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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Territorial.
Data corrente:  31/08/2017
Data da última atualização:  03/05/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CASTRO, G. S. A.; CRUSCIOL, C. A. C.; ROSOLEM, C. A.; CALONEGO, J. C.; BRYE, K. R.
Afiliação:  GUSTAVO SPADOTTI AMARAL CASTRO, CNPM; CARLOS ALEXANDRE COSTA CRUSCIOL, UNESP; CIRO ANTONIO ROSOLEM, UNESP; JULIANO CARLOS CALONEGO, UNESP; K. R. BRYE, UNIVERSITY OF ARKANSAS.
Título:  Surface lime and silicate application and crop production system effects on physical characteristics of a Brazilian Oxisol.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Soil Research, v. 55, n. 5/6, jun. 2017.
Páginas:  p. B-J.
Idioma:  Português
Conteúdo:  This work aimed to evaluate the effects of crop rotations and soil acidity amelioration on soil physical properties of an Oxisol (Rhodic Ferralsol or Red Ferrosol in the Australian Soil Classification) from October 2006 to September 2011 in Botucatu, SP, Brazil. Treatments consisted of four soybean (Glycine max)?maize (Zea mays)?rice (Oryza sativa) rotations that differed in their off-season crop, either a signal grass (Urochloa ruziziensis) forage crop, a second crop, a cover crop, or fallow. Two acid-neutralising materials, dolomitic lime (effective calcium carbonate equivalent (ECCE) = 90%) and calcium-magnesium silicate (ECCE = 80%), were surface applied to raise the soil?s base saturation to 70%. Selected soil physical characteristics were evaluated at three depths (0?0.1, 0.1?0.2, and 0.2?0.4 m). In the top 0.1 m, soil bulk density was lowest (P < 0.05) and macroporosity and aggregate stability index were greatest (P < 0.05) in the forage crop compared with all other production systems. Also, bulk density was lower (P < 0.05) and macroporosity was greater (P < 0.05) in the acid-neutralising-amended than the unamended control soil. In the 0.1?0.2-m interval, mean weight diameter and mean geometric diameter were greater (P < 0.05) in the forage crop compared with all other production systems. All soil properties evaluated in this study in the 0.2?0.4-m interval were unaffected by production system or soil amendment after five complete cropping cycles. Results of this stu... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Aggregation; No-tillage system; Silicate application.
Thesaurus Nal:  Liming; Soil structure.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/163275/1/4842.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Territorial (CNPM)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPM4842 - 1UPCAP - DD17/020AP2017.020
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Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  14/12/2023
Data da última atualização:  14/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  HOTT, M. C.; ANDRADE, R. G.; MAGALHAES JUNIOR, W. C. P. de; OLIVEIRA, P. S. d'; ROCHA, W. S. D. da; CUNHA, W. R. L. da; DIAS, I. M.; BARBOSA, M. K. S.
Afiliação:  MARCOS CICARINI HOTT, CNPGL; RICARDO GUIMARAES ANDRADE, CNPGL; WALTER COELHO P DE MAGALHAES JUNIOR, CNPGL; PERSIO SANDIR D OLIVEIRA, CNPGL; WADSON SEBASTIAO DUARTE DA ROCHA, CNPGL; WESLEY RODRIGO LOPES DA CUNHA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE JUIZ DE FORA; ISABELLE MARTINS DIAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE JUIZ DE FORA; MATHEUS KELMER SILVA BARBOSA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE JUIZ DE FORA.
Título:  Análise da produção leiteira da mesorregião Centro Goiano.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Revista Contemporânea, v. 3, n. 12, p. 28431-28443, 2023.
Idioma:  Português
Conteúdo:  O Estado de Goiás é um dos maiores produtores de leite do país, com 8,84% do volume total de leite produzido nacionalmente. A mesorregião Centro Goiano produziu 998,92 milhões de litros de leite, 32% da produção goiana em 2021, sendo a segunda maior mesorregião produtora do Estado. A mesorregião localiza-se no bioma Cerrado, detendo pastagens plantadas e agricultura, além de formações de remanescentes florestais e de savana. O objetivo deste trabalho foi analisar os dados de produção de leite e de produtividade de vacas ordenhadas da mesorregião Centro Goiano na última década. Entre os maiores municípios produtores de leite da mesorregião, o município Bela Vista de Goiás surgecomo o principal, mantendo-se como grande produtor ao longo do período analisado, sendo que Itapuranga e Itaberaí aumentaram também sua produção, assim como outros municípios, tais como Hidrolândia, Rubiataba e Uruana, surgiram entre os maiores produtoresleiteiros. Houve um aumento na produção leiteira da mesorregião, mas com uma redução nos últimos dois ano
Thesagro:  Geografia; Ordenha; Produção Leiteira; Produtividade.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1159703/1/Analise-da-producao-leiteira-da-mesorregiao-centro-goiano.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGL26210 - 1UPCAP - DD
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