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Registros recuperados : 81 | |
44. | | LIMA, H. V. de; OLIVEIRA, T. S. de; OLIVEIRA, M. M. de; LIMA, P. J, B. F. Indicadores de qualidade do solo em sistemas de cultivo orgânico e convencional no semi-árido cearense. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 31, n. 5, p. 1085-1098, set./out. 2007. Título em Inglês: Soil quality indicators in organic and conventional cultivation systems in the semi arid of Ceará - Brazil. Biblioteca(s): Embrapa Solos / UEP-Recife. |
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46. | | NOGUEIRA, R. da S.; OLIVEIRA, T. S. de; TEIXEIRA, A. dos S.; ARAUJO FILHO, J. A. de. Redistribuição de carbono orgânico e fósforo pelo escoamento superficial em sistemas agrícolas convencionais e agroflorestais no semi-árido cearense. Revista Ceres, Viçosa, MG, v. 55, n. 4, p. 327-337, jul./ago. 2008. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Florestas. |
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49. | | CRISOSTOMO, L. A.; SOUZA, A. F.; WEBER, O. B.; ESCOBAR, M. E. O.; OLIVEIRA, T. S. de. Nutrient content in sunflowers irrigated with oil exploration water. Revista Caatinga, Mossoró, v. 29, n. 1, p. 94-100, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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50. | | FERNANDES, A. M.; OLIVEIRA, T. S. de; JORDAO, A. R.; PACIULLO, D. S. C.; BAFFA, D. F.; CAMILO, M. G. Pasture characteristics and productive performance of dairy cows under two grazing management strategies. Semina. Ciências Agrárias, v. 41, n. 3, p. 1017-1026, maio/jun. 2020. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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51. | | AGUIAR, M. I. de; MAIA, S. M. F.; OLIVEIRA, T. S. de; MENDONÇA, E. S.; ARAÚJO FILHO, J. A. de. Perdas de solo, água e nutrientes em sistemas agroflorestais no município de Sobral, CE. Revista Ciência Agronômica, v. 37, n. 3, p.270-278, 2006. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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52. | | AGUIAR, M. I. de; MAIA, S. M. F.; OLIVEIRA, T. S. de; MENDONÇA. E. S.; ARAUJO FILHO, J. A. Perdas de solo, água e nutrientes em sistemas agrofloretais no município de Sobral, CE. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, n. 3, p. 271-279, 2006. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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53. | | WATANABE, R.; FIGUEIREDO, G. C.; SILVA, A. P. da; NEVES, J. C. L.; OLIVEIRA, T. S. de. Physical quality of a Luvisol under agroforestry systems in a semi-arid region, Brazil. Soil Research, v. 54, N. 4, p. 430-439, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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55. | | SOARES, I.; QUEIROZ, J. de A.; OLIVEIRA, V. H. de; CRISOSTOMO, L. A.; OLIVEIRA, T. S. de. Produção de serrapilheira e ciclagem de nutrientes na cultura do cajueiro anão precoce. Revista Árvore, Viçosa, v.32, n.1, p.173-181, 2008. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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56. | | CARVALHO, J. F. O.; SILVA, F. A. X. da; OLIVEIRA, T. S, de; MENDONÇA, E. de S.; SOARES, I. Propriedades químicas e biológicas de um argissolo acinzentado incorporado com diferentes resíduos vegetais. Revista Ciência Agronômica, v. 35, n 2, jul./dez., 2004. p. 291 - 301 Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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57. | | PEREIRA, W. D.; MARTINS NETO, F. L.; OLIVEIRA, T. S. de; SANTOS, R. H. S.; URQUIAGA, S. Volatilized N-NH3, N, and C stocks in soil after green manuring of coffee crops Revista Brasileira de Ciências Agrárias, v.13, n.2, e5532, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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59. | | OLIVEIRA, T. S. de; SENA, A. R. de; ASSIS, S. A.; TESHIMA, E.; DAVID, J. M.; LEDO, C. A. da S. Análise disriminante multivariada para caracterização física de diferentes estádios de maturação de frutos de jamelão (Syzygium cumini Lamarck). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 20.; ANNUAL MEETING OF THE INTERAMERICAN SOCIETY FOR TROPICAL HORTICULTURE, 54., 2008, Vitória. Frutas para todos: estratégias, tecnologias e visão sustentável: anais. Vitória: INCAPER: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2008. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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60. | | CHRISOSTOMO, P. H. B.; CAMILO, M. G.; BAFFA, D. F.; PROCESSI, E. F.; GLÓRIA, L. S.; FERNANDES, A. M.; OLIVEIRA, T. S. de. Biometric evaluation and nutrients of the corn, pearl millet, and sorghum crops. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 57, e02907, 2022. Título em português: Avaliação biométrica e nutrientes das culturas de milho, milheto e sorgo. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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Registros recuperados : 81 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
25/10/2013 |
Data da última atualização: |
19/07/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
SILVA FIALHO, J.; AGUIAR, M. I. de; MAIA, L. dos S.; MAGALHÃES, R. B.; ARAÚJO, F. da C. S. de; CAMPANHA, M. M.; OLIVEIRA, T. S. de. |
Afiliação: |
MONICA MATOSO CAMPANHA, CNPMS. |
Título: |
Soil quality, resistance and resilience in traditional agricultural and agroforestry ecosystems in Brazil's semiarid region. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
African Journal of Agricultural Research, v. 8, n. 40, p. 5020-5031, Oct. 2013. |
DOI: |
10.5897/AJAR2013.6712 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Agroforestry represents an alternative to traditional agricultural systems in semiarid regions, since it effectively provides soil coverage and improves the amount and quality of soil organic matter. The sustainability of agricultural systems can be assessed by evaluating soil quality, resistance and resilience. Therefore, this work evaluated soil quality, resistance and resilience under traditional cropping and agroforestry systems. The study took place at an experimental station in Brazil’s semiarid northeast region. Studied land use systems include agrosilvopastoral, silvopastoral and traditional cropping, as well as areas under traditional fallow for six and nine years and unaltered ecosystem. Small trenches were dug randomly to collect soil from three depth increments. Soil Quality (SQ) was assessed using chemical, physical and biological indicators. Based on these indicators, resistance, resilience and soil quality indices were calculated. The index quality of the soil was generated using soil water retention, nutrient supply and biological activity promotion functions. Comparisons of index means indicate that agroforests maintained SQ, while traditional fallow systems resulted in improved SQ up to levels similar to the unaltered ecosystem. Traditional cropping lead to a reduction in SQ, resistance and resilience. Agroforestry systems are sustainable. Fallow can improve soil quality, soil resistance and resilience. |
Palavras-Chave: |
Agrossilvipastoril; Silvipastoril; Sustentabilidade agrícola. |
Thesagro: |
Manejo do solo. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/91497/1/Soil-quality.pdf
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Marc: |
LEADER 02287naa a2200253 a 4500 001 1969438 005 2017-07-19 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.5897/AJAR2013.6712$2DOI 100 1 $aSILVA FIALHO, J. 245 $aSoil quality, resistance and resilience in traditional agricultural and agroforestry ecosystems in Brazil's semiarid region.$h[electronic resource] 260 $c2013 520 $aAgroforestry represents an alternative to traditional agricultural systems in semiarid regions, since it effectively provides soil coverage and improves the amount and quality of soil organic matter. The sustainability of agricultural systems can be assessed by evaluating soil quality, resistance and resilience. Therefore, this work evaluated soil quality, resistance and resilience under traditional cropping and agroforestry systems. The study took place at an experimental station in Brazil’s semiarid northeast region. Studied land use systems include agrosilvopastoral, silvopastoral and traditional cropping, as well as areas under traditional fallow for six and nine years and unaltered ecosystem. Small trenches were dug randomly to collect soil from three depth increments. Soil Quality (SQ) was assessed using chemical, physical and biological indicators. Based on these indicators, resistance, resilience and soil quality indices were calculated. The index quality of the soil was generated using soil water retention, nutrient supply and biological activity promotion functions. Comparisons of index means indicate that agroforests maintained SQ, while traditional fallow systems resulted in improved SQ up to levels similar to the unaltered ecosystem. Traditional cropping lead to a reduction in SQ, resistance and resilience. Agroforestry systems are sustainable. Fallow can improve soil quality, soil resistance and resilience. 650 $aManejo do solo 653 $aAgrossilvipastoril 653 $aSilvipastoril 653 $aSustentabilidade agrícola 700 1 $aAGUIAR, M. I. de 700 1 $aMAIA, L. dos S. 700 1 $aMAGALHÃES, R. B. 700 1 $aARAÚJO, F. da C. S. de 700 1 $aCAMPANHA, M. M. 700 1 $aOLIVEIRA, T. S. de 773 $tAfrican Journal of Agricultural Research$gv. 8, n. 40, p. 5020-5031, Oct. 2013.
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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