|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrossilvipastoril. |
Data corrente: |
26/01/2018 |
Data da última atualização: |
29/01/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
TESK, C. R. M.; RAMOS, T. A.; SCHMIDT JÚNIOR, R. J.; ARAGÃO, L. S.; CARVALHO, P. de; PEREIRA, D. H.; PINA, D. dos S.; PEDREIRA, B. C. e. |
Afiliação: |
CÁTIA REGINA MACAGNAN TESK, UFMT-SINOP; THAYS APARECIDA RAMOS, UFMT-SINOP; ROBERTO JOSÉ SCHMIDT JÚNIOR, UFMT-SINOP; LIDIANY SAMPAIO ARAGÃO, UFMT-SINOP; PERIVALDO DE CARVALHO, UFMT-CUIABA; DALTON HENRIQUE PEREIRA, UFMT-SINOP; DOUGLAS DOS SANTOS PINA, UFBA; BRUNO CARNEIRO E PEDREIRA, CPAMT. |
Título: |
Valor nutritivo dos capins Quênia e Tamani sob diferentes intensidades de desfolhação. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPOSIO MATOGROSSENSE DE BOVINOCULTURA DE CORTE, 4., 2017, Cuiabá. Anais... Cuiabá: SIMBOV, 2017. Não paginado. |
ISSN: |
2447-0368 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
PT-BR: Nos sistemas de produção de bovinos é necessário entender a relação planta x animal, adotando a estratégia de manejo correta para garantir a melhor utilização da forrageira. O objetivo com este trabalho foi avaliar o valor nutritivo dos capins Quênia e Tamani sob diferentes intensidades de desfolhação. O experimento foi realizado na Embrapa Agrossilvipastoril, Sinop ? MT, este seguiu delineamento experimental em blocos completos casualizados, em arranjo fatorial (2x2), com dois cultivares: Quênia e Tamani (Panicum maximum cvs. BRS Tamani e Quênia) e duas intensidades de pastejo: alta e baixa, definidas pela altura pós-pastejo de 15 e 25 cm para capim-tamani; e 20 cm e 35 cm para capim-quênia, com três repetições, totalizando 12 unidades experimentais (120m2 cada). A forragem analisada foi coletada no ciclo representativo da primavera de 2016. Houve efeito de interação cultivar x intensidade de desfolhação para os teores de proteína bruta (PB). O capim-quênia manejado em baixa intensidade apresentou menor teor de PB (6,08%), quando comparado ao capim-tamani manejado em baixa intensidade (8,48%). Os cultivares, independente da intensidade de desfolhação adotada apresentaram bom valor nutritivo. Dessa forma, quando bem manejados, ambos são genótipos promissores. | EN: In cattle production systems, it is necessary to understand the relationship between plant and animal, adopting the correct management strategy to ensure the best use of forage. The objective of this research was to evaluate the nutritive value of Quenia and Tamani guineagrass under different defoliation intensities. The experiment was conducted in a randomized complete block in a factorial arrangement (2x2), with two cultivars: Quenia and Tamani (Panicum maximum cvs BRS Tamani and Quenia) and two grazing intensities: high and low, which defined a post height 15 cm and 25 cm for Tamani guineagrass; and 20 cm and 35 cm for Quenia guineagrass, with three replicates, totaling 12 experimental units (120 m2 each). The forage analyzed was collected in the representative cycle of the spring of 2016. There was interaction effect of cultivar x intensity of defoliation for crude protein (CP) contents. Quenia guineagrass managed in low intensity showed lower CP content (6.08%) when compared to Tamani guineagrass managed at low intensity (8.48%). The cultivars, regardless of the intensity of defoliation adopted, presented good nutritive value. In this way, when well managed, both are promising genotypes. MenosPT-BR: Nos sistemas de produção de bovinos é necessário entender a relação planta x animal, adotando a estratégia de manejo correta para garantir a melhor utilização da forrageira. O objetivo com este trabalho foi avaliar o valor nutritivo dos capins Quênia e Tamani sob diferentes intensidades de desfolhação. O experimento foi realizado na Embrapa Agrossilvipastoril, Sinop ? MT, este seguiu delineamento experimental em blocos completos casualizados, em arranjo fatorial (2x2), com dois cultivares: Quênia e Tamani (Panicum maximum cvs. BRS Tamani e Quênia) e duas intensidades de pastejo: alta e baixa, definidas pela altura pós-pastejo de 15 e 25 cm para capim-tamani; e 20 cm e 35 cm para capim-quênia, com três repetições, totalizando 12 unidades experimentais (120m2 cada). A forragem analisada foi coletada no ciclo representativo da primavera de 2016. Houve efeito de interação cultivar x intensidade de desfolhação para os teores de proteína bruta (PB). O capim-quênia manejado em baixa intensidade apresentou menor teor de PB (6,08%), quando comparado ao capim-tamani manejado em baixa intensidade (8,48%). Os cultivares, independente da intensidade de desfolhação adotada apresentaram bom valor nutritivo. Dessa forma, quando bem manejados, ambos são genótipos promissores. | EN: In cattle production systems, it is necessary to understand the relationship between plant and animal, adopting the correct management strategy to ensure the best use of forage. The objective of this resear... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
BRS Tamani; Cultivar; Interceptação luminosa; Interception; Quênia. |
Thesagro: |
Panicum maximum; Pastejo; Sistema de pastejo; Variedade. |
Thesaurus Nal: |
Cultivars; Grazing management; New variety. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/171721/1/2017-cpamt-bruno-valor-nutritivo-capins-quenia-tamani-intensidade-desfolhacao.pdf
|
Marc: |
LEADER 03580nam a2200349 a 4500 001 2086470 005 2020-01-29 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2447-0368 100 1 $aTESK, C. R. M. 245 $aValor nutritivo dos capins Quênia e Tamani sob diferentes intensidades de desfolhação.$h[electronic resource] 260 $aIn: SIMPOSIO MATOGROSSENSE DE BOVINOCULTURA DE CORTE, 4., 2017, Cuiabá. Anais... Cuiabá: SIMBOV, 2017. Não paginado.$c2017 520 $aPT-BR: Nos sistemas de produção de bovinos é necessário entender a relação planta x animal, adotando a estratégia de manejo correta para garantir a melhor utilização da forrageira. O objetivo com este trabalho foi avaliar o valor nutritivo dos capins Quênia e Tamani sob diferentes intensidades de desfolhação. O experimento foi realizado na Embrapa Agrossilvipastoril, Sinop ? MT, este seguiu delineamento experimental em blocos completos casualizados, em arranjo fatorial (2x2), com dois cultivares: Quênia e Tamani (Panicum maximum cvs. BRS Tamani e Quênia) e duas intensidades de pastejo: alta e baixa, definidas pela altura pós-pastejo de 15 e 25 cm para capim-tamani; e 20 cm e 35 cm para capim-quênia, com três repetições, totalizando 12 unidades experimentais (120m2 cada). A forragem analisada foi coletada no ciclo representativo da primavera de 2016. Houve efeito de interação cultivar x intensidade de desfolhação para os teores de proteína bruta (PB). O capim-quênia manejado em baixa intensidade apresentou menor teor de PB (6,08%), quando comparado ao capim-tamani manejado em baixa intensidade (8,48%). Os cultivares, independente da intensidade de desfolhação adotada apresentaram bom valor nutritivo. Dessa forma, quando bem manejados, ambos são genótipos promissores. | EN: In cattle production systems, it is necessary to understand the relationship between plant and animal, adopting the correct management strategy to ensure the best use of forage. The objective of this research was to evaluate the nutritive value of Quenia and Tamani guineagrass under different defoliation intensities. The experiment was conducted in a randomized complete block in a factorial arrangement (2x2), with two cultivars: Quenia and Tamani (Panicum maximum cvs BRS Tamani and Quenia) and two grazing intensities: high and low, which defined a post height 15 cm and 25 cm for Tamani guineagrass; and 20 cm and 35 cm for Quenia guineagrass, with three replicates, totaling 12 experimental units (120 m2 each). The forage analyzed was collected in the representative cycle of the spring of 2016. There was interaction effect of cultivar x intensity of defoliation for crude protein (CP) contents. Quenia guineagrass managed in low intensity showed lower CP content (6.08%) when compared to Tamani guineagrass managed at low intensity (8.48%). The cultivars, regardless of the intensity of defoliation adopted, presented good nutritive value. In this way, when well managed, both are promising genotypes. 650 $aCultivars 650 $aGrazing management 650 $aNew variety 650 $aPanicum maximum 650 $aPastejo 650 $aSistema de pastejo 650 $aVariedade 653 $aBRS Tamani 653 $aCultivar 653 $aInterceptação luminosa 653 $aInterception 653 $aQuênia 700 1 $aRAMOS, T. A. 700 1 $aSCHMIDT JÚNIOR, R. J. 700 1 $aARAGÃO, L. S. 700 1 $aCARVALHO, P. de 700 1 $aPEREIRA, D. H. 700 1 $aPINA, D. dos S. 700 1 $aPEDREIRA, B. C. e
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
08/11/2022 |
Data da última atualização: |
08/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
OLIVEIRA, L. de L. de; ORLANDIN, L. C. de; AGUIAR, L. A. de; QUEIROZ, V. A. V.; ZANDONADI, R. P.; BOTELHO, R. B. A.; FIGUEIREDO, L. F. de A. |
Afiliação: |
LÍVIA DE LACERDA DE OLIVEIRA, Universidade de Brasília; LÍCIA CAMARGO DE ORLANDIN, Universidade de Brasília; LORENA ANDRADE DE AGUIAR, Universidade de Brasília; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; RENATA PUPPIN ZANDONADI, Universidade de Brasília; RAQUEL BRAZ ASSUNÇÃO BOTELHO, Universidade de Brasília; LÚCIO FLÁVIO DE ALENCAR FIGUEIREDO, Universidade de Brasília. |
Título: |
Gluten-free sorghum pasta: composition and sensory evaluation with different sorghum hybrids. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Foods, v. 11, 3124, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/foods11193124 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Although whole grain (WG) sorghum is affordable and a healthier alternative to gluten-free pastas (GFPa), sorghum diversity requires evaluation for application in pasta. We aimed to develop GFPa using six sorghum hybrids. White commercial flour (WCF) and sorghums with brown (BRS 305 and 1167048), red (BRS 330 and BRS 332), and white (CMSXS 180) pericarp colors. Total phenolic content (TPC), total condensed tannins (TAN), total antioxidant activity (TAA?FRAP and DPPH), resistant starch (RS), cooking properties, texture, and sensory evaluation were carried out in sorghum pasta. The statistical analyses were ANOVA, Tukey and Friedman test, and multiple factorial analyses. Brown sorghum GFPa showed the best results for bioactive compounds (RS (1.8 and 2.9 g/100 g), TPC (69.9 and 42.8 mg/100 g), TAN (16.9 and 9.4 mg proanthocyanidin/100 g), TAA for FRAP (305 and 195 mM Teq/g), and DPPH (8.7 and 9.0 mg/mL)), but also the highest soluble solids loss (8.0 g/100 g) and lower flavor acceptance for BRS 305. BRS 332 was highlighted for its higher flavor acceptance and intermediary phenolics content. The most accepted pasta was obtained with WCF, and the least accepted with the brown BRS 305. Sweetness (SWE), soluble starch (SS), and DPPH were associated with liking. The main negative variables were WG_flavor, brown color, FRAP, sandy surface (SAN), WG_odor, and TAN. Sorghum hybrids of different pericarp colors are feasible for GFPa production, leading to differences in pasta quality. SAN and GRA, associated with disliking in antioxidant-rich GFPa, could be improved by milling process adjustments. Increasing the SS proportion and SWE with flavors can contribute to the balance between liking and nutritional advantages. MenosAlthough whole grain (WG) sorghum is affordable and a healthier alternative to gluten-free pastas (GFPa), sorghum diversity requires evaluation for application in pasta. We aimed to develop GFPa using six sorghum hybrids. White commercial flour (WCF) and sorghums with brown (BRS 305 and 1167048), red (BRS 330 and BRS 332), and white (CMSXS 180) pericarp colors. Total phenolic content (TPC), total condensed tannins (TAN), total antioxidant activity (TAA?FRAP and DPPH), resistant starch (RS), cooking properties, texture, and sensory evaluation were carried out in sorghum pasta. The statistical analyses were ANOVA, Tukey and Friedman test, and multiple factorial analyses. Brown sorghum GFPa showed the best results for bioactive compounds (RS (1.8 and 2.9 g/100 g), TPC (69.9 and 42.8 mg/100 g), TAN (16.9 and 9.4 mg proanthocyanidin/100 g), TAA for FRAP (305 and 195 mM Teq/g), and DPPH (8.7 and 9.0 mg/mL)), but also the highest soluble solids loss (8.0 g/100 g) and lower flavor acceptance for BRS 305. BRS 332 was highlighted for its higher flavor acceptance and intermediary phenolics content. The most accepted pasta was obtained with WCF, and the least accepted with the brown BRS 305. Sweetness (SWE), soluble starch (SS), and DPPH were associated with liking. The main negative variables were WG_flavor, brown color, FRAP, sandy surface (SAN), WG_odor, and TAN. Sorghum hybrids of different pericarp colors are feasible for GFPa production, leading to differences in pasta quality. SA... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Alimento; Amido; Antioxidante; Glúten; Sorgo. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1148101/1/Gluten-free-sorghum-pasta-composition-and-sensory-evaluation.pdf
|
Marc: |
LEADER 02497naa a2200265 a 4500 001 2148101 005 2022-11-08 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/foods11193124$2DOI 100 1 $aOLIVEIRA, L. de L. de 245 $aGluten-free sorghum pasta$bcomposition and sensory evaluation with different sorghum hybrids.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aAlthough whole grain (WG) sorghum is affordable and a healthier alternative to gluten-free pastas (GFPa), sorghum diversity requires evaluation for application in pasta. We aimed to develop GFPa using six sorghum hybrids. White commercial flour (WCF) and sorghums with brown (BRS 305 and 1167048), red (BRS 330 and BRS 332), and white (CMSXS 180) pericarp colors. Total phenolic content (TPC), total condensed tannins (TAN), total antioxidant activity (TAA?FRAP and DPPH), resistant starch (RS), cooking properties, texture, and sensory evaluation were carried out in sorghum pasta. The statistical analyses were ANOVA, Tukey and Friedman test, and multiple factorial analyses. Brown sorghum GFPa showed the best results for bioactive compounds (RS (1.8 and 2.9 g/100 g), TPC (69.9 and 42.8 mg/100 g), TAN (16.9 and 9.4 mg proanthocyanidin/100 g), TAA for FRAP (305 and 195 mM Teq/g), and DPPH (8.7 and 9.0 mg/mL)), but also the highest soluble solids loss (8.0 g/100 g) and lower flavor acceptance for BRS 305. BRS 332 was highlighted for its higher flavor acceptance and intermediary phenolics content. The most accepted pasta was obtained with WCF, and the least accepted with the brown BRS 305. Sweetness (SWE), soluble starch (SS), and DPPH were associated with liking. The main negative variables were WG_flavor, brown color, FRAP, sandy surface (SAN), WG_odor, and TAN. Sorghum hybrids of different pericarp colors are feasible for GFPa production, leading to differences in pasta quality. SAN and GRA, associated with disliking in antioxidant-rich GFPa, could be improved by milling process adjustments. Increasing the SS proportion and SWE with flavors can contribute to the balance between liking and nutritional advantages. 650 $aAlimento 650 $aAmido 650 $aAntioxidante 650 $aGlúten 650 $aSorgo 700 1 $aORLANDIN, L. C. de 700 1 $aAGUIAR, L. A. de 700 1 $aQUEIROZ, V. A. V. 700 1 $aZANDONADI, R. P. 700 1 $aBOTELHO, R. B. A. 700 1 $aFIGUEIREDO, L. F. de A. 773 $tFoods$gv. 11, 3124, 2022.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|