. 2010. CD-ROM. Trabalho apresentado no Congresso Brasileiro de Olericultura, 50., 2010, Guarapari. Cinquenta anos contribuindo para a saúde da população brasileira. Trabalho A3038-T4969. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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400. | | SANTOS, C. A. F.; LEITE, D. L.; COSTA, N. D.; OLIVEIRA, V. R.; SANTOS, I. C. N. dos; RODRIGUES, M. A. Identificação dos citoplasmas "S", "T" e "N" via PCR em populações de cebola novale do São Francisco. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 26, n. 3, p. 308-311, jul./set. 2008. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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Registros recuperados : 452 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
12/02/2021 |
Data da última atualização: |
12/02/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SANTOS, R. T. dos S. e; SANTOS, C. A. F.; OLIVEIRA, V. R. de; AIDAR, S. de T.; RYBKA, A. C. P.; CASTRO, C. D. P. da C.; BIASOTO, A. C. T. |
Afiliação: |
Renata Torres dos Santos e Santos; CARLOS ANTONIO FERNANDES SANTOS, CPATSA; VISELDO RIBEIRO DE OLIVEIRA, CPATSA; SAULO DE TARSO AIDAR, CPATSA; ANA CECILIA POLONI RYBKA, CPATSA; CLIVIA DANUBIA PINHO DA C CASTRO, CPATSA; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA. |
Título: |
The potential of umbuzeiro genotypes for the development of preserves. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência Rural, v. 51, n. 2, e20191008, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20191008 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
One of the relevant economic importances of the ?umbuzeiro? (Spondias tuberosa Arruda) to the northeastern semiarid region of Brazil is the fruit processing to obtaining preserves. However, there are limitations in the production and standardization of this product, such as color, taste and texture, which are problems in the quality, identity, making it harder to achieve new markets. This study was carried out aiming to evaluate the potential of ?umbu? genotypes (Access 37, Access 44, BRS 48, BRS 52, BRS 55 and BRS 68) registered by Embrapa in the development of preserves. It was evaluated the product pH, total acidity, water activity, soluble solids, moisture, firmness, color (L*, a*,b*), reducing and non-reducing sugars, vitamin C, syneresis and consumer acceptance regarding the overall impression. The CATA method was applied to describe the sensorial profile of the samples. According to the results, it was observed a significant difference (p?0.05) in the physico-chemical composition of the samples, being samples produced from the access 37 and BRS 68 more appropriated for processing of preserves (in bars), with greater firmness and less syneresis. Consumers indicated products from the genotypes 37, 44, BRS 52 and BRS 55 as the ones with highest acceptance regarding the overall impression; the consumers associated the samples in different characterizations, associating the access 37 and BRS 68 with the characteristics of firm and delicious; the commercial sample was characterized as acid, adstringent and terrible. MenosOne of the relevant economic importances of the ?umbuzeiro? (Spondias tuberosa Arruda) to the northeastern semiarid region of Brazil is the fruit processing to obtaining preserves. However, there are limitations in the production and standardization of this product, such as color, taste and texture, which are problems in the quality, identity, making it harder to achieve new markets. This study was carried out aiming to evaluate the potential of ?umbu? genotypes (Access 37, Access 44, BRS 48, BRS 52, BRS 55 and BRS 68) registered by Embrapa in the development of preserves. It was evaluated the product pH, total acidity, water activity, soluble solids, moisture, firmness, color (L*, a*,b*), reducing and non-reducing sugars, vitamin C, syneresis and consumer acceptance regarding the overall impression. The CATA method was applied to describe the sensorial profile of the samples. According to the results, it was observed a significant difference (p?0.05) in the physico-chemical composition of the samples, being samples produced from the access 37 and BRS 68 more appropriated for processing of preserves (in bars), with greater firmness and less syneresis. Consumers indicated products from the genotypes 37, 44, BRS 52 and BRS 55 as the ones with highest acceptance regarding the overall impression; the consumers associated the samples in different characterizations, associating the access 37 and BRS 68 with the characteristics of firm and delicious; the commercial sample was chara... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Bioma Caatinga; CATA-Check-all-that-apply; Doce em massa. |
Thesagro: |
Caatinga; Genótipo; Spondias Tuberosa; Umbu. |
Thesaurus NAL: |
Spondias. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/221196/1/The-potential-of-umbuzeiro-2021.pdf
|
Marc: |
LEADER 02417naa a2200301 a 4500 001 2130030 005 2021-02-12 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/0103-8478cr20191008$2DOI 100 1 $aSANTOS, R. T. dos S. e 245 $aThe potential of umbuzeiro genotypes for the development of preserves.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aOne of the relevant economic importances of the ?umbuzeiro? (Spondias tuberosa Arruda) to the northeastern semiarid region of Brazil is the fruit processing to obtaining preserves. However, there are limitations in the production and standardization of this product, such as color, taste and texture, which are problems in the quality, identity, making it harder to achieve new markets. This study was carried out aiming to evaluate the potential of ?umbu? genotypes (Access 37, Access 44, BRS 48, BRS 52, BRS 55 and BRS 68) registered by Embrapa in the development of preserves. It was evaluated the product pH, total acidity, water activity, soluble solids, moisture, firmness, color (L*, a*,b*), reducing and non-reducing sugars, vitamin C, syneresis and consumer acceptance regarding the overall impression. The CATA method was applied to describe the sensorial profile of the samples. According to the results, it was observed a significant difference (p?0.05) in the physico-chemical composition of the samples, being samples produced from the access 37 and BRS 68 more appropriated for processing of preserves (in bars), with greater firmness and less syneresis. Consumers indicated products from the genotypes 37, 44, BRS 52 and BRS 55 as the ones with highest acceptance regarding the overall impression; the consumers associated the samples in different characterizations, associating the access 37 and BRS 68 with the characteristics of firm and delicious; the commercial sample was characterized as acid, adstringent and terrible. 650 $aSpondias 650 $aCaatinga 650 $aGenótipo 650 $aSpondias Tuberosa 650 $aUmbu 653 $aBioma Caatinga 653 $aCATA-Check-all-that-apply 653 $aDoce em massa 700 1 $aSANTOS, C. A. F. 700 1 $aOLIVEIRA, V. R. de 700 1 $aAIDAR, S. de T. 700 1 $aRYBKA, A. C. P. 700 1 $aCASTRO, C. D. P. da C. 700 1 $aBIASOTO, A. C. T. 773 $tCiência Rural$gv. 51, n. 2, e20191008, 2021.
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